Få manken tilbake

Føler du at du røyter mer enn en middels stor hund, og ligger håret ditt som hybelkaniner i hver krok i stua? En legesjekk kan gi deg svaret på om det er unormalt.

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

Aller først kan vi si at moderat håravfall er helt normalt. Vi mister 100-150 hårstrå i døgnet, og nytt hår vokser stadig ut, men dersom du syns mengden som faller av blir større i takt med at håret blir tynnere kan det bli et problem.

Håret er tross alt for mange nesten som et plagg eller et smykke å regne, og for en jente er det slettes ikke moro å få høye viker og tynt, glissent hår. Håret vil vi ha på hodet - det skal ikke ligge igjen i bunn av dusjen om morgenen.

Stoffskifteendringer

- Et håravfall på mer enn 100-150 hårstrå er uvanlig, men det er flere grunner til at håravfallet kan oppstå. Endring i stoffskiftet kan være en årsak til at dette skjer, sier frisør ved Atene Frisør i Eidsvoll Siv Jane Jahre.

Hun forteller at hun selv har vært borti kunder som har slitt lenge med håravfall som følge av stoffskifteendringer, og at kilden til problemet ved enkelte anledninger faktisk har vært bruk av helsekostpreparater.

- En kunde hadde brukt tilskudd av krom, og for henne viste det seg at dette var grunnen til at håret falt av, sier Jahre.

I slike situasjoner kan håravfallet bli et varig problem.

Nok vitaminer

Men ofte er det en enklere løsning på problemet. Mangel på vitamin A og B kan ha samme effekten, og hvis det er vikaminmangel som er skyld i at du røyter, vil problemet bedre seg så snart du gjør noe med dette.

- I dette tilfellet vil problemet ikke hemme etterveksten, og du får normalt tykt hår igjen hvis du tilfører kroppen vitaminene du mangler, sier Jahre. Hun legger til at 150 hårstrå egentlig er ganske mye, særlig hvis håret er langt, så har du hår ned på ryggen kan det hende du tror du mister mer hår enn du egentlig gjør.

Ingen regel uten unntak

Men hvordan skal man så vite hva som er grunnen til røytingen, spør du kanskje? Det er tross alt ikke så lett å vite om stoffskiftet har endret seg eller om man mangler en vitamin eller to.

- For å finne ut av dette må man gå til legen og få tatt noen prøver. Dette kan dessverre ikke frisøren finne ut for deg, sier Jahre, før hun legger til at det for øvrig er perioder i livet da man mister mer eller mindre hår uten at det har med vitaminmangel eller stoffskifte å gjøre.

Under graviditeter er det for eksempel vanlig at man ikke mister nesten noe hår, og mange jenter opplever å få et virkelig storslått hår mens de er gravide. Etter graviditeten skal derimot kroppen kvitte seg med alt håret det har samlet opp før babyen kom, så da er det vanlig med et håravfall på langt flere enn 150 hårstrå i døgnet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning