Berømte stumpere

Slik går det til når kjendiser slutter å røyke.

Foto: WireImage/All Over
Publisert Oppdatert
Foto: WireImage/ All Over
Foto: WireImage / All Over
Foto: WireImage / All Over
Foto: WireImage / All Over
Foto: WireImage / All Over

Både i Norge og USA har kjendiser i lange tider blitt assosiert med tobakk - til glede for tobakksindustrien og til irritasjon for lungene våre.

Men når det blir in å være røykfri, har kjendisene mye av æren. Medias unike mulighet til å påvirke folks røykevaner er grunnen til at kjendiser som slutter å røyke er gull verdt. Som positive rollemodeller kan de påvirke folk til å stumpe røyken - bedre enn all verdens anti-røykekampanjer.

Kjendisstumpere

En av de som har stumpet røyken ettertrykkelig, er Christy Turlington. Hun begynte å røyke før hun ble modell, og forble slave av nikotinen en stor del av modellkarrieren. Etter hun sluttet å røyke involverte hun seg i en rekke anti-røykekampanjer. Hun har opprettet en egen side på nettet som skal hjelpe folk å kutte ut røyken. Sjekk ut SmokingIsUgly.com

Ifølge People.com har Ben Affleck nylig stumpet røyken etter å ha spilt inn filmen Smokin Aces. I rollen som kjederøyker måtte han innhalere fem pakker røyk om dagen. Det ble for mye for kjekkasen - som sluttet for godt.

- Da filminnspillingen var ferdig var jeg så lei av å røyke at jeg ikke orket lenger, forteller han.

Brad Pitt sluttet å røyke da han skulle komme i form for rollen Troy.

- Jeg var en profesjonell røyker, men jeg sluttet. Jeg savner det, sier han til Sunday Mirror.

Ashton Kutcher er i ferd med å stumpe røyken fordi kjæresten Demi Moore uttalte: "Ashton klarer ikke å holde seg lenger enn 2 timer uten en røyk".

Sangeren Charlotte Church var barnestjernen som endte opp som storrøyker. Men etter fire år med røyking sluttet hun helt plutselig på nyttårsaften.

Får hjelp av gal russer

Om de gjør det for å skille seg ut fra mengden, er usikkert. Men mange kjendiser velger uvanlige metoder når de skal slutte å røyke. Nikotinplaster og viljestyrke er liksom ikke fargerikt nok.

Den kjente britiske guruen Allan Carr ble berømt etter å ha hjulpet mange kjendiser vekk fra røyken. Det ble også Yefim Shubentsov, alias "Mad Russian".

Drew Barrymore begynte å røyke som ni-åring, gjerne flere pakker om dagen. Da hun gikk til Mad Russian fikk hun endelig bukt med problemet.

- Det er så kult. Jeg gikk til Mad Russian, og uansett hva det er han gjør, så fungerer det, sier hun.

Tidligere Friends-stjerne Courtney Cox-Arquette og hennes mann David Arquette har også fått hjelp av den gale russeren, som sies å bruke blant annet hendene til å kurere nikotinavhengighet.

Sangeren Billy Joel hadde røykt i 27 år, og prøvd å slutte i årevis. Han leste om Yefim i avisen, og har ikke tatt en røyk etter møtet med vidundermannen.

Psykoterapi og hypnose

Allan Carr er kjent for å ha hatt pasienter som Britney Spears, Anthony Hopkins, Julie Christie og Leslie Granthan. Programmet hans består av en blanding av psykoterapi og hypnose.

Hypnose fungerte også for Ellen DeGeneres, melder Ecoriazzi.com. Hun fikk hjelp av kjendishypnotisøren Paul McKenna. Han hypnotiserte henne til å huske skremmende opplevelser hun har hatt i forbindelse med sigaretter, og Ellen sluttet på dagen.

Også skuespillerhunken Ewan McGregor forsøker å slutte å røyke ved hjelp av hypnose, melder News.scotsman.com.

Elizabeth Hurley røykte en pakke hver dag, og forsøkte først å slutte ved hjelp av røykeplaster. Da dette ikke fungerte leste hun i boken Manswatching at røykesug stammer fra babyens behov for å drikke melk av morens bryst. Hurley bestemte seg derfor for å anskaffe seg en rosa suttepinne, melder Western Journal of Medicine.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning