Slik vasker du enkelt klær for hånd når du er på ferie

Dette redder klærne dine i ferien

Slik vasker du enkelt klær for hånd når du er på ferie.

TØRKETRIKS: Det finnes flere gode tips som, på null komma svisj, gjør klesvasken en hel del enklere - og det kan kommer godt med når du skal på ferie. Du kan for eksempel rulle plagget inn i et håndkle, for så å gå frem og tilbake på rullen. På den måten blir mye av vannet presset ut, og plagget tørker raskere.
TØRKETRIKS: Det finnes flere gode tips som, på null komma svisj, gjør klesvasken en hel del enklere - og det kan kommer godt med når du skal på ferie. Du kan for eksempel rulle plagget inn i et håndkle, for så å gå frem og tilbake på rullen. På den måten blir mye av vannet presset ut, og plagget tørker raskere. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen
Publisert Oppdatert

Vi vet det. Skittentøy og vasketips er kanskje det siste du vil tenke på før ferien kicker inn. Men klesvasken må som regel gjøres, tross latere dager.

Da kommer disse (såre enkle) tipsene godt med!

For veldig mange ferierer på et sted der vaskemaskinen ikke er tilgjengelig. Da må du ty til en god, gammeldags håndvask. Spesielt hvis du har fått flekker på tøyet. Flekkene bør nemlig fjernes før det har gått et par uker...

- Mange har lett for å bare la klærne ligge og håpe at «de ordner seg selv», sier Malin Skaar som er leder for Lilleborgs Forbrukerservice.

- Ikke så komplisert som mange tror

En forumdeltaker på den amerikanske nettsiden wilderness-survival.net mener at bare tanken på å vaske klærne for hånd høres helt sprø ut:

- Jeg kan leve uten lys. Jeg kan leve uten et kjøleskap. Jeg kan leve uten aircondition. Men jeg kan ikke leve uten vaskemaskinen min, skriver kyratshooter.

Det sier forumdeltaker Winnie seg helt enig i:

- Vaskemaskinen er min beste venn. Jeg har prøvd meg på den derre håndvask-greia, og er fortsatt traumatisert. Å bli beseiret av et laken er ikke bra for egoet mitt.

Skaar sier seg derimot uenig:

- Å vaske klær for hånd er ikke så komplisert og vanskelig som mange tror.

SLIK GJØR DU: Av utstyr trenger du en bøtte, vann og vaskemiddel. I tillegg kan en sleiv, eller et annet redskap som er glatt og skånsomt mot tøyet,  komme godt med for å gi plagget bevegelse som lettere fører til at skittet på klærne løsner.
SLIK GJØR DU: Av utstyr trenger du en bøtte, vann og vaskemiddel. I tillegg kan en sleiv, eller et annet redskap som er glatt og skånsomt mot tøyet, komme godt med for å gi plagget bevegelse som lettere fører til at skittet på klærne løsner. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Slik går du frem

Ikke la klærne ligge i bløt. La de få bevegelse jevnlig i ca 10-15 minutter og ta dem deretter opp.

Finn en tett flaske eller beholder slik at du kan ta med deg favorittvaskemiddelet ditt på ferie.

- Av utstyr trenger du: En balje eller bøtte, vann og vaskemiddel - helst flytende, sier Skaar.

- Flytende løser seg raskere opp, og er å foretrekke til håndvask. Pulver går også fint, men da må du vente helt til alt er løst opp før du legger klærne oppi, fortsetter hun.

Fyll bøtten med vann. Hvor varmt vannet skal være, kommer an på hva plagget tåler. Hell oppi ca en halv dl vaskemiddel, og pass på at det løser seg godt opp.

- Legg plagget eller plaggene oppi blandingen. Pass på at det bøtten ikke blir altfor full, og vær obs på å vaske hvitt og farget tøy hver for seg så du ikke misfarger plaggene, sier Skaar.

Bruk en sleiv

Et godt råd er å ikke la klærne ligge i bløt for lenge.

- For lang bløtlegging gir ikke proposjonalt bedre vaskeresulta, sier Skaar.

La de derfor få jevnlig bevegelse i ca 10-15 minutter, og ta dem deretter opp.

- Bruk gjerne en sleiv, eller et annet redskap som er glatt og skånsomt mot tøyet, til å røre rundt. Oppvaskhandsker går også fint, tipser Skaar.

Den mekaniske bevegelsen er med på å gi deg et godt vaskeresultatet fordi den bidrar til at skittet på klærne løsner.

- Det blir det samme som med trommelbevegelsen i vaskemaskinen eller spyling i oppvaskmaskinen, sier Skaar.

Ifølge Sara Almgren, tekstilingeniør ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) er en vanlig feil mange gjør å være for hardhendte med plaggene i håndvaskingen:

- Et alternativ kan være å løfte plagget opp og ned i vannet et par ganger. Har du fått en flekk på det, er det viktig at du får skylt den bort så fort du kan, sier Almgren.

- Dersom du skal fjerne en flekk ved å skylle den med vann, bør du skylle fra baksiden av plagget slik at flekken skylles ut av tekstilet og ikke inn i det, legger hun til.

Skyll og tørk

LEGG PLAGGET MELLOM TO FROTTÉHÅNDKLÆR: Disse vil suge til seg fuktigheten fra klærne, og er en enklere måte å tørke plagget på enn å vri det opp for hånd.
LEGG PLAGGET MELLOM TO FROTTÉHÅNDKLÆR: Disse vil suge til seg fuktigheten fra klærne, og er en enklere måte å tørke plagget på enn å vri det opp for hånd. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Når du er ferdig med selve vaskingen, kan du skylle klærne godt - gjerne under rennende vann i dusjen. Ønsker du å benytte tøymykner, blander du det inn i siste skyllevann.

- Vri opp tøyet så godt du klarer, og få ut så mye fuktighet som mulig, slik at plaggene ikke bruker altfor lang tid på tørkingen. Et godt tips dersom du synes det er tungt å vri opp plagget, er å legge det mellom to frottéhåndklær, så suger de til seg fuktigheten, sier Skaar.

Du kan også rulle plagget inn i et håndkle, for så å gå frem og tilbake på rullen. På den måten blir mye av vannet presset ut, og plagget tørker raskere.

- Tørk plaggene flatt dersom du har mulighet til det. Og for all del, ikke heng ut silke til tørk i solen. Da har det lett for å bli misfarget. Fibrene i silke tåler nemlig ikke sterkt sollys, sier Almgren.

Unngå vasketabbene

Til slutt påpeker Skaar at det selvfølgelig finnes en del andre tabber mange har lett for å gjøre underveis i håndvasken:

- Ikke bruk for varmt vann. Og for all del, ikke vask for mange plagg av gangen. Da blir det ikke skikkelig rent, sier Skaar.

Les også:

Slik vasker du Conversene

PRESS VANNET UT: Ved å rulle plagget inn i et håndkle, for så å gå frem og tilbake på rullen, vil du klare å presse ut vannet, og plagget vil tørke raskere.
PRESS VANNET UT: Ved å rulle plagget inn i et håndkle, for så å gå frem og tilbake på rullen, vil du klare å presse ut vannet, og plagget vil tørke raskere. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Norske it-jenter sverger til statementsmykket i sommer!

Slik legger du en perfekt, spiss eyeliner

Følg oss på Facebook!

19 millioner har sett den utrolige forvandlingen

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær med i trekningen av en veske fra Marc by Marc Jacobs!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning