Rynkebehandling og hudpleie

- Sjokolade og rødvin fjerner rynkene

Og unngå for all del å drikke av flaske. Her er 11 eksperttips.

BRA FOR HUDEN: - Rødvinprodukter hjelper til med å forbedre blodtilstrømningen til huden, noe som gir den en sunn glød, sier hudpleier Diane Hanson. Kakao inneholder stoffer som stimulerer cellesirkulasjonen og beskytter huden mot uttørring
BRA FOR HUDEN: - Rødvinprodukter hjelper til med å forbedre blodtilstrømningen til huden, noe som gir den en sunn glød, sier hudpleier Diane Hanson. Kakao inneholder stoffer som stimulerer cellesirkulasjonen og beskytter huden mot uttørring Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Vi kvinner er som oftest vår egen verste kritiker. Hver linje og lyte akkes og stønnes over, og vi bruker stadig mer både tid, penger og krefter på å holde oss unge, stramme, slette og faste i fisken.

Mange mener man bare utsetter det uunngåelige, for rynker vil vi alle få en vakker dag. Andre synes det er verdt å prøve både kjerringråd og kjemi for å holde huden rynkefri.

Mener du at ingenting kan forbli uprøvd i kampen for plettfri hud, bør du kanskje også forsøke noen av disse rådene:

1. Billig kan være bra

Ifølge magasinet Allure trenger du ikke alltid kjøpe det nyeste og dyreste når det gjelder kremer til huden din.

Selv den lille mini-tuben med krem på hotellrommet er bedre enn ingenting når det gjelder å holde huden ren og fuktig.

- Enhver fuktighetsgivende krem vil - i alle fall midlertidig - få huden din til å se mer fuktmettet ut og vil forebygge aldringstegn, forklarer klinisk professor i dermatologi ved University of California, Richard Fitzpatrick.

- Å holde huden fuktet vil forhindre at smil og mysing gjør noe mer skade på huden enn det strengt tatt er nødvendig.

Men dermatologen understreker at den simpleste og billigste hudkremen bør være unntaket du tyr til i nødfall.

ALT ER BEDRE ENN INGENTING: Huden din trenger fukt. Av og til må man ty til kriseløsninger.
ALT ER BEDRE ENN INGENTING: Huden din trenger fukt. Av og til må man ty til kriseløsninger. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Hudpleier og fagsjef i Tekon, Ann-Kristin Stokke er enig i at man alltid burde smøre seg med en dagkrem - uansett hva man har for hånden.

Derfor er antioksidanter hudens beste venn

Antioksidanter beskytter hudcellene mot skader fra sol og forurensning.

De fjerner ikke eksisterende rynker, men kan utsetter hudaldring.

De stimulerer cellefornyelsen

Antioksidanter minske pigmentflekker og gir huden en sunn glød.

- Fuktighetskremen beskytter huden din og fungerer som en barriere for å holde de miljøskadelige stoffene ute, forklarer Stokke til Alt for Damene.

- Den motvirker også fuktighetstap, slik at huden ikke blir dehydrert.

Ideelt burde naturligvis fuktighetskremen din være spekket med godsaker og aktive ingredienser som behandler og bekjemper tegn på aldring i huden.

- At kremen inneholder for eksempel antioksidanter er optimalt. Disse bekjemper frie radikaler som skader huden, og har en oppstrammende og styrkende effekt, forklarer Stokke.

2. Spis et granateple

"An apple a day keeps the doctor away", sies det. Det kan se ut som det samme gjelder granateplet og huddoktoren.

- Oljen fra kjernene på granateplet inneholder punicinsyre, som øker den naturlige cellefornyelsen i huden, forklarer ernæringsfysiolog Tina Hamelten.

- Det høye innholdet av punicinsyre kombinert med den store mengden E-vitamin, flavonoider og polyfenoler gjør oljen til en særdeles aktiv ingrediens i hudpleieprodukter.

3. Begrens mengden produkter du bruker

GODTEPOSE: Granatepler inneholder massevis av antioksidanter. Dette liker huden din.
GODTEPOSE: Granatepler inneholder massevis av antioksidanter. Dette liker huden din. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Det kan være fristende å kaste seg over enhver produktnyhet som lover å gi deg jevnere hud og færre rynker, men ekspertene råder deg til å legge bånd på deg.

IKKE OVERDRIV: Huden blir stresset av for mange produkter.
IKKE OVERDRIV: Huden blir stresset av for mange produkter. Foto: FOTO: Colourbox

Men for mange produkter kan faktisk ende opp med å ha motsatt effekt enn den du håpet på.

- Ikke bombarder huden din med for mange produkter. Da kan du faktisk forverre hudproblemer som akne og aldringstegn, forklarer Stokke.

Hudpleieren forklarer at nye produkter bør introduseres gradvis til huden din.

- Dette gjelder særlig aktive serumer og konsentrater. Huden trenger tid til å venne seg til nye rutiner.

For mange aktive produkter vil kunne etterlate huden din rød og irritert, og på sikt vil dette gjøre at huden din eldes raskere.

4. Spis sjokolade

Sjokolade, den mørkeste og mest naturlige varianten som inneholder et høyt nivå av kakao, er fullspekket med flavonoider, en ingrediens som sies å skulle forbedre blodtilstrømningen til hud og hjerne.

Faktisk viste også en undersøkelse som ble publisert i den amerikanske Journal of Nutrition i 2006, at kakao kan være beskyttende mot solskader.

Kakao inneholder stoffer som stimulerer cellesirkulasjonen og beskytter huden mot uttørring, noe som igjen bidrar til at færre rynker oppstår.

5. Drikk rødvin

Det spekuleres i at rødvin, med sin kombinasjon av alkohol og resveratrol, en antioksidant som finnes i røde druer, har en effekt som beskytter kroppens celler mot aldring. Vil du ha nesten samme effekt, men droppe alkoholen, kan et glass med rød druejuice gjøre samme nytten.

I New York City driver hudpleier Diane Hanson Delluva Spa, hvor flere av hudbehandligene som benyttes består av nettopp vin og vindruer.

- Vinterapi blir stadig mer populært, forklarer Hanson til hotell- og spa-nettstedet Suite101.

- Jeg kom over hudprodukter laget av vin ved et besøk til Sør-Afrika, og oppdaget at det hjalp meg med min problemhud.

Hudpleieren hevder at både rød- og hvitvin har en positiv effekt på huden.

- Rødvinprodukter hjelper til med å forbedre blodtilstrømningen til huden, noe som gir den en sunn glød, mens hvitvinprodukter er effektive for å lysne pigmentforandringer i huden.

6. Kysseklare lepper

Ikke glem leppene om du vil se ung og sunn ut.

- Skrukkete tørre lepper gir også et signal om at aldringsprosessen er i gang, forklarer Stokke.

- Bruk en mild mikrofoliant som forsiktig polerer den sarte huden på leppene, og etterfølg med en rik og pleiende leppebalm, som inneholder anti-age peptider og vitaminer.

7. Få en ansiktsmassasje

En ansiktsmassasje kan være både deilig avslappende, og det viser seg også at det kan ha noe for seg når det gjelder å bekjempe rynker.

- En god ansiktsmassasje og behandling kan være stresslettende, bedre elastisiteten og gi deg en vakker glød, forklarer hudpleier Jane S. Gjerde hos hudpleiesalongen Råh.

GODE NYHETER: Rødvin kan bekjempe rynker sier eksperter.
GODE NYHETER: Rødvin kan bekjempe rynker sier eksperter. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

- Men ikke overstimuler huden, da dette kan irritere sensitiv hud og gjøre kviser, eksem og generelt irritert hud verre.

Stokke anbefaler også ansiktsmassasje for å stimulere ansiktsmuskulaturen.

- Å få stramme muskler til å slappe av og slappe muskler til å stimuleres er gunstig. Denne typen massasje er også flott mot stress, og vi vet at vedvarende stress framskynder aldringsprosessen.

8. Ikke gjør grimaser når du trener

Ifølge Fredric Brandt, en kjent New York-basert dermatolog, er ikke den største faren ved å trene at du skal forstrekke en muskel i leggen eller skulderen.

- Jeg kan peke ut kvinner som strammer kjeven og halsen når de trener, forklarer Brandt til magasinet Allure.

- Etter hvert blir muskler og bånd i halsen mye mer synlige, og ender til slutt med å "trekke" ansiktet nedover.

Hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo advarer også mot å ta ansiktet med på treningsøkten.

- Både rynker i overleppe og panne er jo eksempler på rynker som direkte er forårsaket av muskelbruk og mimikk.

9. Prøv ansiktsyoga

Alle er jo klar over hvordan man kan trene opp musklene på kroppen, men de færreste er klar over at man kanskje kan gjøre det samme med musklene i ansiktet.

Britiske Elaine Bartlett er hjernen bak Faceworks, et spesiallaget program med ansiktsøvelser, og en stor tilhenger av ansiktsyoga.

- Å trene opp musklene i ansiktet vil gi resultater som et ansiktsløft - men er helt ufarlig og naturlig, og for ikke å snakke om mye billigere.

Bartlett hevder at å trene musklene i ansiktet alltid vil være mer effektivt enn å smøre seg med en ansiktskrem:

- Kremer penetrerer bare det øverste laget av huden, dermis - uansett hvor dyr den er eller hvor lekker krukken ser ut. For å oppnå langsiktige resultater må du enda dypere inn i huden.

10. Sov på en silkepute

Du vil vel ha best mulig effekt av skjønnhetssøvnen? Da bør du ifølge hele Amerikas TV-lege, Dr. Oz, satse på å sove på ryggen - og hvile fjeset på en silkepute.

- Det er sant at det med å sove på ryggen faktisk kan redusere rynker eller dannelsen av rynker i ansiktet, forklarer hudpleier og daglig leder hos Karl Johan Hudpleie, Annkarin Svendsen, til Alt for Damene.

- Ved å ligge på ryggen om natten unngår man at deler av ansiktet blir liggende i en bestemt "fold", som etter mange år vanskelig lar seg utviske igjen i løpet av dagen.

En silkepute vil trekke mindre fukt fra fjeset ditt enn et putetrekk i bomull vil, noe som vil bidra til at huden holder på fuktigheten bedre.

PÅ SILKESENG: En silkepute er snillere med fjeset ditt enn en i bomull.
PÅ SILKESENG: En silkepute er snillere med fjeset ditt enn en i bomull. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

- Noe som kan gi færre og mindre rynker om man skal tro på selveste Dr. Oz.

11. Ikke drikk fra flaske eller sugerør

Vi vet alle at det lønner seg å drikke vann i bøtter og spann om man vil holde huden ung, men visste du at måten du drikker vannet på faktisk kan bidra til å gi deg mer og flere rynker?!

Til magasinet Allure forklarer den Los Angeles-baserte hudlegen Karyn Grossman at hun grøsser når hun ser kvinner som går å bærer rundt på vannflasker som de til stadighet tar en slurk fra.

- All den sammenpressingen av leppene for at de skal passe rundt flasketuten - eller et sugerør - vil jo uten tvil hjelpe til med å forme flere og dypere linjer og rynker rundt munnen din, forklarer Grossman til Allure.

Hennes beste råd?

- Drikk rent vann fra et glass hjemme, og ta heller med deg en flaske med en tut som gjør at du kan sprute vann direkte inn i munnen - uten å måtte lage trutemunn for å drikke.

Kilder: Webmed, Total Beauty, Allure

Les også:

Komplekser for arr? Det finnes hjelp å få!

Kosmetikkprodukter kan gi alvorlige bivirkninger

7 hårtriks som gjør deg yngre

Nøkkelen til evig ungdom finner du i kjøkkenskapet

Slik blir du kvitt pigmentflekker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning