Solbrilleguide

Hvilke solbriller kler du?

Rundt, kvadratisk eller ovalt ansikt? Dette bør du vite før du går til innkjøp av nye solbriller.

HVILKEN SOLBRILLE ER DU: Runde lilla fra Illasteva til ca 1600 kr, Ray Ban klassiske pilotbriller, ca kr 1100,
HVILKEN SOLBRILLE ER DU: Runde lilla fra Illasteva til ca 1600 kr, Ray Ban klassiske pilotbriller, ca kr 1100, Foto: FOTO: Net-a-porter.com
Publisert Oppdatert

Myser du også i vintersola? Nå er det på tide å ta frem solbrillene, eller kanskje enda hyggeligere: kjøpe nye!

I tillegg til å gi god beskyttelse mot sterke solstråler har solbriller blitt det ultimate motetilbehøret.

Men selv om solbrillene ser glamorøse og elegante ut på stativet, er det ikke gitt at de ser like bra ut på. Klart de skal kle din stil, men det viktigste er ikke trender eller merker, men at du velger solbrillene som er mest flatterende for ansiktsformen din.

På samme måte som du kjøper klær etter hvilken kroppsfasong du har, bør du selvfølgelig kjøpe solbriller etter hvilken ansiktsfasong du har.

I motsetning til annet motetilbehør, vil nemlig solbriller umiddelbart trekke oppmerksomhet til ansiktet ditt.

Piffer opp antrekket

Lina-Therese Brækkan er motekonsulent og medeier av Ourstyle.org. Hun er klar på at solbriller er et must i enhver garderobe.

- Et par stilige briller piffer opp hele antrekket. Selv en dag der du kanskje ikke føler deg vel eller har en skikkelig hangover, ser du likevel strålende ut med et par solbriller på.

- Som jeg bruker å si; "Har du et par solbriller og en leppestift liggende, er du alltid ready to go", smiler Brækkan.

Viktig med riktig form

Fargeforslag for varm hudtone

Kamel

Khaki

Gull

Kobber

Fersken

Korall

Offwhite

Knallrød

Varme blåtoner

Lys skilpaddeskall

Fargeforslag for kald hudtone

Svart

Sølv

Brunrosa

Blågrå

Plomme

Rosa

Blå

Mørk skilpaddeskall

Turid Langfeldt Karlsen er sertifisert brillestylist med 18 års erfaring og jobber hos Interoptik Optiker Bakketeig i Bergen sentrum.

Hun forteller at noe av det viktigste for at en solbrille skal kle personen som bærer den, er at brillen harmonerer med ansiktet og skaper balanse.

- Det er så enkelt som at hvis du er rund i ansiktet kler du nok bedre en kantete brille. Er du er mer kvadratisk i ansiktet, kan du godt gå for rundere briller, sier Langfeldt Karlsen.

Størrelsen på nesen teller

Motekonsulent Brækkan forteller at noe man også bør tenke på når en velger solbriller er størrelsen på nesen.

- Om du har en stor nese, vil du jo ikke fremheve den. Da bør du unngå de minste brillene, noe som egentlig er perfekt nå som det er in med "oversized" briller.

Det samme gjelder også om du har et stort hode. Det vil bare se mye større ut med små briller.

- Har du en lang nese, kan den virke kortere med briller som har dobbel bro over. For de med liten nese er det fint med høy bro på brillen, gjerne i lys farge, forteller Brækkan.

Match med hudtonen

En annet råd som kan hjelpe deg på veien til å finne den perfekte solbrillen er å vite hvilke farger du kler best.

- En god huskeregel her, er å gå for varme farger om du har en varm hudtone. Gå for kalde farger om hudtonen din går mer mot det kjølige, forteller brillestylisten.

Her kan du enkelt finne ut hvilken hudtone du har.

Som med de fleste andre områder i moteverden, er det også på solbrillefronten lov å eksperimentere.

- Det vil aldri være en endelig fasit, personligheten har også mye å si når det kommer til hvilken brille du ender opp med å kjøpe, sier Langfeldt.

Skal balansere ansiktsformen

Den sikreste veien til de perfekte solbrillene er å kjøpe noen som harmonerer med ansiktsformen din. Har du for eksempel et stort hode, bør også brillene ha en viss størrelse.

Det er så enkelt som at hvis du er rund i ansiktet, kler du bedre en kantete brille

Er ansiktsformen din avlang, kan du visuelt korte den litt ned ved å velge store solbriller.

Her er en liten oversikt over hvilke solbriller som blir anbefalt til de ulike ansiktsfasongene.

Avlangt ansikt

Har du en avlang ansiktsform slik som for eksempel Sarah Jessica Parker og Keifer Sutherland er ansiktet ditt vesentlig lengre enn det er bredt.

Gå for store og runde eller store og kantede solbriller, noe som vil ha en "forkortende" effekt på ansiktet ditt. Innfatninger som er kort i høyden og lang i bredden vil også ha denne effekten.

Diamantformet ansikt

Har du et diamantformet ansikt slik som for eksempel Jennifer Lopez og Pete Wentz har du en relativ smal kjeve og panne, med fremtredende/markante kinnben.

Gå for såkalte "cat eyes" eller ovale solbriller, dette vil bidra til å opprette balansen i ansiktet.

AVLANGT ANSIKT: Sarah Jessica Parker og Keifer Sutherland har begge en avlang ansiktsform. Hører du også til denne gruppen er disse brillene et sikkert kjøp. Fra toppen: Versace 1 550,- Carrera 1 255,-
AVLANGT ANSIKT: Sarah Jessica Parker og Keifer Sutherland har begge en avlang ansiktsform. Hører du også til denne gruppen er disse brillene et sikkert kjøp. Fra toppen: Versace 1 550,- Carrera 1 255,- Foto: Stella Pictures og Interoptik.no

Du kan også med hell velge solbriller uten innfatning, noe som vil fremheve kinnbena dine.

Ovalt ansikt

Er du så heldig og har en oval ansiktsform som for eksempel Beyoncé Knowles og Jude Law kan du bruke de fleste solbriller. Men det som vil kle deg aller best er nok kvadratiske former med avrundete kanter.

Men husk; mindre solbriller ser best ut på et mindre ansikt, mens større solbriller er egnet for større ansikt.

Hjerteformet eller trekantformet ansikt

DIAMANTFORMET ANSIKT: Jennifer Lopez og Pete Wentz har begge diamant ansiktsform. Hører du også til denne gruppen er disse brillene et sikkert kjøp. Fra toppen: ASOS ""cateyes"" 129,- ASOS Wayfarer 129,-
DIAMANTFORMET ANSIKT: Jennifer Lopez og Pete Wentz har begge diamant ansiktsform. Hører du også til denne gruppen er disse brillene et sikkert kjøp. Fra toppen: ASOS ""cateyes"" 129,- ASOS Wayfarer 129,- Foto: Stella Pictures og ASOS.com

Har du hjerte- eller trekantformet ansikt som for eksempel Reese Witherspoon eller David Spade, har du en bred panne med en smalere kjeve.

"Cateyes" solbriller vil være med på å balansere for kjeven.

- Bruk en brille som er svakt buet både i overkant og underkant. Pilot, ovale og runde briller er fint til denne ansiktsfasongen. Unngå store, firkantede briller, anbefaler motekonsulent Brækkan.

Kvadratisk ansikt

OVALT ANSIKT: Beyonce Knowles og Jude Law har begge en oval ansiktsform. Hører du også til denne gruppen er disse brillene et sikkert kjøp. Fra toppen: Ray-Ban 1 751,- Oxydo Wayfarer 940,-
OVALT ANSIKT: Beyonce Knowles og Jude Law har begge en oval ansiktsform. Hører du også til denne gruppen er disse brillene et sikkert kjøp. Fra toppen: Ray-Ban 1 751,- Oxydo Wayfarer 940,- Foto: Stella Pictures, Brilleland.no og Interoptik.no

Har du en kvadratisk ansiktsform som for eksempel Jessica Simpson og Nick Lachey har du en sterk kjeve, bred panne og markante kinnben.

Briller med avrundede kanter vil myke opp disse harde vinklene i ansiktet ditt, velg runde, ovale eller "cateyes" med avrundede kanter. Briller uten innfatning vil også kunne gi den samme effekten.

- Hovedregelen for de med kvadratisk ansiktsform er at stangfestet på solbrillen bør sitte høyt oppe, forteller Langstedt Karlsen.

Rundt ansikt

Har du en rund ansiktsform som for eksempel Christina Ricci og Jason Alexander er ansiktet ditt omtrent like bredt som det er langt og med fyldige kinn.

HJERTE/TRKANTFORMET ANSIKT: Reese Witherspoon og David Spade og har begge en hjerte/trekant ansiktsform. Hører du også til denne gruppen er disse brillene et sikkert kjøp. Fra toppen: Dior pilotbrille 2 530,- H&M pilotbrille 79,50,-
HJERTE/TRKANTFORMET ANSIKT: Reese Witherspoon og David Spade og har begge en hjerte/trekant ansiktsform. Hører du også til denne gruppen er disse brillene et sikkert kjøp. Fra toppen: Dior pilotbrille 2 530,- H&M pilotbrille 79,50,- Foto: Stella Pictures, Interoptik.no og HM.com

Gå for solbriller som er lik eller litt bredere enn den bredeste delen av ansiktet ditt. Dette vil få ansiktet ditt til å virke lengre og smalere.

Kvadratiske eller rektangulære solbriller vil også kunne balansere for rundheten i ansiktet.

Styr unna veldig runde varianter, "wraparounds" (solbriller som følger hodeformen) eller solbriller uten innfatning, da dette vil tilføre ekstra bredde.

Kilder: Sunglasswarehouse.com, Ehow.com, Dailymakeover.com

Les også:

KVADRATISK ANSIKT: Jessica Simpson og Nick Lachey har begge en kvadratisk ansiktsform. Hører du også til denne gruppen er disse brillene et sikkert kjøp. Fra toppen: Gucci rosa 1 240,- H&M 79.50,-
KVADRATISK ANSIKT: Jessica Simpson og Nick Lachey har begge en kvadratisk ansiktsform. Hører du også til denne gruppen er disse brillene et sikkert kjøp. Fra toppen: Gucci rosa 1 240,- H&M 79.50,- Foto: Stella Pictures, Interoptik.no og HM.com

Sminketips til voksen hud

Klestips til din kroppsfasong

Slik vasker du klærne som ikke kan vaskes

Slik jukser du deg slank

RUNDT ANSIKT: Christina Ricci og Jason Alexander har begge en rund ansiktsform. Hører du også til denne gruppen er disse brillene et sikkert kjøp. Fra toppen: H&M 99,- H&M 49,50.-
RUNDT ANSIKT: Christina Ricci og Jason Alexander har begge en rund ansiktsform. Hører du også til denne gruppen er disse brillene et sikkert kjøp. Fra toppen: H&M 99,- H&M 49,50.- Foto: Stella Pictures og H&M

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning