Kreativitet på kontoret

Det Nyes reporter ville finne ut hva jentene snakker om på do. Underveis fikk han også litt å lese på.

Publisert Oppdatert
Foto: Aleksander Bergan

I neste nummer av Det Nye har journalist Aleksander Bergan drevet undersøkende journalistikk på Oslos utelivs-toaletter. Han ville ganske enkelt finne ut hva jenter snakker om når de går to og to på do.

Underveis gjorde han seg også noen erfaringer om hva folk skribler på veggene når de strengt tatt har annet å gjøre:

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg har tilbrakt relativt mange timer på offentlige toaletter. Jeg har aldri hatt noen store problemer med det. Noen ganger har det til og med vært nærmest litt koselig. Avhengig av toalettet, selvfølgelig.

For et velbrukt offentlig toalett er ikke bare en dass. Det er et innblikk i andre folks liv. Det er en oppslagsvegg til fritt bruk for ytringer, anekdoter og slagord. Selv har jeg aldri skrevet et eneste ord på en toalettvegg, men jeg har brukt flerfoldige timer på å lese andres kreative utfoldelser. Fra de simpleste taggene til de lengre selvbiografiene. Det er ikke foruten grunn at en av de mange kallenavnene for toalettet er "kontoret".

Hvem skriver egentlig "pikk"?

Ett ord er blitt skrevet flere ganger enn andre på offentlige toaletter, og det er ordet "pikk". Hvem pokker skriver "pikk" på dassene? Jeg har til dags dato aldri møtt noen som har skrevet det ordet på toaletter - i hvert fall er det ingen som tør å innrømme det. Kanskje er det bare en kar som har besøkt alle toalettene, kanskje er det en konspirasjon.

Det virker i hvert fall som en desperat handling å sitte på skåla, dra frem pennen og skrive "pikk" når du er på et utested.

Andre enkeltord som vitner om frustrasjon, er ord som "knulle", "pule" og "fitte". Jeg har naturlig nok besøkt flest guttetoaletter, og har begrenset kjennskap til hva som skrives på jentedoene - men det er rimelig å anta at enkeltord som overnevnte i stor grad skrives av gutter.

Andre fascinerende skriblerier er skrevet av folk som gjerne vil at alle skal vite at de satt på nettopp dette toalettet en gang for lenge siden. Setninger som "Jeg satt her og dreit. 23/4 - 2005" eller "Her var det ikke mer dasspapir. 4.10.1997" er ofte å finne på guttedoene.

Av de mer sjeldene, men akk så inspirerende skribleriene, er de som vitner om at han som satt her har brukt lang tid. Limericker med dårlige nød-rim er en slager:
Her ønsker jeg å drite,
men dette skal du vite,
det er som en propp,
alt har stoppet opp,
og her drites det rent lite.

Vålerenga passer på dass

Av alle offentlige toaletter liker jeg de på flyplassene best. Det som i stor grad blir skrevet på dem, er naturlig nok hilsener fra reisende som av uante grunner ønsker å fortelle andre mennesker om hvor fint det var, der de nettopp har vært, før de gikk på toalettet. "Barcelona was fucking awsome. John, New Jersey - 98" eller "I love you, Lisa. Hope to come back to France soon. PK - 2003" er eksempler på dette.

Det er ikke til å komme unna at det meste som skrives på toalettene handler om det som vanligvis gjøres på toalettene, eller noe som har med seksuelt samleie å gjøre. Men det finnes også slagord og oppfordringer, som på toalettet på Qba i Oslo: "Kill more Americans" var skrevet opptil flere ganger, slik at du kan være sikker på å få det med deg uansett hvor blikket er vendt.

Andre populære ting er bandnavn, stedsnavn og fotballlag. Som en oppfordring til å like Metallica eller til å heie på Vålerenga. Slike ting har aldri hatt innvirkning på meg, men personlig synes jeg Vålerenga passer fint på en dass.

Aleksander Bergan

PS! På toalettet fant Aleksander Bergan blant annet ut at jenter snakker om alt fra nære ting og kjærlighet til hva andre jenter har på seg. Hele historien kan du lese i Det Nye nummer 8, som kommer i salg 21. mai.

Klikk her for å få bladet rett ned i postkassa!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning