Beskytt kinnene mot evige roser

Vinterkulda er en påkjenning for huden din. For ikke å få merker som varer livet ut, er huden din et must å ta vare på.

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

Vi har vel alle kjent den skikkelig bitende kulda i kinnene. Den som virkelig gnager seg inn under huden så du blir sittende med sviende, røde kinn lenge etter at du kommer inn i varmen.

Smør hver gang

Kulda kan vi dessverre ikke gjøre noe med, men litt beskyttelse for huden kan det være lurt å huske på. Noe av det du bør skaffe deg i første omgang er en god kuldekrem.

- Generelt bør man bruke fuktighetskrem med mindre vann i om vinteren. Kjøp heller en god kulde- eller klimakrem som du smører deg med hver gang du skal ut, sier hudterapeut Ane Solheim ved Velværesenteret i Sørumsand.

Hun forteller at det særlig er deg som har tørr hud som er utsatt for frostskader. Er huden fet produserer den mer fett og beskytter seg bedre på egen hånd. Likevel anbefaler Solheim at alle tilfører huden sin den ekstra beskyttelsen som en klimakrem gir.

- I tillegg er det viktig å være flink til å bruke peeling for å fjerne gammel hud og å smøre seg godt også når man ikke skal ut. Da er huden best mulig rustet for kulden, fortsetter hun.
Alltid røde kinn

Forfrysninger kan bli resultatet dersom du bare haster ut uten å ta deg tid til en omgang med kuldekremen, og selv om du får varmen i kinnene igjen kan huden allerede ha tatt skade av snø og vind.

- Når vi går ut uten beskyttelse, trekker de små blodårene i huden seg sammen. Når vi så kommer inn i varmen igjen, utvider de seg igjen, og med for dårlig beskyttelse kan blodkarene da sprenge og du får roser i kinnene eller couperose som det kalles, forteller Solheim.

Sjarmerende vil kanskje noen si, men hvis man aldri blir kvitt de søte, rosa kinnene blir de plutselig ikke like søte og sjarmerende.
Smidig og god

Når det gjelder klimakremer finnes det utallige merker og varianter på markedet og Solheim forteller at de fleste er gode nok. Det er også slutt på at en kuldekrem behøver å være så feit og tjukk at den må klines på med smørkniven.

- Generelt er de fleste kremer bedre å smøre ut i dag enn tidligere. Går du til en hudterapeut og ber om en kuldekrem, vil du mest sannsynlig få kjøpt en smidig krem som er nesten som en vanlig fuktighetskrem i konsistensen, sier Solheim.

Selv mener hudterapeuten at noen få kuldegrader kvalifiserer til bruk av kuldekrem. Kombinasjonen av vind og kulde betyr gjerne en mye lavere temperatur enn den du kan lese av på gradestokken.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning