Bruk en selvbruner

Er du så heldig at du har fått litt brunfarge på kroppen i sommer? Da kan du kanskje være interessert i noen tips for å beholde fargen så lenge som mulig.

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Om ikke lenge går de fleste av oss rundt blåhvite og bleike. Har du fått deg et skille i år, kan du jo gløtte på den hvite siden av skillet og se hva du har i vente.

Peeling før soling

Når vi er på det aller bruneste, er det nesten utrolig å tenke på hvor hvit det går an å bli. Men trøsten er at de fleste av oss lider samme skjebne. Men det er mulig å beholde brunfargen litt lenger hvis du bare bruker litt tid på huden.

Det første tipset burde du sannsynligvis fått allerede i våres, men det kan uansett være verd å ta med seg til neste sommer eller vinterens sydentur.

- Ved å peele huden før du soler deg, legger du til rette for at du skal få beholde fargen lenger. Den huden du da fjerner, er den huden som først flasser av når du har sola deg, sier hudpleier Ane Solheim ved Velværesenteret i Sørumsand.
Børst huden din

Tørrbørsting av huden kan gjøre samme nytte. Du får da en freshere hud, brunfargen setter seg i dypere hudlag og det tar lengre tid før de brune hudcellene faller av.

- Det tar 28 dager fra en hudcelle dannes til den dør, så disse cellene skiftes ganske ofte ut. En god peeling er med andre ord første bud dersom du ønsker å forbli brun utover høsten, men det er det altså litt sent å gjøre noe med nå, sier Solheim.

I tillegg er det viktig at du bruker krem med solfaktor når du soler deg slik at du ikke blir brent. Da flasser du mindre og så reduseres jo også faren for føflekkreft som er den krefttypen som øker mest for tiden. Selvbruningskrem

Videre er det viktig at du tilfører huden masse fuktighet. Da blir den ikke så tør og følgelig flasser den ikke av like kjapt. En idé kan være å bruke en fuktighetskrem med litt farge i, eller du kan kjøre på med litt skikkelig selvbruningskrem utover høsten.

For litt lavere effekt kan man eventuelt blande bodylotion og selvbruningskrem 50-50. Hudpleieren advarer imidlertid mot de aller rimeligste variantene av selvbruningskrem da kvalitetsforskjellene er ganske store.

- En del husker kanskje hvordan selvbruningskremene var for noen år siden. Den gang ble det brukt mye karoten og man ble lett gul og skjoldete. De billigste kremene er fortsatt litt sånn, men pass uansett på områdene rundt hårfester, øyebryn og akillessenen da det ofte kan bli samle seg opp krem der. Tenk også på at kremen må smøres godt ut, sier Solheim.

Hun anbefaler nybegynnere å bruke fuktighetskrem før selvbruningskremen påføres. Da er huden litt mettet på forhånd og trekker ikke til seg så mye krem.

- Og så gjelder det samme ved bruk av selvbruningskrem som ved soling. Bruk peeling først så holder resultatet seg bedre, avslutter hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning