Gi håret fred

Ser håret ditt ut som en misfarget hampvott? I så fall er det mulig at du har latt det gjennomgå litt for røff behandling i det siste.

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

Selv om håret vårt tåler ganske mye, har også det sine begrensninger. Vi har vel alle sett heller dårlige eksempler på bleket hår - enten på eget hode eller på andres.

Tørt og sprøtt hår blir resultatet hvis behandlingen av håret blir for kraftig, og det man sitter igjen med er langt unna de lange, blanke lokkene man drømte om før behandlingen.

Svarte spisser

- Tynt og krøllete hår er mest skjørt og tåler ikke så mye behandling før det knekker. Vi frisører ser fort om håret er overbehandlet, og et tydelig tegn er at fargen ikke trekker inn i håret lenger. Fargen slipper og håret blir porøst og matt, sier frisør Carine Fjeld.

Hun forteller at det aller verste du utsetter håret ditt for er nettopp bleking. Håret tørker da ut.

- Men for mye farging er heller ikke bra. Man ser kanskje oftest eksempler på dette på unge jenter som har farget håret sitt selv gang på gang. Etter hvert blir håret helt dødt og svart i spissene. Det ser mest ut som en hampvott, sier Fjeld.

Hun forteller at eneste løsning på dette problemet er en omgang med saksa og gjentatte kurer.

- Man kan selvfølgelig bare kure håret, men selv om det kanskje ser litt bedre ut, er håret fortsatt dødt. Det eneste som egentlig hjelper er å klippe det kort, fortsetter hun.

Ikke hele håret

Det er nok hjemmefargen som er den største faren for håret vårt. Dessverre for lommeboka. En frisør som kan sine saker vet nemlig at ikke hele håret skal farges like lenge hver gang, og hun eller han ser jo også bedre enn deg hvordan håret ser ut bak.

- Det er mange som farger håret sitt hver fjerde eller sjette uke hos frisøren og det går helt greit. Jeg farger gjerne bare etterveksten da og så tar jeg en minicolor for å friske opp fargen og få opp glansen utover. Farger man håret hjemme anbefaler jeg ikke å farge så ofte, men en minicolor noen ganger i året går helt greit, fortsetter Fjeld.

Mye alkohol

Når det gjelder stylingprodukter, mener ikke frisøren at de sliter på håret på samme måte. Hun har ennå til gode å se et hår som er overbehandlet som følge av styling, men sier at man bør holde seg unna de billigeste produktene som inneholder mye alkohol. Disse tørker ut håret og anbefales derfor ikke.

- Ellers har det jo kommet en del miljøvennlige alternativer også for håret som er bra både for klimaet og skånsomme mot håret. De fleste frisørprodukter er for øvrig varmebeskyttende, noe som er en fordel når man for eksempel skal føne håret, sier hun.

Så selv om du ikke velger de dyreste produktene til håret ditt, bør du kanskje være forsiktig med å velge de aller billigste også. Det er jo veldig trist å måtte klippe av alt sammen når man har spart til langt hår i flere år!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning