Portrettet: Anette Stai

Møt Anette Stai - Norges første supermodell

Anette Stai synes det er fælt å bli eldre. Men har aldri hatt det bedre.

ANETTE STAI: Norges første supermodell har rundt 50.
ANETTE STAI: Norges første supermodell har rundt 50. Foto: Foto: Dag Thorenfeldt
Publisert Oppdatert

Anette Stai var Norges første supermodell. I dag er hun 50, synes det er fælt å bli eldre, men ser på seg selv med et mildere blikk nå enn før.

- Jeg merker det på de lange blikkene, de som før fulgte meg hele gaten ned. De er ikke så lange nå. Det skjedde for noen år siden. Og det er helt greit, sier Anette Stai.

- Mon tro om jeg egentlig satte pris på blikkene den gang, spør hun.

- Hvor viktig er det for deg å holde på skjønnheten?

- Det er ikke så viktig. Jeg ser på meg selv med et mildere blikk nå. Men så er det den profesjonelle Anette. Hun som gransker seg selv nådeløst i speilet før opptak. Og da er jeg ikke mild. Jeg går over hele kroppen med kritisk blikk, fra topp til tå, for å sjekke at jeg kan levere.

ANETTE STAI: Fra moteserien i Alt for damene nr 18/2011: Grønn silkekjole fra Den Dama, Marc By Marc Jacobs kr 3299. Støvler fra Patrizia Pepe kr 3800. Strømpebukser fra Pierre Robert kr 129.
ANETTE STAI: Fra moteserien i Alt for damene nr 18/2011: Grønn silkekjole fra Den Dama, Marc By Marc Jacobs kr 3299. Støvler fra Patrizia Pepe kr 3800. Strømpebukser fra Pierre Robert kr 129. Foto: Foto: Dag Thorenfeldt

- Hvilke alderstegn er du mest komfortabel med?

Jeg synes det er fælt å bli eldre

- Ingen, egentlig. Jeg synes det er fælt å bli eldre. Alderen minner meg på at livet har en slutt, det skremmer meg. Mitt liv har aldri være bedre enn nå, så kanskje det er derfor jeg vil holde fast lenge.

Jeg har ikke kommet så langt at jeg klarer å forsone meg med at det er en slutt.

Det er et paradoks at jo eldre vi blir, jo bedre synes livet å være, og jo kortere tid har vi igjen. Tiden raser jo av gårde. Alderdommen kan ha elementer av uverdighet. Og det frykter jeg mer enn noe.

Motstander av anger

- Hvordan er det å se 50-tallet knyttet til ditt navn?

ANETTE STAI:Fra moteserien i Alt for damene nr 18/2011. Lilla bukser fra Acne, Den Dama, kr 1499. Bluse fra Lanvin, Kamikaze Donna, kr 4800.  Hatt fra Stine Goya. Den Dama, kr 1799.  Veske fra Prada, Kamikaze Donna, kr 7000.
ANETTE STAI:Fra moteserien i Alt for damene nr 18/2011. Lilla bukser fra Acne, Den Dama, kr 1499. Bluse fra Lanvin, Kamikaze Donna, kr 4800. Hatt fra Stine Goya. Den Dama, kr 1799. Veske fra Prada, Kamikaze Donna, kr 7000. Foto: Foto: Dag Thorenfeldt

- Det er litt rart, og jeg skjønner ikke helt hvor det kom fra. Men jeg er først og fremst takknemlig for at jeg ikke er 50 år og alene.

Tidligere har jeg alltid rundet årstall med glede. Da jeg nærmet meg 30, kunne jeg knapt vente til dagen kom.

Jeg trengte å bli 30. 40 var hyggelig og greit. Og så vips kom 50-tallet slengende. Det er jo et voksent tall.

Utseendet er en privatsak

Da Anette forlot modellkarrieren og kom med boken Crazy business, hadde hun veldig fokus på spiseforstyrrelsene som preget bransjen.

Senere har hun innrømmet at også hennes forhold til mat har vært problematisk.

- Det tok tid før jeg kunne nyte mat på en sunn måte. Først da jeg gikk gravid med Nicolas, og hadde et annet liv å ta vare på, falt det på plass.

Da jeg jobbet som modell, ble mat ulovlig, og dermed var det det eneste jeg tenkte på. Den gang sloss jeg med kiloene, og fikk stadig tyn av agenter og fotografer om at jeg var for stor, enten her eller der.

Nå spiser jeg det jeg vil, men jeg er påpasselig med kaloriene. Det du putter i deg, synes utenpå. Jeg er ikke imot verken kosmetisk kirurgi eller ikke kirurgiske behandlinger. Men det er en privatsak.

Jeg synes ikke vi skal dømme hverandre så hardt. Hvis du har en venninne som har løftet og dratt, én som har fylt ut små bryster, og én som har fjernet fett fra magen, må det være opp til dem og ingen andre, sier Anette.

Les også:

Sminketips for voksen hud

Få perfekte røde lepper

ANETTE STAI:En smak av Anette fra hennes modellkarriere fra 80-tallet og oppover.
ANETTE STAI:En smak av Anette fra hennes modellkarriere fra 80-tallet og oppover. Foto: Foto: Petter Berg, Inge Ove Tysnes, Tor Gulliksrud, faksimiler

Høstens fineste veskeguide med over 60 vesker i alle prisklasser

Finn din favorittstil og få inspirasjon og shoppingtips her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning