Blir deppa av modellene

Det skal ikke mer enn tre minutter til før vi får dårligere selvbilde etter å ha kikket på modeller. Og det er uansett hvordan vi ser ut.

Publisert Oppdatert

Uansett hvilken type kropp du har, hvor gammel du er eller hvor høy du er, blir du negativt påvirket av modeller etter å ha sett bilder i blader og fra catwalken. Det viser en undersøkelse fra University of Missouri-Columbia i USA.

Etter kun kort tid

Bilder av modeller finnes overalt. I magasiner, aviser, i tv-reklame og på festen. Studien som ble gjort viser at vanlige kvinner blir deppa og negativt påvirket etter bare å ha kikket på bildet av modellen i tre minutter.

- Overraskende nok har ikke kvinners vekt noe å si for om modellene påvirket dem negativt, sier psykologiprofessor Laurie Mintz i en pressemelding fra universitetet.

- Vi har trodd at kvinner som var litt overvektige følte seg verre enn de som var tynne. Disse resultatene stemmer ikke med tidligere antakelser, sier hun.

Søker ikke hjelp

Studien målte hvordan 81 kvinner følte om seg selv. Alt fra hvordan kroppen så ut, til hvordan frisyren føltes.

Deretter fikk noen av dem kikke på bilder av vanlige jenter, mens noen kikket på bilder av modeller i magasinannonser. Begge gruppene brukte mellom ett til tre minutter på oppgaven.

Etter å ha kikket på bildene ble jentene evaluert, og uten unntak fikk man se at jentene som så på bilder av modeller, fikk svekket selvbilde rundt egen kropp.

Studien konkluderer blant annet med at de fleste kvinner, uavhengig av vekt, ville nyte godt av tiltak som dempet medias innflytelse. Mintz påpeker at tidligere tiltak kun har vært rettet mot spesifikke grupper, for eksempel kvinner med spiseforstyrrelser og kvinner med dårlig selvbilde.

- De fleste kvinner søker ikke hjelp om de sliter, de sammenligner seg med bildene i magasiner som Seventeen og Glamour.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning