Kuriøse fakta fra dyreriket

Både fisk, sau og sommerfugler har en helt egen evne til å tiltrekke seg det motsatte kjønn.

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

Den amerikanske boken Fish That Fakes Orgasms, skrevet av Matt Walker, gir oss et lite innblikk i dyrenes sexverden. En verden som ikke er verken bedre eller verre enn mennesker sexverden, skriver amerikanske Cosmopolitan.

Elskovsdunst og signaltiss

Boken gir oss små fakta fra forskjellige dyr. Her er et lite utdrag:

- Det er alltid den feiteste søyen som får seg mest i saueflokken. Grunnen er at bukken ser på den kraftige søyen som kilden til velskapte og sunne lam.

- Etter samleie sprayer mannesommerfuglen en elskovsdunst over hunnen. Grunnen er at mannen gjerne vil beholde hunnen for seg selv, og med det holde andre borte.

- Jente-gullfisk tiltrekker seg potensielle samleiepartnere ved å tisse i vannet. Tisset inneholder et kjemisk stoff som gir et signal til han-gullfiskene om at hun er klar.

- Ørret-hunnen faker mer enn gjerne en orgasme. Hun gjør dette for å finne ut hvem som er kraftigste og mest potensielle partneren.

Mølje hos dvergsjimpansene

Det er ikke bare amerikanske forfattere som har funnet kuriøse fakta fra dyreriket. Utstilling "Mot naturens orden?" på Naturhistorisk museum i Oslo i september 2006 kunne vise oss homosex i dyreriket.

Til nrk.no forteller prosjektansvarlig for utstillingen Geir Søli at dvergsjimpansen, som er den arten som ligner mest på oss mennesker, er 100 prosent bifile.

- Alle ligger med alle. Det finnes ingen grenser for hvem som har sex med hvem. Gamle med unge, brøde med brøde, hunner med hunner og hanner med hanner. Også hos gorilla og vanlig sjimpanse er det dokumentert homoseksualitet, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning