Edderkopp-klærne kommer

Gener fra edderkopper kan gi supersterke strømpebukser som ikke rakner.

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

Japanske forskere har nemlig funnet en metode for å injisere gener fra edderkopper inn i silkeormer, melder Times Online. Med genene fra edderkoppene kan silkeormene spinne tråder som er sterkere, mykere og mer holdbare enn den vanlige silken.

Fem ganger sterkere enn stål

Forskere har i mange år kappes om å være de første til å utnytte de ekstreme egenskapene til spindelvev. En edderkopptråd er fem ganger så sterk som en ståltråd av samme tykkelse, og er dermed et av de sterkeste naturlige materialene vi kjenner til.

Forsøk med å opprette "edderkoppfarmer", der edderkoppene settes til å produsere tråder på samme måte som silkeormer, har vært mislykket på grunn av at edderkoppene går til angrep på hverandre når de samles.

Men nå ser det ut til at den japanske professoren Nakagakis forskningsteam har funnet en metode som er fruktbar. Silkeormene som har fått edderkoppgenene injisert, vever silketråder som består av en tidel edderkopp-proteiner. Professor Nagakaki håper nå å få andelen edderkopp-proteiner opp til 50 prosent, skriver Times.

Skuddsikre vester

Den japanske tøyfabrikanten Okamoto har allerede startet å eksperimentere med den nye supersilken, og håper å få de første produktene på markedet i 2010.

I tillegg til klær som sokker og strømpebukser, kan tråden også brukes til fiskesnører og tennisracketer. Ettersom edderkopptråden demper belastning mye bedre enn for eksempel kevlar, kan tråden også brukes til å lage bedre skuddsikre vester.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning