Guide til hold-in undertøy

Med enkle triks ser du mye slankere ut

Stor hold-in undertøysguide.

HOLD-IN UNDERTØY: Det finnes flust av produkter som skal hjelpe deg å holde magen flat og ryggen rett.
HOLD-IN UNDERTØY: Det finnes flust av produkter som skal hjelpe deg å holde magen flat og ryggen rett.
Publisert Oppdatert

Cecilie H. Eggen

Cecilie Hauge Eggen er redaksjonssjef for Klikk Mote. Under Klikk Mote-paraplyen ligger Det Nye, Kamille, ELLE og Alt for damene. Cecilie har fotografi, makeupartistutdanning og kunsthistorie i bunnen, og har blant annet tidligere jobbet som kreativ leder og rektor på Art Complexion Makeupskole, og som skjønnhetsansvarlig i Det Nye.

Hold-in undertøy er eldgammelt nytt.

I skikkelig gode gamle dager - vi snakker helt tilbake til tidlig middelalder - fantes hold-in undertøy i form av korsetter. Herrekorsetter er først kjent fra 1400-tallet. Rundt 1820-1835 var det faktisk på mote at også menn skulle ha smale midjer.

Men korsettene var og er i det store og hele et plagg for kvinner. De var ofte laget av metall eller hvalbein og stoff, gjerne forseggjorte med håndsydde blonder. Altså primært en sak aristokratiet var opptatt av, ikke for fattigfolket på landsbygda. På slutten av 1800 tallet nådde korsetter sitt høydepunkt; det ble faktisk i 1886 solgt 52 000 korsetter i Storbritannia, i følge Wikipedia.

Korsettene hadde i hovedsak samme oppgave som hold-in undertøy har i dag.

Nemlig å gi en slank og innsvinget silhuett.

Idealmidjen i dag er heldigvis litt hyggeligere enn på Dronning Mauds tid. Hennes midje ble målt til 47 cm tidlig på 1900-tallet. Det er jo et under at hun fikk puste!

Til sammenlikning har de slankeste modellene i dag en idealmidje på 60 cm, og i følge blant annet Redumina.no er du på den sunne siden om er du er under 80 cm rundt livet.

Hold-in undertøy er den perfekte hjelper til julebordet, og her får du flere triks til hvordan du jukser deg slankere.

Hold-in undertøy mer enn bare hold-in

Hold-in er dessuten ikke bare for de som skal inn noen centimetere her og der, men mange av hold-in-plaggene har også god effekt for å få en glattere kropp under kjoler, skjørt og bukser. Der hvor huden har blitt litt valkete og slapp med tiden, kan du ha positiv effekt av hold-in.

Mange ser etter det rette hold-in undertøyet som kan redde julebordsesongen. Du trenger slett ikke lete så lenge, for nå er butikkene fulle av undertøy som skal løfte, stramme og forme figuren.

Ulike produkter har ulik effekt på rumpe, lår, mage, midje, byste, bh-valker og hva det måtte være.

Det er mange ulike kvaliteter av hold-in produkter, og vil du gå for de på øverste hylle bør du se etter varianter som har ulik veving og kompresjon på de ulike kroppsdelene.

Eksempelvis bør en hold-in singlet ha kraftige kompresjon rundt magen for å holde godt inn her, og løsere veving rundt brystpartiet for ikke å klemme inn brystene.

Hold-in undertøy - hva er hva?

HOLD-IN UNDERTØY:Fra venstre: Hold-in og shaping-tights fra Sha ToBu, kr 399. Hold-in singlet fra Cette strammer inn rundt mage og rygg, kr 429. Hold-in shorts med høyt liv løfter rumpe og holder inn magen. Fra Trinny & Susannah by Cette, kr 459. Hold-in underkjole som strammer inn rundt midje, hofter og lår. Fra Miss Perfect, kr 599.Hold-in shorts med korte bein og lavere liv, løfter og former rumpa. Fra Trinny & Susannah by Cette, kr 249.
HOLD-IN UNDERTØY:Fra venstre: Hold-in og shaping-tights fra Sha ToBu, kr 399. Hold-in singlet fra Cette strammer inn rundt mage og rygg, kr 429. Hold-in shorts med høyt liv løfter rumpe og holder inn magen. Fra Trinny & Susannah by Cette, kr 459. Hold-in underkjole som strammer inn rundt midje, hofter og lår. Fra Miss Perfect, kr 599.Hold-in shorts med korte bein og lavere liv, løfter og former rumpa. Fra Trinny & Susannah by Cette, kr 249. Foto: Foto: Buyhelse.no og produsentene

Hold-in truse: Ser ofte ut som en vanlig truse med høyt liv. Strammer og holder inn mage, og mange løfter også rumpa litt.

Hold-in bokser: I likhet med hold-in trusa, ser denne ut som en vanlig bokser med høyt liv. Strammer inn magen og gir løft til rumpa. Ofte finere til trangere klær enn hold-in truse, da bokseren ender under rumpa slik at du ikke får trusemerker på rumpeballene.

Hold-in shorts: Med høyt liv som holder inn magen og gir ofte rumpa et løft. Har gjerne lengre bein enn bokservarianten, slik at den strammer inn lårene også.

Hold-in underkjole med bein: Disse blir ofte kalt figurformere, fordi de tar for seg rubbel og bit. Strammer inn rundt mage, midje, hofter, rumpe og lår, samtidig som den skal dempe bh-valker. Perfekt under julebordskjolen. Men sjekk om den har åpning under, det gjør det mer praktisk å gå på toalettet.

Hold-in underkjole uten bein: Gir god figurforming ved at den strammer inn rundt mage, hofter rumpe og lår. Kjempefin under kjoler. Denne er også enklere å gå på toalettet i.

Hold-in singlet: Strammer inn rundt rygg og liv, og holder bh-valkene på plass. Kan brukes under praktisk talt alle plagg.

Hold-in tights: Tights eller strømpebukser med hold-in effekt skal holde på plass mage, rumpe og lår.

Hold-in waistliner: Dette ser nesten ut som et korsett hvis hovedoppgave er å gi deg en markert midje.

Hold-in body: Nesten som en badedrakt, bare med hold-in effekt. Lover å stramme inn rundt mage og rygg, samt å løfte bysten ved at den gjerne har innebygd bh. Enkelte varianter løfter også rumpa litt.

Hva skal jeg se etter?

- Det viktigste å legge vekt på er den tekniske vevingen av de ulike delene av plagget. Ulike kroppsdeler komprimeres på ulik måte ved ulik type veving. Likeledes er det viktig at produktene gir god bevegelsesfrihet, mange ønsker å kunne ha sin egen bh for eksempel. Dessuten er det kjekt med justerbare stropper på underkjoler slik at plagget kan individuelt tilpasses, råder Hege Bjurstedt, eier av nettbutikken BuyHelse.no som tilbyr et stort utvalg hold-in produkter.

HOLD-IN UNDERTØY: Svart og enkel boksershorts for deg som bare trenger litt hold-in hjelp, fra Ellos, kr 125. Bokser med innlegg i rumpa gir deg sprettrumpe i en fei, fra Spanx hos Nelly.com, kr 995. Hold-in singlet gjør overkroppen din glattere og slankere. Fra Triumph, kr 299. Truse med høyt liv gir fin innsving i livet, kr 399 fra Triumph. Hudfarget hold-in kjole er fint under lyse stoffer, kr 549 fra Triumph.
HOLD-IN UNDERTØY: Svart og enkel boksershorts for deg som bare trenger litt hold-in hjelp, fra Ellos, kr 125. Bokser med innlegg i rumpa gir deg sprettrumpe i en fei, fra Spanx hos Nelly.com, kr 995. Hold-in singlet gjør overkroppen din glattere og slankere. Fra Triumph, kr 299. Truse med høyt liv gir fin innsving i livet, kr 399 fra Triumph. Hudfarget hold-in kjole er fint under lyse stoffer, kr 549 fra Triumph. Foto: Foto: Produsentene

Maja Ewa Klimczuk driver Charmelle.no, som også selger hold-in undertøy. Hun anbefaler særlig å se til at undertøyet holder seg på plass, og ikke sklir eller ruller ned i tide og utide.

EKSEMPEL PÅ HOLD-IN PRODUKT: Punkt nr 1. er justerbare stropper, noe som kan være en fordel for mange. Nr 2. Mulighet for å bruke din egen bh. Nr. 3. Her skal vevingen være myk, slik at du enkelt kan bevege deg. Nr 4. Kraftig veving sørger for å holde magen inne. Nr. Nr 5. Kraftig veving og hold inn effekt skal markere midjen- og nr.6 redusere ridebukselår. Nr 7. Skal stramme og holde inn midjen og minimere valker.Nr 8. Skal gi støtte til korsryggen. Nr 9. Lover å løfte rumpa. Nr 10. Ingen synlige sømmer. Nr 11. Lover å holde hold-in produktet godt på plass. Dette produktet heter All -in-one body smoother og er fra Trinny & Susannah by Cette.
EKSEMPEL PÅ HOLD-IN PRODUKT: Punkt nr 1. er justerbare stropper, noe som kan være en fordel for mange. Nr 2. Mulighet for å bruke din egen bh. Nr. 3. Her skal vevingen være myk, slik at du enkelt kan bevege deg. Nr 4. Kraftig veving sørger for å holde magen inne. Nr. Nr 5. Kraftig veving og hold inn effekt skal markere midjen- og nr.6 redusere ridebukselår. Nr 7. Skal stramme og holde inn midjen og minimere valker.Nr 8. Skal gi støtte til korsryggen. Nr 9. Lover å løfte rumpa. Nr 10. Ingen synlige sømmer. Nr 11. Lover å holde hold-in produktet godt på plass. Dette produktet heter All -in-one body smoother og er fra Trinny & Susannah by Cette. Foto: Foto: Produsenten/BuyHelse.no

- Jeg anbefaler å se etter produkter som ikke sklir ned. Se etter korsetter som har innsydde spiler og undertøy med silikonbånd som gjør at det sitter godt hele kvelden.

Andre kjøpetips

Velg etter behov. Hva trenger du egentlig å stramme opp? Kanskje det holder med en enkel waistliner under kjolen, som får frem midjen din à la Joan Holloway fra Mad Men? Eller ønsker du full pakke, og går for den figurformende undertøyskjolen?

Husk at du både skal spise og drikke (og antakelig gå på toalettet) i løpet av festen. Dersom plagget har bein, og er vanskelig å ta av for toalettbesøk, er det lurt å sjekke om det er en liten fransk åpning innebygd.

Det er ikke meningen at du skal ha pustevansker, så det er lurt å prøve plaggene før du bestemmer deg. Prøv gjerne med kjole eller annet festantrekk over, for å se hvordan kjolen sitter med hold-in undertøyet på.

Gir god blodsirkulasjon

Det hevdes ofte på produktleverandørenes hjemmesider at hold-in undertøy kan være helsefremmende ved at det kan stimulere blodsirkulasjonen.

Kompresjonsstrømper, også kjent som støttestrømper, er jo anbefalt mennesker som går mye, skal ut å fly eller generelt har risiko for blodpropp. Kompresjonsstrømpene skal sørge for god blodsirkulasjon i beina. Er da også slik at hold-in undertøy kan gi bedre blodsirkulasjon? Eller er det motsatt - kan det ha noen skadelige helseeffekter?

Vi spurte hudlege Dr. Bjørn Bondevik.

- Jeg tror ikke at hold-in undertøy er farlig eller skadelig på noen måte. Uten at jeg sitter på vitenskapelig dokumentasjon, ser jeg ikke bort i fra at det kan være med på å øke blodsirkulasjonen.

Les også:

Finn party-veska di her

Slik får du leppestiften til å sitte som støpt

Glatter ut huden og gir deg glød

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning