Forsker for ofte på jenter og selvbildet

På tide at vi konsentrerer oss om guttene, mener forsker.

Publisert Oppdatert

Jenter har en stor tendens til å sammenligne seg med andre jenter. Vi ser på bena til modellene på catwalken, på puppene til våre venninner og på håret til kassadamen. Men trodde du at det kun var jenter som sammenligner seg, tar du grundig feil.

Forsker ved Brown University, Deborah Schooler, sier til MSNBC at også gutter sliter med kropp og selvbildet.

- Kroppidealer er ikke et problem bare for jenter. Det er et problem for guttene også, og det er på tide at vi også setter søkelyset på menns selvbilder, sier Schooler.

Ekte kropp
Tidligere undersøkelser på kropp og selvbildet har nesten utelukkende sett på kvinner. Nå mente Schooler det var nok, og ville konsentrere seg om guttene. Og hun ville ikke spørre guttene om vekt og størrelse, men om hva de var mest opptatt av når det kommer til kropp.

- Guttene er ikke så opptatt av størrelse, men heller av kroppshår, svette og kroppslukt, sier Schooler.

Da hun og noen kolleger ved San Francisco State University spurte 184 gutter ved universitet, fikk de vite at jo mer guttene spilte videospill og så på tv, jo større sjanser var det for at de hadde dårlig selvbildet.

Forskerne fant også ut at jo større misnøye de hadde med kroppen sin, jo dårligere sexliv hadde de.

Kroppsidealer
Hvilke kropp guttene sammenligner seg med, er like individuelt som hvem jenter sammenligner seg med.

- Det ser ut til at vi liker alt fra cowboyer til de mer silkemyke. Du er enten Marlboro-mannen eller surfer-gutten, sier den amerikanske fitnesspersonligheten, Richard Simmons.

Han tror kroppsidealer er veldig personlig for gutter og at ikke alle gutter vil prate like åpenlyst om dette som det jenter gjør.

- Men dere jenter må ikke misforstå, det er like viktig for gutter å hoppe inn i en bukse i riktig størrelse, som det er for jenter å hoppe i dem. Guttene vil også se bra ut.

Ikke flaut
Treningsekspert i DinKost.no, Halvor Lauvstad, tror gutter ikke er like opptatt av utseende og kropp som jenter er.

- Men det ser ut som om unge gutter/ menn i storbyene i økende grad fokuserer på egen kropp og utseende. Så om noen få år så er vi kanskje likestilte, sier Halvor til DetNye.no.

Lauvstad tror heller ikke det er spesielt flaut å snakke om kroppsidealer blant gutta.

- Min oppfatning er at vi heller pakker det inn med litt humor og ler av oss selv. Godlynt 'mobbing' er også vanlig blant gutta enten man er jålete, veltrent eller i dårligere form og ikke fullt så opptatt av utseende. Uansett hvordan man tar seg ut får man som regel kommentarer og meldinger noe som i stor grad ufarliggjør temaet, sier han og fortsetter:

- Et eksempel er ballebarbering. For få år siden var det kun gutta i 'blåfilmer' som drev sin gjerning uten ballehår. Nå er dette helt vanlig blant unge menn og i en del miljøer er det unormalt å ikke rake vegg skjeggpryden rundt bjellene, sier Lauvstad.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning