Ikke bland deg inn

Du skal vokte deg vel for å blande deg inn i venninnens forhold til kjæresten. Dette gjelder også dersom du er overbevist om at forholdet ikke er godt for henne.

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

Vi har dessverre lett for å se andres feil før vi ser våre egne, og også når det gjelder andres problemer har vi jenter en lei tendens til å blande oss inn i ting vi egentlig ikke her noe med. Vi mener det jo så godt, men det er slettes ikke alltid det er så lurt å tråkke innenfor venners intimsfære.

Gjør du det, kan du fort ende opp med å ødelegge et vennskap i stedet for å fikse et forhold.

Bry deg

- Det kommer jo veldig an på hva som ligger til grunn for din mistanke om at forholdet er dårlig. Tror du for eksempel det er snakk om mishandling - at det er noe farlig på gang - bør du ikke blande deg inn. Vær heller en god venn og hjelp venninnen din til et hjelpeapparat der hun kan få kyndig veiledning, sier Irmelin Sangolt Tjelflaat.

Hun arbeider med par- og familiterapi samt veiledning for Nytt Fokus Samtalepartner. Tjeflaat forteller at det kan være dumt å innta rollen som rådgiver i venninneforholdet. Da kan du lett virke invaderende.

- Spør heller hvordan hun har det, vis at du bryr deg og ta initiativ til å prate med venninnen din hvis du tror noe plager henne. Vis respekt

Dersom du mistenker at kjæresten til venninnen din drikker eller ruser seg, blir saken en litt annen. Du føler kanskje på deg at noe er galt og syns venninnen din virker utilpass.

- Da ville jeg spurt rett ut. "Har jeg rett i at kjæresten drikker, eller tar jeg feil?" I en slik situasjon tar man ikke noen stor risiko ved å spørre. Svarer hun nei, er det imidlertid lite du kan gjøre, for du kan ikke leve livet for venninnen din. Det eneste du kan gjøre er å være en støtte for henne. Vi må respektere livet andre velger å leve, sier hun videre.

Et annet aktuelt problem kan være utroskap. Du vet kanskje at kjæresten til venninnen din er utro mot henne, og som den gode venninnen du er, vil du ikke at hun skal utsettes for dette. Men hvordan kan du stanse det? Skal du fortelle henne det du vet?

- Nei, sier Tjelflaat bestemt.

Hun råder deg heller til å ta en prat med den utro kjæresten. Fortell ham hva du vet, og la ham ta det derfra.

- Går du til venninnen din, blir du en budbringer og vil skape sjokk. Det bør du ikke gjøre. Også her er det viktigere å vise at du er der for henne og ta deg tid til å høre hvordan hun har det. Generelt er det en god regel å skygge banen i forhold til andres forhold. Vær diskré og ikke gi uttrykk av at du forstår mer enn henne, sier Tjeflaat.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning