Mørke ringer under øyne

Norske kvinners største kompleks

Mørke ringer under øynene er det som plager norske kvinner aller mest.

MØRKE RINGER: Ringer under øynene skjules enkelt med concealer. Makeupartist Tove Eggen viser deg hvordan lenger ned i saken.
MØRKE RINGER: Ringer under øynene skjules enkelt med concealer. Makeupartist Tove Eggen viser deg hvordan lenger ned i saken. Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Blant cellulitter, akne, rynker og andre typiske kompleksområder, så er det mørke ringer under øynene 27 prosent av landets kvinner ønsker å fikse på i følge en fersk undersøkelse fra Kicks.

Kicks er er Nordens ledene parfymerikjede, og består per i dag av 241 butikker i Norge, Sverige og Finland. Kicks utførte en undersøkelse i disse landene i juni i år, der 1011 nordmenn, 1013 svensker og 989 finner svarte på spørsmålet om hva de først og fremst ønsket å korrigere.

På en klar førsteplass med 27 prosent på samtlige tre land, kom mørke ringer under øynene .

Dette er jo tross alt noe de fleste assosierer med trøtthet, aldring og sykdom.

Men slik er det nødvendigvis ikke. Ofte kommer nemlig mørke ringer under øynene av helt andre faktorer, slik som allergi, pigmentforstyrrelser, gener og tynn hud.

Andre årsaker kan være røyking, høyt alkoholinntak, det å sove på magen og på siden, samt stress.

Øyekrem for å fjerne mørke ringer

Selv om undersøkelsen til Kicks indikerer at norske kvinner strever etter å kvitte seg med mørke ringer under øynene, så er vi faktisk ikke så ivrige etter at mannfolka skal bedre på dette.

Kun 28 prosent av norske kvinner syns det var greit at menn bruker øyekrem, i motsetning til henholdsvis 48 prosent og 54 prosent i Sverige og Finland.

Men kan en øyekrem i seg selv dempe mørke ringer under øyenene?

Den New York-baserte dermatologen, Valerie Goldburt, forklarer til WebMD at en hvilken som helst øyekrem påført før du legger deg vil hjelpe. Kvaliteten vil selvsagt variere, men til og med en billig dagligvarebutikk variant vil tilføre fuktigheten som området sårt trenger.

Hvis de mørke ringene kommer av for tynn hud under øynene, på grunn av gener eller aldring, så er kremer som inneholder retinol tingen. Retinol generer nemlig kollagen. En tynn hud mangler nettopp kollagen og er derfor litt gjennomskinnelig slik at blodårene synes gjennom, og huden virker av den grunn blå eller lilla.

Full behandling

CONCEALER: 1. Krem Concealer fra Yves Rocher (kr 79), 2. Studifinish Concealer fra MAC (kr 180), 3. Tinted roll on Concealer fra Garnier (kr 125), 4. Anti Wrinkle Concealer fra The Balm (kr 189), 5. Effacernes Concealer fra Lancôme (kr 295), 6. Correcteur Perfection Concealer fra Chanel (kr 330).
CONCEALER: 1. Krem Concealer fra Yves Rocher (kr 79), 2. Studifinish Concealer fra MAC (kr 180), 3. Tinted roll on Concealer fra Garnier (kr 125), 4. Anti Wrinkle Concealer fra The Balm (kr 189), 5. Effacernes Concealer fra Lancôme (kr 295), 6. Correcteur Perfection Concealer fra Chanel (kr 330). Foto: FOTO: Produsentene.

A-vitaminsyre er også en av de mest aktive pleieproduktene som finnes, men disse må du bruke i samarbeid med legen din.

Hvis området under øyet virker mørkt fordi huden er innsunket, så kan en såkalt Hollywood-treatment i form av hyaluronsyre-fillers være tingen. Heldigvis så behøver det ikke så være så avskrekkende som det kan høres ut som.

Produkter som Restylane eller Juvederm eller liknende sprøytes inn under muskelen, og løfter den innsunkne huden lett opp til et jevnere nivå. Men det er klart; å velge en god og anerkjent hudklinikk er essensielt for denne behandlingen.

Juks de mørke ringene vekk

Den raskeste, og kanskje enkleste metoden til å kvitte seg med mørke ringer under øynene er jo så klart sminke. Og den store stjerna er helt klart concealeren.

Produktvalgene og metodene er mange, og gode, så her kan vi fråtse oss i et hav av muligheter.

Men fortsatt er det ikke alltid man får nettopp denne delen av makeupen til helt riktig. Dette er som oftest fordi produktene du bruker ikke er perfekt til nettopp deg eller at de er feil påført.

Hvordan velge riktig type concealer

Selv om vi kan bruke en concealer for å dekke de mørke ringene under øynene, ønsker vi jo fortsatt å se noenlunde naturlige og usminkede ut. Derfor kan vi ikke gå på med hvilken som helst concealer, da denne kanskje ikke passer vår hud.

Vi er som oftest kjent med at concealer under øyne gjerne kan være lysere enn huden. Men når vi jobber med mørke ringer vil dette bare gjøre huden grå - så gå ut ifra eksakt samme nyanse som foundation eller huden din allerede har.

Lite å dekke

Hvis du ikke har så mye å dekke, og de mørke områdene er noe som kommer og går, så holder det som oftest med en flytende concealer som klappes inn der du er blå eller lilla.

Bruk gjerne fingertuppene til å tromme produktet inn i huden. Da får huden seg en liten massasje som setter i gang blodsirkulasjonen, samtidig som den får rikelig med fuktighet. Hvis fargen er svak, men relativt mørk, så burde undertonen på concealeren være rosa eller oransje isteden for gul.

STEG-FOR-STEG: Begynn med en korrigerende concealer der du er blå eller lilla. Ofte i en linje under øyet og i øyekroken ved nesebenet, 2. Legg så en klassisk lysreflekterende concealer eller highlighterpenn på det resterende området, 3. Begynn med å blende ut den korrigerende concealeren vi la først, 4. Og så jobb ut den lyse pennen og smelt de to sammen i kantene, 5. Sett det hele med et gjennomsiktig pudder, 6. Se så stor forskjell dette gjør! Øyet til venstre er helt uten sminke, 7. Og så har vi lagt concealer på begge øynene og med ett fått jevnet ut hudtonen i ansiktet også.
STEG-FOR-STEG: Begynn med en korrigerende concealer der du er blå eller lilla. Ofte i en linje under øyet og i øyekroken ved nesebenet, 2. Legg så en klassisk lysreflekterende concealer eller highlighterpenn på det resterende området, 3. Begynn med å blende ut den korrigerende concealeren vi la først, 4. Og så jobb ut den lyse pennen og smelt de to sammen i kantene, 5. Sett det hele med et gjennomsiktig pudder, 6. Se så stor forskjell dette gjør! Øyet til venstre er helt uten sminke, 7. Og så har vi lagt concealer på begge øynene og med ett fått jevnet ut hudtonen i ansiktet også. Foto: FOTO: Tove Eggen

Mye å dekke

Har du mye som skal dekkes, må det nok en kompakt concealer til. Denne inneholder mer pudder og er derfor mer dekkende, men til gjengjeld også tørrere og mer synlig hvis den ikke er brukt korrekt.

Bruk gjerne en concealerkost eller en rund blendingkost til å legge concealeren med. Legg den aldri rett fra beholderen til ansiktet, men varm den litt opp bak på hånden med kosten eller en finger.

Jobb lett og forsiktig i det du legger concealeren på plass, og ta deg godt med tid til å blende produktet inn i huden slik at kantene ikke blir synlige.

Igjen så kan concealeren gjerne være lett rosa eller oransje hvis fargen er veldig mørk i tillegg til sterk. Men det er viktig å bruke en slik type concealer kun på området hvor vi er misfargede.

Hvis du sliter med at huden ser tørr ut med kompakte concealere, så anbefaler vi å teste en kremfoundation i stedet da disse som oftest er hakket mer fuktighetsgivende - men fortsatt dekkende.

Prepp huden

For at concealeren ikke skal bli så tydelig, er det lurt å preppe huden før påføring.

Dette gjøres enkelt i form av å bruke en god øyekrem og gjerne en primer.

I tillegg kan ukentlig ansikts-eksfoliering hjelpe masse. Man skal være forsiktig med området under øyet, da det er veldig tynt og ofte sensitivt. Derfor kan eksfolieringsmetoden hvor man bruker en ansiktsklut som forsiktig gnis på huden i sirkulære bevegelser være fin å prøve. Dette fjerner døde hudceller, og gjør huden glatt. En glatt og fuktet overflate gjør at alle sminkeprodukter ser mer naturlige og "usynlige" ut på huden.

Avslutt med pudder

HJELPEMIDLER: 1. Hydrating Under Eye Primer fra Smashbox (kr 190), 2. Dome Blending Eye Brush fra Everyday Minerals (kr 149), 3. Miracle Touch krem Foundation fra Max Factor er god som concealer for tørr hud (kr 169), 4. Translucent Pressed Powder fra Shiseido (kr 399). 5. Vichy Liftactive Retinol HA Night fra Boots (kr 379), 6. Mineralize Foundation Compact SPF15 fra MAC er også god som concealer for tørr hud (kr 300), 7. Touche Eclat highlight penn fra YSL  er fin til å lysne rundt den korrigerende concealeren (kr 315). 8. Prep + Prime Transparent Finishing Powder fra MAC (kr 200), 9.  Lumi highlighter-penn fra L¿Oréal Paris (kr 135 ), 10. Foundation kost fra Max Factor (kr 100), 11. Magic Powder fra Nouba  (kr 329).
HJELPEMIDLER: 1. Hydrating Under Eye Primer fra Smashbox (kr 190), 2. Dome Blending Eye Brush fra Everyday Minerals (kr 149), 3. Miracle Touch krem Foundation fra Max Factor er god som concealer for tørr hud (kr 169), 4. Translucent Pressed Powder fra Shiseido (kr 399). 5. Vichy Liftactive Retinol HA Night fra Boots (kr 379), 6. Mineralize Foundation Compact SPF15 fra MAC er også god som concealer for tørr hud (kr 300), 7. Touche Eclat highlight penn fra YSL er fin til å lysne rundt den korrigerende concealeren (kr 315). 8. Prep + Prime Transparent Finishing Powder fra MAC (kr 200), 9. Lumi highlighter-penn fra L¿Oréal Paris (kr 135 ), 10. Foundation kost fra Max Factor (kr 100), 11. Magic Powder fra Nouba (kr 329). Foto: FOTO: Produsentene.

Et hvert fuktig sminkeprodukt, trenger et pudder for å holde seg på plass hele dagen. For å fiksere en concealer under øyet er et lett produkt det absolutt beste, fordi tunge produkter ofte blir veldig synlige. Et finkornet pudder børstes lett over, og voilà - du er klappet og klar!

Les også:

Halve ansiktet er sminket feil - her er de vanligste sminketabbene

Test av ansiktsrens

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og få mote- og skjønnhetstips på e-post hver uke

Stor test av deodoranter

Komplekser for arr? Les her!

Sju hårknep som gjør deg yngre

Epsom salt- mirakelmiddelet alle vil ha

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning