Hjemmespa mot vinterblues

Alle fortjener litt luksus i hverdagen når høstmørket har satt inn. Her er de beste behandlingene, enten du vil flotte deg på salong eller ta en velgjørende hjemmekveld for vinterhuden.

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Spa og skjønnhetssalonger finnes over hele landet, og tilbyr et variert utvalg av behandlinger og personale som kan dulle med deg. Men mye kan gjøres hjemme også!

Det viktigste er at en spakveld skal være et lite pusterom. Skru av mobil, logg av msn og skru for all del av mase-tv. Sørg for at det er ryddig og rent, det er mye lettere å slappe av i hyggelige omgivelser. Tenn lys, gjerne duftlys, sett på noe rolig musikk - noe akkurat du liker - og sett av noen timer. Er det på noe tidspunkt i livet ditt du ikke skal leve i tiden og forvente effektivitet er det når du skjemmer bort deg selv med hjemmespa.

Ansiktet
- Vinterhuden krever litt ekstra, særlig fuktighet, forteller Lene Follnes Haugland fra Hud.as på Aker Brygge. Populære behandlinger i salongen er Hydradermie, der fuktighet sluses ned i huden med et apparat, eller spesialbehandlinger med serum som masseres inn, før en gummimaske legges over ansiktet og tvinger godsakene dypt ned i huden.

Slik gjør du det hjemme:
Ta en ansiktspeeling, før du tar på et tjukt lag maske og lar det virke i 10 - 20 minutter. Gummimasken fra salongen kan du herme etter ved å legge en varm, fuktig klut over ansiktet mens masken virker.

Slik lager du din egen ansiktsmaske:

Base: Havregryn og malt mandel.

I tillegg, velg mellom:
Nærende ingredienser: Hvetekli og ølgjær
Mot fet hud: eggehvite, yoghurt, sitronsaft
Mot tørr hud: eggeplomme, honning, most banan, most avokado

Ta et par spiseskjeer av basen og tilsett ingredienser alt ettersom hva slags maske du vil ha, og vann til passende konsistens. Smør på ansikt og hals, la det virke i 15-30 minutter, tørk forsiktig av med en våt klut og skyll godt.

Kroppen
Spenninger i nakke og rygg er hovedgrunnen til at unge jenter kommer på spa, forteller Tom Ødegaard, daglig leder på Colosseum Spa.

- Da anbefaler vi steinmassasje, eller klassisk massasje med triggerpunkter hvis man har dype muskelknuter. En annen populær behandling er kroppsbehandling med leire, eller algebad - for å få igang sirkulasjonen i musklene - noe som gjør at spenninger løser seg opp og slaggstoffer transporteres vekk. En annen mulighet er aromaterapibad for å lindre spente muskler, sier Ødegaard.

Slik gjør du det hjemme:
Også her starter man med en kroppspeeling - vær nøye og bruk god tid heller enn rå muskelkraft, og pass på spesielt utsatte områder som albuer og knær.

Deretter tapper du i badekaret, og har i produktene. Du vet hva du har å gjøre - hopp i det velduftende vannet og bli i minst tjue minutter, den eneste atspredelsen som er lov er litt nynning til yndlingslåta og kanskje en sup champagne eller vin. Smør deg inn med en god krem eller kroppsolje etter badet.

Prøv for eksempel et aromatisk melkebad med disse ingrediensene:
1 egg
1/2 kopp olivenolje
2 kopper melk
1 skje glyserin
1 dråpe jasminolje (eterisk olje)
1 dråpe roseolje (eterisk olje)
6 dråper lavendelolje (eterisk olje)

Pisk sammen egg, olivenolje og glyserin. Rør mens du har i de eteriske oljene til massen får en kremaktig konsistens. Hell så i melken gradvis mens du fortsetter å piske. Når alt er godt blandet har du det i badevannet. Pass på at vannet ikke er for varmt når du har i blandingen, for da vil eggehviten skille seg.

Håret
Håret blir lett slitent om vinteren.

- Om vinteren blir håret tørrere, så det er bra å tilføre masse fuktighet og proteiner, det fyller opp håret så det får en glatt overflate og blir glansfullt, sier Tine Louise Holstad, daglig leder på KAN frisør. I tillegg anbefales en god hodebunnsmassasje, som øker sirkulasjonen og virker avslappende - og gjør at kuren virker bedre.

Slik gjør du det hjemme:
Begynn med hodebunnsmassasjen, la fingertuppene lage små sirkler så hodebunnen beveger seg og sirkulasjonen kommer i gang. Hold på til du kjenner hodebunnen bli varm.

Vask håret med shampo. Deretter tar du i hårkur - begynn ytterst og jobb produktet godt inn i håret. Har du fett eller tungt hår, behøver du ikke ta hårkur innerst. Tull gjerne et varmt håndkle rundt mens produktene virker - og skyll godt etterpå.

Gre inn et par spiseskjeer olivenolje, dekk til med plast og la sitte i rundt 15 minutter.

Et annet tips er å piske et egg, fordele det i håret, la det sitte i fem minutter og så skylle ut (med lunkent vann, ellers sitter du med kokt egg i håret!).

For de litt mer avanserte: En halv moden advokado og en halv moden banan blandes sammen med et par spiseskjeer olivenolje og en eggeplomme. Skal sitte i 45 minutter, men gjør visstnok underverker for tørt hår.

Spa handler like mye om mentalt velvære, så ta deg god tid etter badet, ta på morgenkåpen eller kosedressen og legg deg nedpå i et mørkt rom, så får kroppen tid til å hente seg inn og behandlingen blir ekstra effektiv.

Drikk mye vann eller urtete, og ha masse frisk frukt tilgjengelig. Les gjerne en bok eller et blad og slapp av resten av kvelden. Det har du sikkert fortjent.

(Kilder: Aftonbladet, Kvinneguiden, virgin.net)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning