Tøymykner: myter og råd

Alt du trenger å vite om tøymykner

Usikker på når du bør og ikke bør bruke tøymykner? Da er du ikke alene...

TØYMYKNER: Vet du den egentlige grunnen til at vi bruker tøymykner? Og er det alltid like nødvendig? Vi har samlet tipsene, rådene og mytene omkring det populære produktet.
TØYMYKNER: Vet du den egentlige grunnen til at vi bruker tøymykner? Og er det alltid like nødvendig? Vi har samlet tipsene, rådene og mytene omkring det populære produktet. Foto: FOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Tøymykner er en naturlig del av enhver klesvask, og sånn er det bare... Eller?

Hva er den egentlige grunnen til at vi bruker tøymykner? Og er det alltid like nødvendig?

Vi har fasiten her!

Fibrene føles glattere

- Ankomsten av vaskemidler på 40-tallet førte til en mer effektiv fjerning av oljer i klesvasken. Tøyet føltes dermed hardere etter vask, og tøymykner ble introdusert for å gjøre klærne mer komfortable, sier Kirsi Laitala, forsker ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO).

Ifølge Laitala består tøymykner først og fremst av kationiske tensider som fester seg på tøyet i vask.

Dette fører til at fibrene føles glattere og reduserer statisk elektrisitet.

- Selv om det aldri har vært vitenskapelig dokumentert, hevdes det i fagmiljøet at tøymykner kan gjøre stryking av tekstiler enklere, tar vare på klærne ved å beskytte fibrene og fargen i tøyet, samt gir en god parfymeduft, forteller Laitala.

Hun legger til at tøymykner også kan føre til økt brennbarhet og slitasje i tøyet.

- Det skal nevnes at de fleste studier som er utført på tøymykner bare gjelder en bestemt type tøymykner og tekstil, og ikke alle kombinasjoner har samme effekt, forklarer hun.

VALGENE ER MANGE: Malin Skaar understeker at det finnes tøymyknere for alle behov og hudtyper.
VALGENE ER MANGE: Malin Skaar understeker at det finnes tøymyknere for alle behov og hudtyper. Foto: FOTO: Ben Shaw

Balsam for tøyet

Om tøymykner:

  • Tøymykner brukes hovedsakelig til å redusere statisk elektrisitet på klærne og for å gjøre tøyet mykere.
  • Når overflatene på tøyet gnisser mot hverandre uten at det er noe særlig vann til stede, som for eksempel i en tørketrommel, kan man ende opp med litt for mange elektroner (negativ ladning) et sted og for få elektroner (positiv ladning) et annet sted.
  • Man kan få "støt" når elektronene fra en overflate hopper over på en annen. Om det er fuktig i lufta vil vannet hjelpe elektronene med å komme seg på plass på en rolig måte, men når det er veldig tørt, som på vinteren, kan det være plagsomt med statisk elektrisitet.
  • Tøymykner inneholder stoffer som vil legge seg utenpå tøyfibrene. De har gjerne fettstoffer i seg for at stoffet skal føles glatt, og andre bestanddeler som motvirker statisk elektrisitet.
  • Man kan ikke ha såpe og tøymykner i vannet samtidig. Tøymykner må tilsettes separat i den siste skyllingen av tøyet. Det finnes også tøymykner-ark som man har i tørketrommelen.

Kilde: Fysiker Anja Røyne

Leder for Lilleborg forbrukerservice, Malin Skaar, sammenligner bruk av tøymykner med balsam for håret.

- Tøymykner smører på en måte fibrene i tøyet. Regelmessig bruk av tøymykner vil derfor føre til at tøyet virker mindre slitt, og fasong og farge bevares bedre, forklarer hun.

Skaar trekker frem god lukt som en av grunnene til at folk bør huske på å bruke tøymykner regelmessig.

Hun anbefaler at man alltid sjekker merkelappene på plagget før man tilsetter tøymykner i vasken. Det er nemlig en del tøy som ikke tåler produktet.

Hardt tøy

Ifølge Kirsi Laitala burde man først og fremst unngå å bruke tøymykner på "pustende" stoffer og syntetisk treningstøy.

- Ikke bruk tøymykner på microfibermaterialer og membranmaterialer. Svettelukt kan sette seg i klærne og fuktopptaksevne til tøyet kan bli redusert, forklarer hun.

Hun mener at man sjeldent har behov for tøymykner, men at tøyet av og til kan bli så hardt i vask at det kan gi kløe og ubehag for de med sensible hud.

- Av og til kan tøymykner være til hjelp hvis man får eksem av "hardt tøy", forklarer hun.

Laitala har aldri sett noen vitenskapelig dokumentasjon for påstandene om at tøymykner bevarer fargene på tøyet, men har lest mye om de de negative effektene som økt nupping, mindre slitasjemotstand og redusert styrke.

- Hvert femte hushold i Norge bruker aldri tøymykner, og det er kanskje like greit med tanke på miljøet? spør hun.

Er det miljøfarlig?

Dette støtter nettsiden eHow som skriver om hvordan bruk av tøymykner kan påvirke nærmiljøet negativt.

Vanlig, hvit eddik i skyllevannet reduserer statisk elektrisitet, men er mye billigere enn tøymykner, og ikke minst bedre for kroppen og miljøet.

Men ifølge Karl Kristiansen, rådgiver innenfor miljøgifter ved Bellona, avhenger miljøeffekten av tøymykner først og fremst av hvilke kjemiske komponenter produktet inneholder, og hvordan det brukes.

- I all hovedsak inneholder ikke tøymykner komponenter som er veldig miljøproblematiske, ettersom virkestoffene stort sett er lite toksiske og brytes relativt raskt ned til ufarlige restforbindelser, forklarer han.

Han understreker likevel at tensidene som brukes til mykgjøringen kan være skadelige. Spesielt gjelder dette de tre kationiske tensidene som står på myndighetenes prioritetsliste over stoffer som man ønsker utfaset.

Enkelte tøymyknerprodukter kan i tillegg inneholde parfyme og tilsetningsstoffer som kan være helse- og miljøskadelige.

- Enkelte tilsetningsstoffer kan for eksempel virke allergifremkallende eller gi uønskede hormoneffekter. Dersom man ønsker å begrense egen helserisiko bør man velge et miljømerket produkt som garanti mot slike uønskede tilsetninger, eller la være å bruke tøymykner i det hele tatt, forklarer han.

Utslett og kviser

Dette er også hovedgrunnen til at en rekke hudpleieklinikker advarer mot bruk av tøymykner som de mener kan føre til uren hud og kviser.

VÆR OBS: Ikke alle plagg skal tilsettes tøymykner. Husk derfor å alltid sjekke merkelappen før du benytter deg av produktet.
VÆR OBS: Ikke alle plagg skal tilsettes tøymykner. Husk derfor å alltid sjekke merkelappen før du benytter deg av produktet. Foto: FOTO: Colourbox.com

Anerkjente Bellevue Acne Clinic i Seattle forteller på sin hjemmeside at de ofte får spørsmål om hvordan forskjellige husholdningsprodukter kan påvirke huden.

Tøymykner inneholder blant annet siloksaner, parfyme, fargestoffer og konserveringsmidler.

- Tøymykner inneholder blant annet siloksaner, parfyme, fargestoffer og konserveringsmidler. Disse stoffene blir ikke skyldt vekk ved vask, og forblir på overflaten av klærne. Dette kan tette porene, forklarer Bellevue Acne Clinic på sine hjemmesider.

Dette er naturligvis et større problem for de med ekstra sensible hud, og Bellevue Acne Clinic anbefaler at man tar en pause fra tøymykner hvis man sliter med kviser eller utslett.

- Hvis du har mye uren hud, kan det lønne seg å kutte ut tøymykner i minst fire uker. Mange opplever en liten forbedring, skriver Bellevue Acne Clinic.

Hva med eddik?

Hud- og kroppsterapeut Jenny Vadstein er enig i at oljene i produktet kan påvirke huden, og anbefaler at man unngår å bruke tøymykner hvis man har sensitiv hud eller sliter med kviser.

- Enkelte vil reagere negativt på oljene. Jeg anbefaler at man rett og slett ikke bruker skyllemiddel på klær og tøy som har direkte kontakt med utsatte områder på kroppen. Dette gjelder da spesielt putetrekk og håndklær, sier Vadstein.

Hun anbefaler at man kutter ut tøymykner helt, hvis man ikke ser tegn til forbedring etter fire uker.

- Hvorfor ikke prøve eddik i stedet? Det vil ikke gi samme friske duft, men det vil redusere statisk elektrisitet. Du trenger ikke å bruke det hele tiden, bare ved behov, legger hun til.

Dette støtter Anja Røyne, fysiker ved Fysisk Institutt på Universitetet i Oslo og blogger bak hverdagsfysikkbloggen anjafysikk.wordpress.com.

- Vanlig, hvit eddik i skyllevannet reduserer også statisk elektrisitet, men er mye billigere enn tøymykner, og ikke minst bedre for kroppen og miljøet, forteller hun.

Leder for Lilleborg forbrukerservice, Malin Skaar, er derimot ikke overbevist.

- Eddik som tøymykner er et såkalt "kjerringråd" som vi ikke har testet i Lilleborg, og kan derfor ikke anbefale, forklarer Skaar.

Les også:

Unngå denne sminketabben

Klarer du å se forskjellen på retusjert og naturlig?

Sesongens fineste trendfletter fikser du selv

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også