60-tallets stilikon på film

Hun var Andy Warhols muse og hadde et forhold til Bob Dylan. Men Edie Sedgwick var mye mer enn 'dama til', og nå kommer filmen Factory Girl om 60-tallets stilikon.

Publisert Oppdatert
Foto: WireImage/All Over

Edie Sedgwick var absolutt en av 60-tallets IT-girls. Vakker, rik og opprørsk. Hun ble født inn i en prominent og søkkrik familie og jobbet som modell, blant annet for Vogue, i seksti-tallets New York.

Hun begynte etterhvert å vanke i kretsen rundt Andy Warhol. Edie spilte i mange av kunstfilmene hans, og han uttalte at hun var hans muse. Den artistiske og neppe nyktre gjengen hang rundt klubben The Factory, derav navnet på filmen som nå har kommet ut på dvd i Norge.

Tragisk utgang

Men livet til Edie Sedgwick var langt fra en en solskinnshistorie. Edie hadde lenge slitt med både psykiske problemer og rusproblemer.

Etter et dramatisk brudd med Warhol flyttet Edie inn på berømte Chelsea Hotel, og ble sammen med Bob Dylan. Ulike kilder er uenige om det var under denne perioden hun ble avhengig av heroin, eller om hun allerede var det, det var i hvert fall ingen tvil mer. Vogue-redaktør Diana Vreeland oppga det som grunn for at hun ikke fikk jobbe så mye for dem, hun ble assosiert med narkotika, selvfølgelig skandaløst i 60-tallets New York.

Forholdet til Dylan tok slutt, og Edie flyttet fra Manhattan til LA. Hun begikk selvmord som 28-åring.

Barbeint eleganse

Om hun ikke figurerte så mye i Vogue har hun fått status som et av 60-tallets største stilikon.

Stilen hennes var mod-inspirert, med mye grafiske mønstre, helst i sort hvitt. Topper og miniskjørt og svarte leggings - dette ble et varemerke for Edie.

Hun perfeksjonerte anti-fashion stilen, og kunne møte opp barbeint på elegante tilsetninger, eller kun iført minkkåpe og leggings. Og Edies ansikt var virkelig et av de man forbinder med 60-talls stilen. De store øynene ble markert med svart kajal, i kontrast til den lyse leppeglossen hun brukte.

Galliano inspirert av Edie

Det korte, nesten hvite håret og chandelier-øredobbene rammet inn ansiktet. Hun hadde en blanding av råhet og uskyld som aldri går av moten. Som en fan på nettet sier det: I Edie så du mulighetene for både natten og morgenen etter.

I 2005 annonserte John Galliano at hans Dior-kolleksjon var inspirert av Edie, og med den kommende filmen vil vi sannsynligvis se mye mer av henne i motebildet framover.

Hovedrollen i Factory Girl spilles av Sienna Miller. Filmen har fått mye oppmerksomhet, blant annet har Bob Dylan har truet med å saksøke den for æreskrenkelse, og andre som kjente Edie og miljøet, som Lou Reed fra Velvet Underground, er svært kritiske.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning