Hvor dyr er sjampoen din?

Har du følt at du kaster pengene ut av vinduet når du kjøper dyr sjampo hos frisøren? Her er forskjellene.

Publisert Oppdatert
Define-sjampoen har mange av de samme ingrediensene som den dyre sjampoen, men er likevel billigere.
Define-sjampoen har mange av de samme ingrediensene som den dyre sjampoen, men er likevel billigere. Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio
Sjampoen fra Joico er dyrere, men på kjøpet får du gjerne veiledning fra frisøren. (Begge foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio)
Sjampoen fra Joico er dyrere, men på kjøpet får du gjerne veiledning fra frisøren. (Begge foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio) Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio

Så sitter man der da, i frisørstolen, og lurer på om man er veldig slem mot håret sitt dersom man ikke går til anskaffelse av den sinnssykt gode og sinnssykt dyre sjampoen. Man vet jo tross alt at de har en helt OK en i matbutikken borti gata, så er det da egentlig verd pengene å gå for den dyre frisørsjampoen?

Like ren

- En rimelig sjampo kjøpt i dagligvarebutikken kan ha like gode vaskeegenskaper som en dyr sjampo kjøpt hos frisør. Dette fordi teknologi og gode råvarer er tilgjengelig også i produksjon og utvikling av rimeligere produkter, sier Ingrid Standal, direktør i frisørleverandørenes forening.

Hun mener likevel at det finnes gode argumenter for å gå for det frisøren anbefaler.

- En god grunn til å kjøpe sjampo hos frisøren er at du her kan få hjelp til å løse problemer du måtte ha med håret ditt. Istedenfor å forsøke å finne frem til det som passer deg i selvvalgshyllene på butikken, vil frisøren stille diagnose på håret ditt og hjelpe deg å finne akkurat de produktene som får håret ditt til å se ut og oppføre seg på sitt beste, sier Standal.

Luksusfølelse

Standal legger til at råvarer, teknologi og parfyme er noe av det som har betydning for prisen produktet får til slutt.

- Dessuten påvirkes prisen av hvor vidt produktet er høyt spesialisert og krever veiledning gitt av betjening eller om det kan omsettes på selvvalg. Prisen påvirkes også av om produktet produseres i få eller mange varianter og hvordan forpakningen er. Et masseprodusert produkt i enkel forpakning, som kan selges på selvvalg, blir naturlig nok rimeligere i pris, sier Standal.

Hun bekrefter imidlertid at du hos frisøren også betaler for gode råd du måtte få på kjøpet. Og kanskje litt for den følelsen av luksus du får når du kan sette et skikkelig kvalitetsprodukt på kanten av baderomshylla.

Samme råvarer

Mens en del leverandører leverer produkter til både privat- og proffmarkedet, produserer Define kun for dagligvare- og faghandel.

Leder for Defines frisørteam, Lise Glad, forteller at de likevel kjøper råvarer fra samme leverandører som blant annet frisørmerkene gjør.

- Målet vårt er at Define skal være det beste alternativet i dagligvarehandelen. For å gjøre det mulig bruker vi for eksempel silkeproteiner i fuktighetserien vår. Dette er en ingrediens som kanskje koster mer enn andre, men som vi prioriterer da dette proteinet viser seg å ha en super effekt til dette området, sier Glad.

Hun sier videre at det stemmer at noe av grunnen til at du må betale så mye for produktene hos frisøren er at du også betaler for frisørens veiledning.

- Frisørene kurses i sine produkter samtidig som de kan stille helt nøyaktig diagnose på håret ditt, slik at du lettere kan komme hjem med det produktet som fungerer best for din hårtype og frisyre, sier Glad.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning