Hipt på hodet

Bereten er tilbake - og nå er det gøy å gå med den!

Publisert Oppdatert
Rosa og glitrende beret fra Louis Vuitton. Neppe noe for militæret, men kanskje noe for deg?
Rosa og glitrende beret fra Louis Vuitton. Neppe noe for militæret, men kanskje noe for deg? Foto: WireImage/Allover

Høstens hotteste hodeplagg er uten tvil bereten.

Sett på catwalken hos blant annet Ralph Lauren og Louis Vuitton, og på kjente hoder som Sienna Miller, Rachel Bilson og Lily Cole, har den lille, flate lua fått et comeback i moteverdenen.


Gammelt nytt

Nå blir det litt rart å snakke om bereten som noe nytt, det er faktisk et av de eldste hodeplaggene vi kjenner til.

Vissnok brukte både de gamle grekerne bereter, de var poppis i romerriket, og yndlingshodeplagget til middelaldermennesker.

I tillegg er den jo alltid in-vogue hvis du er i militæret. Eller frankofil. Eller revolusjonær. I høst er bereten i hvert fall trendy for alle oss andre også.

Ikke så rart kanskje, for bereten går som hånd i hanske til to av høstens tøffeste trender: Den maskuline stilen og 40-tallet.

Tenk Faye Dunaway i Bonnie & Clyde. Hottere 40-talls ikon skal du lete lenge etter, og hva var signaturplagget hennes? Den klassiske beige bereten ?

Farger og former hos designerne

Så klart har kreative designerne laget lua i mange versjoner. Store og voluminøse bereter var populære hos Louis Vuitton, mens Ralph Lauren ga oss de klassiske svarte. Og med mindre du er i militæret kan du velge farge helt selv!

Pollini satset på klassiske bereter, men i knallfarger som oransje, limegrønt og knallrødt - en genial måte å friske opp antrekket. Dessuten fåes de i trendy materialer, som skinn eller i metalliske stoffer.

Mote på din egen måte

Men hvis man finner en beret du liker står man ovenfor et nytt problem, nemlig hvordan skal man gå med den.

Et lite tips er om du vil gi et litt resevert inntrykk har du den nær ansiktet. Og har du den kjekt på snei, gir du utrykk for å være vimsete og morom. Du kan også trekke den helt ned i panna for å få litt dramatikk over deg.

Den beste måten er uansett å leke deg frem seg og finne en måte du kler bereten på. Bare husk at når du går med beret eller hatt trekkes fokuset mot ansiktet, så pass på sminken.

Beret passer heller ikke spesielt godt til "lue-hår", så gå for stram stil som Lily Donaldson på forsidebildet, eller la noen lokker henge "tilfeldig" rundt ansiktet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning