Kjøp sko som passer

For en del av oss er det et sant mareritt å hente penskoene frem fra skapet. Det å skvise foten ned i den trange askepottskoen er på ingen måte noen glede.

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

Joggesko eller fritidssko av en eller annen art er blitt et vanlig hverdagsfottøy og foruten dem som har jobbantrekk som krever bruk av pensko, er det ikke lenger så mange som stavrer seg frem på stiletthæler til vanlig. Og godt er det!

Best på fest

Det hender selvfølgelig at man skulle ønske man hadde litt bedre trening på å gå som en dame, men for føttene dine er det en befrielse å slippe dette til hverdags.

- Det å gå på julebordet med høye hæler og smale sko gjør ingen skade. En kveld nå og da har ikke noen betydning, men dersom man for eksempel må gå med pensko på jobben kan det gå ut over føttene, sier Ane Solheim.

Hun er fotterapeut ved Velværesenteret i Sørumsand. Hun tror imidlertid en del arbeidsgivere er blitt mer liberale når det gjelder bruk av fottøy, slik at det er lettere å velge et bedre alternativ. Hælene trenger ikke lenger å være så høye og selv om man må bruke pumps, er det mulig å velge blant de mer fotvennlige merkene.

- Men jeg har en del flyvertinner blant kundene mine altså, sier hun og smiler.
Velg riktig størrelse

Så kan du unngå det, bør du altså ikke velge de smaleste skoene i skapet til daglig og vær også nøye på å kjøpe sko som passer din fot i både bredde og lengde. De minste skoene på stativet er veldig nette og lekre, men bruker du størrelse 38 bør du nok velge 38 og ikke 36.

- Før var det nok ganske vanlig å gå ned en halv størrelse for syns skyld, men i dag virker det som folk er så fornuftige at de kjøper sko som passer. Prøv skoene skikkelig når du kommer i butikken. Gå gjerne rundt med dem i ti minutter selv om folk ser litt rart på deg. Du kjenner ikke hvordan de er før du har hatt dem på deg litt, mener Solheim. Hammertær og liktorner

Velger du imidlertid å trosse vonde tær og presser deg ned i for små sko, vil dette kunne gi store plager over tid.

- Man kan få hammertær og skal dette rettes opp igjen må man opereres. I tillegg kan man få liktorner eller torner som er hard hud som kapsler seg inn som en torn i foten. Tornen klemmer på nervene og fører til stor ubehag, sier Solheim.

Det er med andre ord en god idé å gå for den riktige størrelsen, og er du nødt til å bruke smale sko i hverdagen bør du velge det mest skånsomme alternativet for foten.

Men på julebordet derimot kan du med god samvittighet velge de smaleste, høyeste og lekreste skoene du kan finne. Så sant du klarer å gå på dem da.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning