Elsker lukt, hater parfyme

Den amerikanske duftmakeren Christopher Brosius har døpt parfymen sin ”I hate perfume” – men elsker duftopplevelser fra det virkelige livet.

Publisert Oppdatert

På hjemmesiden sin har parfymemakeren skrevet et slags manifest der han forklarer hvorfor han avskyr parfymer som lages på den tradisjonelle måten.

- Parfyme er altfor ofte et eterisk korsett som holder alle fanget i den samme fasongen. Jeg avskyr folk som lukter likt som alle andre, skriver Brosius på hjemmesiden sin.

Høstlukt på flaske
Selv henter han inspirasjon fra duftopplevelser i det virkelige livet når han lager parfymene sine. Dermed finner man for eksempel dufter som Burning Leaves - som lukter som røyken fra brennende lønneblader - i parfymekolleksjonen I Hate Perfume.

- Luktesansen er den første og mest umiddelbare forbindelsen vi har til omverdenen omkring oss. Lukter minner oss om hva og hvem vi er glade i. Mitt mål er å fange dette minnet, og putte det på en flaske slik at du kan hente det frem når du selv måtte ønske det, sier Brosius.

Andre dufter han har hentet inspirasjon fra er lukten av tomatplanter som vokser i solsteika (Memory of Kindness), skinninnbundne bøker, slitt stoff og et hint av møbelpolish (In The Library) og saltvann, rekved, steiner dekket av tang og gamle lærkofferter (Mr. Hulot's Holiday).

Personlig parfyme
Kunder som ønsker en lukt som er laget spesielt for seg, kan kjøpe en individuelt tilpasset duft fra verkstedet til Christopher Brosius i New York. I samarbeid med kunden vil han da finne frem til en lukt som er i samsvar med de duftminnene kunden ønsker å finne.

For å få utviklet sin egen parfyme, må du ut med fra 800 kroner for de helt enkle duftene til flere tusen kroner for en flaske på 15 ml, hvis du vil ha en mer kompleks duft som krever flere tilpassinger.

I motsetning til tradisjonelle parfymer, som fort kan kræsje med hverandre når de kombineres, oppfordrer Brosius også kundene til å prøve seg selv som parfymeblandere. Han mener alle duftene han har laget kan kombineres for å finne sin egen, spesielle duft.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning