Puss av bunadsølv

Slik pusser du bunadsølv

Få bunadsølvet ditt til å skinne med disse eksperttipsene.

ETTER: Vi testet ut eksperttipsene, og endte opp med et blankere bunadsølv. Enkelt var det også.
ETTER: Vi testet ut eksperttipsene, og endte opp med et blankere bunadsølv. Enkelt var det også. Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen
Publisert Oppdatert

Det er et kjent scenario for veldig mange:

Klokken er 07.30 17. mai, og du løper febrilsk rundt i huset og prøver å fikse alt du egentlig skulle gjort for en uke siden.

Og det er her bunadsølvet kommer inn i bildet - som du har glemt at du må huske å vaske i god tid før nasjonaldagen.

Heldigvis har vi to gode nyheter til deg. Den første er at du enda har noen dager på deg før det skal være i orden. Den andre er at hjelpen du trenger, finner du her.

Kjerringråd på nett

Nettet er fylt med tips og kjerringråd når det kommer til hvordan du kan og bør pusse bunadsølvet ditt. For ikke å snakke om de utallige forumdiskusjonene.

- Min bestefar er sølvsmed og bruker alltid tannkrem for å få sølvet til å skinne pent, skriver en forumdeltaker.

- Jeg har akkurat pusset bunadsølvet mitt med et viskelær. Det er kjempelett og ble knallbra, tipser en annen.

Ja, da er det vel bare å sette i gang da? Eller?

- Ikke akkurat, sier gullsmedmester Jørgen Sando.

- Det er klart at disse kjerringrådene kan være både vel og bra. Men de kan også resultere i at sølvet ditt blir helt lyst. Ikke alt bunadsølv skal være det - som for eksempel Telemarksølvet som skal være litt oksidert - altså mørkt i kriker og kroker, fortsetter han.

Han råder deg derfor til å sjekke hvor lyse eller mørke søljene dine egentlig skal være - før du går i gang med vaskingen.

SLIK GJØR DU: Bildet til venstre: Alt du trenger er en plastbolle, Zalo, litt salmiakk og noe å tørke med. Bildet til høyre: Fyll plastbollen med varm vann, noen dråper Zalo og en teskje salmiakk for hver liter vann du har i bollen.
SLIK GJØR DU: Bildet til venstre: Alt du trenger er en plastbolle, Zalo, litt salmiakk og noe å tørke med. Bildet til høyre: Fyll plastbollen med varm vann, noen dråper Zalo og en teskje salmiakk for hver liter vann du har i bollen. Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen

Puss bundassølv med tannbørsten

Ifølge Hege Andresen, daglig leder ved Den Norske Husfliden i Oslo, er den beste måten å vaske bunadsølvet på også den enkleste.

- Alt du trenger er en glass- eller plastbolle, Zalo eller et annen syntetisk vaskemiddel, litt salmiakk og en gammel tannbørste, sier Andresen.

Det er viktig at du ikke putter bunadsølvet rett i vasken da metall mot metall kan danne riper i overflaten.

- Fyll bollen med så varmt vann at det gjør vondt å putte hånden ned i det, men at det likevel lar seg gjøre, sier Andresen.

Deretter et par dråper Zalo, og en liten dæsj salmiakk - nærmere bestemt en teskje for hver liter vann du bruker.

- Sølvet kan godt ligge i vann i en til to timer. Men det holder fint med 30 minutter også, sier Andresen.

Tørk sølvet med hårføner

NESTE STEG: Bildet til venstre: La bunadsølvet ligge i vann, gjerne i en time eller to. Bildet til høyre: Tørk sølvet med et håndkle eller en hårføner. Dersom du ønsker at sølvet skal bli ekstra blankt, kan du gå over det med en tannbørste før tørk.
NESTE STEG: Bildet til venstre: La bunadsølvet ligge i vann, gjerne i en time eller to. Bildet til høyre: Tørk sølvet med et håndkle eller en hårføner. Dersom du ønsker at sølvet skal bli ekstra blankt, kan du gå over det med en tannbørste før tørk. Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen

Når sølvet har ligget så lenge du har tid til at det kan ligge, skyller du det i rennende, lunkent vann.

Ta så frem den brukte (eller flunka ny) tannbørsten, og puss over søljene med en lett hånd.

- Skyll og tørk med en myk klut eller et håndkle. Du kan også tørke sølvet med en hårføner, sier Andresen.

Da slipper du de små dråpeskjoldene, og søljene dine blir strålende blanke og fine! Men la være å ta direkte på sølvet. Det skaper flekker.

Hva med sølv i oppvaskmaskinen?

Sando mener det skal gå greit å putte søljene i oppvaskmaskinen, men har ikke prøvd det selv.

RESULTATET: Bildet til venstre viser bunadsølvet slik det var før vask. Bildet til høyre viser det endelige resultatet. Sølvet ble en god del blankere - og nå kan 17. mai bare komme!
RESULTATET: Bildet til venstre viser bunadsølvet slik det var før vask. Bildet til høyre viser det endelige resultatet. Sølvet ble en god del blankere - og nå kan 17. mai bare komme! Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen

- Det tipset har jeg faktisk aldri hørt om før, men jeg ser ikke at det ikke skal funke. Det kan hende noen forgyllinger har litt vondt av det, men sølvet i seg selv skal ikke bli ødelagt, sier Sando.

Det absolutt dummeste du kan gjøre når det kommer til oppbevaring, er å la bunadsølvet ditt ligge i esken du fikk det i.

Han mener derimot du bør holde deg langt unna «supertrikset med salt og aluminiumsfolie i vann».

- Det høres kanskje fantastisk ut, men blir dyrt å rette opp i hvis det går galt. Heller ikke sølvrens er å anbefale. Det du kan bruke dersom søljen din har oksideringer, er en sølvpusseklut som du gnir forsiktig over, sier Sando.

Står det skikkelig ille til med søljene dine, og du ikke klarer å få de rene selv, anbefaler han at du oppsøker en gullsmed som vet hva han driver med.

Unngå dette

For at sølvet skal holde seg fint, bør det oppbevares tørt i en syrefri og lufttett plastpose.

- Ikke bruk en gummistrikk når du pakker vekk sølvet. Gummistrikken inneholder svovel som gjør at sølvet oksiderer, og søljene får svarte merker som aldri forsvinner, sier Sando.

- Det absolutt dummeste du kan gjøre når det kommer til oppbevaring, er å la bunadsølvet ditt ligge i esken du fikk det i, legger han til.

Han råder deg også til å holde deg unna sølvpuss som du må dyppe sølvtøyet i, de er ofte for sterke.

- Da kan du være uheldig og ødelegge søljene dine.

Hvis du pusser litt hver gang før og etter bruk, holder sølvet ditt seg pent, og du slipper store operasjoner.

Les også:

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Slik vasker du Conversene

Følg Klikk Mote på Facebook

Dette er de vanligste skjønnhetstabbene

Slik blir du kvitt cellulittene

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Legg neglelakken som proffene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning