Epsom Salt

Epsom salt - skjønnhetsproduktet alle vil ha nå

Og det med god grunn.

EPSOM SALT: Epsom salt er den nye snakkisen nå. Saltet er perfekt som badesalt og skal både virke avslappende og oppstrammende.
EPSOM SALT: Epsom salt er den nye snakkisen nå. Saltet er perfekt som badesalt og skal både virke avslappende og oppstrammende. Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com
Publisert Oppdatert

I følge Victoria Beckham kan et Epsom salt-bad kvelden før en fest stramme opp kroppen og ta av opp til 3 kilo. Og fru Beckham er slett ikke den eneste kjendisen som sverger til dette spesielle saltet. Halve Hollywood har fått øynene opp for dette naturlige mineralsaltet, og nå kommer vi løpende etter...

Epsom salt beskrives kort og godt som det nyeste vidundermiddelet for kropp og sjel, skjønnhet og velvære.

Sannheten er at det har blitt brukt i terapeutiske behandlinger i flere hundre år, og det vitnes om såpass mange helsemessige fordeler at det er nesten umulig å ikke hive seg på Epsom-bølgen!

Så, hva er egentlig Epsom salt?

Epsom salt er et mineral sammensatt av magnesium og sulfat, og blir også kalt epsomitt, engelsk salt eller bittersalt. I følge Wikipedia om den engelske byen Epsom (hvor Victoria Beckham tilfeldigvis studerte), ble saltet opprinnelig utarbeidet ved å koke ned mineralvannet i byen.

Mineralet var lenge kjent som et naturmiddel for en rekke plager.

Da er det kanskje ikke overraskende at Epsom salt i dag brukes hyppig av kjendiser og spa-salonger for muskelavslapning, eksfoliering, oppstramming, og vekttap. Epsom salt skal virke lindrende på både kropp og sjel, og kan både brukes utvortes og innvortes.

Hvordan får du vite litt lenger ned i saken.

Slik virker Epsom salt i kroppen

Epsom-saltets ene ingrediens, magnesium, spiller en rekke roller i kroppen, inkludert å regulere aktiviteten av over 325 enzymer, redusere betennelse, hjelpe muskel- og nervefunksjon og bidra til å hindre blodpropp for å nevne noe.

Sulfater skal hjelpe til med å forbedre absorbsjonen av næringsstoffer, gjøre at kroppen klarer å kvitte seg med toksiner (giftstoffer) og kan bidra til å lette migrene.

Er du gravid eller har noen helsemessige bekymringer, er det greit å sjekke med legen din før du bruker Epsom salt.

Har terapeutisk effekt

I følge Wikipedia og flere studier (blant annet denne), kan Epsom salt lett absorberes gjennom huden, noe som forklarer hvorfor det engelske saltet er så populært som badesalt.

Ann Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef i hudpleiefirmaet Tekon AS snakker om Epsom-saltet som en del av den tradisjonelle spahistorien i Europa og er en av flere typer salter som blir brukt som badesalt, og reflekterer rundt det som et mineralsalt på linje med andre populære mineralsalter fra for eksempel Dødehavet. Stokke mener at mineralsalter absolutt kan ha en god terapeutisk effekt.

- Mineralsalter sammen med varme og vann, vil gi en teraputisk effekt. Her får du både hydroterapi (behandling med vann) og mineralterapi samtidig, forklarer hun.

Et mineralsalt som Epsom salt løser seg lett opp i vann, og det er ionebindingene i saltene som gjør det så lettoppløselig, - og som også gjør det mulig for stoffene å penetrere huden.

- Det er fordi vannets polare molekyler trekker ionene fra hverandre som gjør stoffene i mineralsalter så lettoppløselige når de kommer i kontakt med vann, og dermed også mer lettopptakelig gjennom huden, utdyper Stokke.

Men hun er edruelig i sine anbefalinger, og tror ikke på noe "nytt mirakelmiddel".

- Noen av egenskapene ved de ulike mineralsaltene har dokumentert effekt, mens andre har antakelig mest hold i gammel tradisjon, sier hun til Alt for damene.

Demper stress

EPSOM SALT: Du finner Epsom salt på helsekost (Greenish Epsom Salt, kr 149 hos helseogkost.no), på Ebay for eksempel (her kan du få det veldig billig), eller som en bestanddel i badesaltet fra det økologiske merket Erbaviva (kr 295 hos Gimle Parfymeri/parfymeri.no).
EPSOM SALT: Du finner Epsom salt på helsekost (Greenish Epsom Salt, kr 149 hos helseogkost.no), på Ebay for eksempel (her kan du få det veldig billig), eller som en bestanddel i badesaltet fra det økologiske merket Erbaviva (kr 295 hos Gimle Parfymeri/parfymeri.no). Foto: FOTO: Produsentene

En stressende hverdag kan tappe kroppen for magnesium som dermed øker nivåene av adrenalin.

En av de enkleste måtene å lette stress og stressrelaterte problemer er å ligge i et badekar fullt av varmt vann med ½- 1 kopp Epsom salt, tipser den populære bloggeren Camilla Phil i sin blogg. Hun har nylig lagt sin elsk på Epsom salt og anbefaler alle å bruke Epsom salt i badekaret tre ganger i uken for å se og føle deg bedre, og for å få mer energi.

Epsom salt brukt som badesalt vil absorberes gjennom huden og fylle opp nivået av magnesium i kroppen og dempe stressnivået. Magnesiumionene kan også hjelpe kroppen til å slappe av og redusere irritabilitet ved å senke effekten av adrenalin. Blodtrykk senkes som igjen fører til bedre søvn og konsentrasjon.

Epsom salt for skjønnhet og velvære

Et lite Google-søk gir utrolig mange hits og tips til hvordan du kan bruke Epsom salt. Du kan drikke det, skrubbe med det, bade i det og til og med bruke det for å gi ekstra volum i håret.

Her er noen oppskrifter som kan være verdt å prøve:

Fuktighet til huden: Ha i ½ kopp oliven- eller babyolje i Epsom salt badet for å gi ekstra fuktighet til huden.

Drikk det for anti-aldrende effekt:

- Epsom salt kan også drikkes og Thorbjörg Hafsteinsdottir som har skrevet boken "10 uker, 10 år yngre" anbefaler dette i detoxkuren hennes, tipser Camilla Schelderup, daglig leder av Gimle Økologiske Parfymeri.

Her er oppskriften:

"Detox-sjokk" består av:

* 1 glass lunkent vann

* 4ts Epsom-salt

* 2ss kaldpresset ekstra jomfru olivenolje

* 2ss sitronsaft

Eksfoliering av kroppen: I dusjen eller badekaret, bland en håndfull Epsom salt med en spiseskje av bade- eller olivenolje og gni over våt hud som vil eksfoliere og mykne huden- skyll grundig.

Eksfolierende ansiktrens: For å rense ansiktet og eksfoliere huden på samme tid, bland en halv teskje av Epsom salt med din vanlige rensekrem. Masser huden forsiktig og skyll med kaldt vann.

Stramme opp kroppen: I følge Victoria Beckham tar hun alltid seg et Epsom salt-bad dagen før en fest som sørger for at kroppen strammes opp og at kjolen går lettere på (ikke at Victoria behøver å strammes opp akkurat...).

Fjerne hudormer: Ta en teskje av Epsom salt og tre dråper jod i en halv kopp med kokende vann. Bruk denne blandingen på hudormer med en bomullsdott for at de lettere og renere kan klemmes ut.

Fjerne vond fotlukt: Bland en halv kopp Epsom salt i varmt vann og la føttene sitte i 10 minutter for å fjerne vond lukt, lindre verkende føtter, og mykne hard hud.

For volum i håret: Bland like deler balsam og Epsom salt og varm det opp. Når blandingen er varm, jobb det gjennom håret og la det sitte i 20 minutter og skyll grundig.

Bruk Epsom salt for helsa di

Siden Epsom salt virker avslappende på muskulaturen, kan det være fint å bruke dersom du nettopp har trent, er støl og sår i muskulaturen eller fått noen blåmerker.

Fotsopp/Atheletes foot: Legg føttene i et Epsom salt-bad for å lindre symptomene på fotsopp.

ET AVSLAPPENDE BAD: Ta deg et avslappende Epsom salt-bad et par ganger i uka. Det er deg vel unt!
ET AVSLAPPENDE BAD: Ta deg et avslappende Epsom salt-bad et par ganger i uka. Det er deg vel unt! Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com

Fjern splinter: Legg den berørte huden i et Epsom salt- bad for å trekke ut splinten.

Berolige forstuing og blåmerker: Tilsett 2 kopper Epsom salt til varmt vann og slapp helt av mens smerte og hevelse av forstuinger og blåmerker reduseres.

Mot betennelser og gikt: Man kan lette ubehag av gikt og redusere betennelser ved å tilføre 2-3 teskjeer Epsom salt i en balje og dyppe den berørte foten i ca. 30 minutter

Kilder: Thebeautybrains.com, Epsomsaltcouncil.org, Wikipedia, snl.no, The daily mail UK.

Har du erfaring med Epsom salt? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet under!

Les også:

Komplekser for arr? Dette kan du gjøre for å fjerne arr

Kosmetikkprodukter kan gi alvorlige bivirkninger

7 hårtriks som gjør deg yngre

Nøkkelen til evig ungdom finner du i kjøkkenskapet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning