Her er kvisemytene

Hva er fleip og fakta om de forhatte talgkjertlene?

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Mange av oss har enten hatt kviser når vi var yngre eller vi har venner eller søsken som har vært svært plaget. Og kjerringrådene, jo, de gjelder også for kviser. Det sies at man kan bruke hvitløk, grønnsåpe, sitron eller tannkrem. Alt skal være like effektivt mot kviser.

Men hva funker egentlig? Ifølge den amerikanske nettsiden Acne.org er det noen myter om kviser man kan avlive med en gang.

Myte 1: Det hjelper å vaske ansiktet ofte
Fleip! Kviser er ikke forårsaket av smuss i ansiktet. I motsetning til hva du har sett på tv, blokkeres ikke porer fra utsiden, men fra innsiden. Hvis man vasker huden veldig ofte, kan det skape en irritasjon og forverre kvise-problemet. Og husk: Når du vasker ansiktet, er det viktig å bruke hendene. Bruker du en vaskeklut full av bakterier kan det være med på å gjøre kviseproblemet verre.

Myte 2: Du får kviser av stress.
Fakta! Forskere har nå funnet ut at ungdom får mer kviser i perioder rundt eksamen. Les mer her!

Myte 3: Man får flere kviser om man klemmer på dem
Fakta! Det kan virke fristende å klemme ut kvisene for å få dem raskest mulig bort. Men klemming på kviser kan føre til at de overlever lenger, når bakterier blir skjøvet dypere inn i huden. Dermed risikerer du en enda rødere kvise.

Myte 4: Onanering eller sex fremkaller kviser.
Superfleip! Dette er en myte som ble startet på 1700-tallet for å hindre unge mennesker å ha sex med seg selv. Dette er feil, feil og bare feil.

Myte 5: Solen hjelper å bli kvitt kviser.
Fleip! Solen hjelper på kort sikt, men i lengden skader solen huden din - og kviser liker ikke skadet hud. På lang sikt kan kvisene som forsvant i starten, ofte komme tilbake med dobbel dose.

Myte 6: Sjokolade og fet mat fremkaller kviser.
Fleip! Det er veldig lite som tyder på at fet mat har noe å si på kviser. Verken pizza, sjokolade, hamburger eller kaker har noen tilknytning til kviser.

Myte 7: Får man kviser må man bare vente til det går over.
Fakta! Det er ofte man bare må vente til det går over. Men det er også mange gode produkter på markedet. Prøv noen av produktene på apoteket eller hos en hudpleieklinikk. Hvis ikke det hjelper kan du oppsøke en hudspesialist som hjelper deg å bli kvitt kvisene.

Vil du lese mer om hvordan du kan bli kvitt kviser, gå inn på Rikshospitalet sine sider her.

Kilder: National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, Skin Care Physicians- Acne Net. Sjekk ut linkene til høyre for mer informasjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning