Forhistorisk sminke

Helt siden år 3000 f.k. har kvinner sminket seg. Kritt, bær og bly var vanlige skjønnhetsprodukter i gamle dager.

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Det er lett å tro at sminke er en moderne oppfinnelse, produsert, betalt og påført av moderne kvinner som oss selv. Men dersom vi tar et dypdykk i skjønnhetshistorien, ser vi at kvinner sminket seg så tidlig som 3000 år før Kristus.

Gammel rynkeangst

Historikere har funnet bevis på at egyptiske kvinner brukte skjønnhetsprodukter så tidlig som 3000 f.k. Både menn og kvinner flottet seg med en fuktighetskrem de mente beskyttet mot rynker, melder Authorsden.com.

Samtidig var det populært å smøre en mørkegrønn farge under øynene, samt farge vippene sorte med kohl-kajal. Egyptiske kvinner trodde kajalen beskyttet øynene mot sola, og mødre brukte sortmalingen under øynene på nyfødte for å beskytte de mot onde ånder.

Den dag i dag brukes kohl som kajal av kvinner over hele verden.

Likblek middelaldermote

Ca. 3000 år senere ble det også vanlig blant romerne å bruke kohl rundt øynene og på øyelokket. I tillegg farget forfengelige kvinner fjeset med kritt for å oppnå en blekere hudfarge, og brukte pimpstein for å lysne tennene.

Den bleke moten var kommet for å bli. På 1000-tallet var det fortsatt en trend blant rike kvinner og menn å bleke huden. Hvit hud var bare oppnåelig blant menn som ikke jobbet utendørs, og ble derfor et tegn på rikdom. Trendsetterne på den tiden gikk så langt som til å tappe blod for å oppnå en realistisk bleking av huden.

Under den italienske rennesansen på 1300-tallet ble det vanlig å bruke bly for å lysne ansiktsfargen. Dette påførte ofte brukerne alvorlige helseskader.

En snillere hudblekingsmetode var å drikke eddik, og å unngå frisk luft. Det hendte kvinnene tillot seg diskré rouge i kinnene, men farget makeup forble umoderne i flere hundre år.

Fargene kommer

Selv om trenden blant skikkelige piker var blek og "naturlig", ble det etter hvert moderne blant skuespillere å bruke fargerik sminke. Produktene inneholdt ofte skadelige kjemikalier eller var basert på naturlige råvarer som rødbeter og bær.

Da Charles den andre regjerte i Storbritannia på 1600-tallet ble fargerik sminke gradvis mer populært også blant kvinnen i gata. Epidemiene som herjet Europa på denne tiden gjorde at bleke kvinner ble assosiert med død og sykdom. Kvinner med livlige farger i ansiktet derimot, fremstod som friske.

Frankrike fikk et skikkelig trendskifte på 1800-tallet da det ble trendy med rød rouge, rød leppestift og andre sterke farger i fjeset. Urter, blomster, fett, brandy, grønnsaker, vann og moste jordbær var populære ingredienser i disse skjønnhetsproduktene.

Selv om franske damer flottet seg med farger, ble den franske stilen etter hvert ansett som horete av engelske 1800-tallskvinner som gikk tilbake til en strengere stil. Blant viktorianske kvinner var det korrekt å bruke hjemmelagde ansiktsmasker, nappe øyenbrynene og bruke fargeløs pomade på leppene.

Moderne makeup

Det var først i 1910 at sminken slik vi kjenner den i dag dukket opp. Den første moderne maskaraen ble oppkalt etter oppfinnerens søster Mabel. I dag kjenner vi den som Maybelline. Bare fire år senere fulgte Max Factor etter, og ballen begynte å rulle.

Pudder, foundation, moderne eyeliner og kremer. Den moderne filmindustrien kastet seg på makeupbølgen og i 1920 var det et must for trendy kvinner å anvende ulike typer sminke.

Den dag i dag utvikles stadig nye former for makeup. En av de siste oppfinnelsene som ser ut til å ha kommet for å bli er mineralsminken .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning