Lyst på diamanter?

Da kan du snart handle en selv. Nå skal diamanter lages billigere, men like fine.

Publisert Oppdatert

Diamanter har lenge vært assosiert med rikdom og flotte mennesker. Vi ser kjendiser med diamanter større enn veskene deres, til en pris vi bare kan drømme om. Nicole Kidman og Scarlett Johannsson går knapt opp den røde løperen uten diamanter både i ørene, rundt håndleddet og rundt halsen.

Glamorøse og 'ekte'
Men er diamanter kvinners beste venn fordi de er flotte å se på, eller fordi vi dødelige ikke har råd til å kjøpe dem?

Det kan vi snart få svaret på. Britiske vitenskapsmenn har funnet frem til en god måte å lage diamanter på, som til og med kan passe lommeboken din, skriver Daily Mail.

Og det er ikke falske diamanter de skal lage. Ifølge Daily Mail skal disse være like ekte, like glamorøse og like eksklusive som de som allerede er å få kjøpt.

Det eneste fake med disse nye diamantene, er at de ikke er laget på den naturlige måten.

Disse nye syntetiske diamantene blir laget av et britisk firma kalt Apollo Diamond, med slagordet 'Nature, Perfected'. Diamantene er rett rundt hjørnet og er planlagt å komme i salg på internett allerede i år.

Ikke enige
Spørsmålet er nå hvordan moteverdenen vil ta i mot de nye diamantene. Og forventningene og følelsene er forskjellige.

- Diamanter er mystiske. De skal få oss til å føle oss romantiske, magiske eller emosjonelle. De kan være nye eller de kan være eldre enn din bestemor. De syntetiske diamantene derimot er jo bare som alt annet; produsert på en fabrikk, sier Susan Lamb, fra De Beers' Diamond Trading Company.

Lamb, som er et stort designernavn i New York, tror diamantene vil dø ut like fort som nyhetene om deres inntog kom.

- Jeg kan ikke forestille meg noen som virkelig vil ha slike diamanter, sier hun.

Symbol på prestisje
Selv om diamantene ikke er laget naturlig, skal de se like naturlige ut. Men kommer kjendisene til å handle disse diamantene fordi de er billigere? Hadde David Beckham gitt Victoria den rosa Asprey-diamanten til hennes 30-års dag hvis den ikke hadde kostet over en million pund?

- Det hele bunner i at sjeldne og vakre ting koster alltid penger. Diamanter er et uttrykk for status, og et symbol på prestisje, suksess og romantikk, sier Katharina Fohr i magasinet Tatler til Daily Mail. Selv om hun tror de naturlige diamantene fortsatt kommer til å selge, tror hun det er plass til noen nye og billigere.

- Diamantene vil appellere til en gruppe mennesker. Jeg må innrømme at jeg nok vil kjøpe begge typer, fordi jeg bare elsker alt bling-bling som jeg kan ta med meg på reiser. Jeg tror også noen kommer til å kopiere sine ekte diamanter slik at de kan ta med seg et eksemplar på reise. Men til slutt vil jeg si at ingenting slår de gode, gamle diamantene. Og de fleste som i dag kjøper de ekte diamantene vil nok fortsette med det, sier Fohr.

Tar ikke andel
Gullsmed Stephen Webster har solgt smykker til mange kjendiser, og på hans kundeliste står blant annet Madonna og Sharon Osbourne. Webster vil ikke avskrive diamantene helt, men tror heller ikke de blir en stor hit.

- Jeg håper jeg ikke må spise mine ord, men jeg kan ikke tro at disse nye diamantene vil ta store deler av det markedet som allerede er. Noen vil selvsagt ville ha dem, men uansett hvor gode de vil være, vil de aldri komme opp på nivå med de gamle. De vil heller aldri føles like luksuriøse som ordentlige diamanter fordi de ikke har blitt laget naturlig, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning