Hold deg frisk i vintermørket

Vinteren er over oss, og det betyr mørke og kalde kvelder. Slik holder du deg friskere.

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Her er åtte kostråd som øker sjansene dine for å komme gjennom vinteren sunnere, friskere og mer opplagt enn i fjor.

1. Første bud for å gå godt rustet inn i høst- og vintermørket, er å spise nok frukt og grønt! Fem porsjoner à 150 g/dag er viktig for å holde antioksidantinntaket oppe. Dermed beskytter du deg mot infeksjoner. De færreste av oss spiser mer enn to og en halv porsjon daglig - så du kan i grunnen bare doble inntaket!

2. Kos deg gjerne med et lite glass rødvin i ny og ne! Her får vi også masse antioksidanter. Men effekten er best for de moderate inntakene, så det er ingen grunn til å overdrive. En rødvinstoddy mot sår hals er heller ikke å forakte.

3. Varmende supper og lune salater! Det gjør godt for en kald vinterkropp, og det metter mer enn kald mat. Dette rådet er bra for deg som vil passe vekten gjennom vinteren.

4. Ta en Biola! Bakteriene i Biola er immunstyrkende, ikke bare lokalt i tarmen, men er også på å beskytte mot vanlige vinterforkjølelser og luftveisinfeksjoner. Spesielt er det viktig med Biola dersom du tar antibiotika, da får du opprettholdt en god tarmflora.

5. Pass på vitamin D-inntaket! Solen er så å si borte nå, og alle bør derfor ta tilskudd av vitamin D. I grunnen kan du ta vitamin D hele året, eller i det minste i månedene med R i. Bruk tran, D-dråper eller et multivitamin- og mineraltilskudd som inneholder vitamin D. OBS - ikke bruk to tilskudd som inneholder vitamin D samtidig, det kan fort bli for mye.

6. Forkjølelsesvitaminet er jo vitamin C! Høst- og vinterpoteter og langtidslagrede grønnsaker inneholder noe mindre vitamin C enn nyopptatte varianter. Så varier med frukt og grønt i alle sjatteringer, og drikk gjerne et glass appelsinjuice om dagen.

7. Litt kos i ro og mak stresser ned kroppen! Selv om det er viktig å være mye ute, er det også på sin plass å la kroppen få ro i mørketiden. Lag deg en duftende kopp te eller urtete, og legg til en liten bit brownie bakt på skikkelig mørk sjokolade! Både teen og den mørke sjokoladen inneholder antioksidanter som styrker immunforsvaret, og i sjokoladen er det stoffer som får deg til å slappe av og trives.

8. Start eller avslutt dagen med havregryn! Havren inneholder stoffer som påvirker hjernen vår til å motstå vinterdepresjoner. Legg til litt tørket aprikos, og du har en oppmuntringsbombe uten sidestykke!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning