Ikke all sminke gjør deg vakrere

Advarsel: Denne sminken får deg til å se eldre ut

Unngå sminketabbene som gjør at du ser flere år eldre ut.

HUFF DA: Her har damene bommet litt med sminken. Janice Dickenson, Pamela Anderson og Donatella Versace kunne nok alle visket ut noen år om de hadde tonet ned sminken litt.
HUFF DA: Her har damene bommet litt med sminken. Janice Dickenson, Pamela Anderson og Donatella Versace kunne nok alle visket ut noen år om de hadde tonet ned sminken litt. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Det heter så fint at skjønnhet har ingen alder, noe de fleste kvinner klamrer seg til når årene går og man fortsatt så gjerne vil se både unge og freshe ut.

Men om skjønnhet er aldersløs, så er det nemlig slik at man ikke kan si det samme om sminken du har på deg. Less is more-mottoet blir mer og mer riktig, jo eldre du er.

Ifølge nettstedet Real Simple er dette sminketabbene mange av oss begår - og som gjør deg mange år eldre enn du trenger å være om du bruker riktig sminke:

1. Feil: Du hopper over eller bruker feil foundation

Mange tenker feilaktig at jo eldre man er, jo mer sminke trenger du for "skjule" alderstegn. Men ofte det det motsatte som gjelder: Jo mer sminke du kliner i fjeset, jo eldre ser du ut.

Men ett produkt du ikke bør hoppe over ifølge ekspertene, er foundation - eller underlagskrem.

Til nettstedet Daily Glow forklarer makeupartist for Maybelline New York, Melissa Silver:

- Den riktige foundation er din beste venn. Men pass på; ingen foundation er bedre enn en som ikke passer til huden eller hudfargen din, men en god og riktig foundation er det beste du kan investere i.

Makeupartist Sølvi Strifeldt er opptatt av at kremen skal være tynn og gi huden fukt.

- Jeg pleier å anbefale tynne, lette kremfoundations, forklarer Strifeldt til Altfordamene.no.

- Disse påfører man med lett fuktig syntetisk foundation kost eller fuktig svamp. Ikke bruk tørre svamper, ektehårskoster eller fingrene til påføring da det vil resultere i et ukledelig tykt lag.

- Det kan også være et godt alternativ å teste ut en BB cream.

Faglig leder ved Make Up Artistskolen/Imageakademiet i Oslo, Linda Røhmen, er enig:

- En eldre hud bør velge en lett foundation som har godt med fuktighet, gjerne med litt lysreflekterende egenskaper, forklarer Røhmen til Alt for Damene.

- Foundation bør passe så nøyaktig til din hudtone som mulig. Husk at foundationen ikke skal brukes for å gjøre huden din brunere, men for å jevne ut hudtonen og danne et godt grunnlag for resten av sminken.

En dagkrem med litt farge kan ofte være et godt alternativ til foundation.

2. Feil: Du bommer med rouge

En riktig påført rouge i riktig farge kan gjøre underverker for ansiktet ditt med å forme, forynge og forfriske. Men mange bommer.

- Rouge, eller blusher, skal ikke legge verken for lavt nede på kinnet eller for nært nesen, forklarer Strifeldt.

- Gjør man dette kan det fort se ut som om kinnene ser mer dratt og nedsunkne ut.

Mange suger inne kinnene for å legge på blusher.

- Riktig plassering - om rougen er samme nyanse som huden eller lysere - er høyt på kinnbenet, eller på eplekinnene. Da ser man sunn, frisk og yngre ut, forklarer makeupartisten.

Men pass på: Om rougen er mørkere enn hudtonen din, må den legges under kinnbenet, ellers "forsvinner" kinnet, og man får et mer maskulint ansikt.

På moden og voksen hud er ofte en krembasert blusher bedre enn en pudderbasert.

- Kremrouge blandes lettere inn i huden og man unngår harde skiller, forklarer makeup artisk for Viva Glam for Mac, Aidan Corcoran, til Alt for Damene.

- Pass også på å velge en farge som ser frisk og riktig ut mot din hud, rosa- og ferskentoner er fint til de fleste. Og unngå farger som er for brune.

3. Feil: Du har bruker for mye lipliner

RIKTIG TEKNIKK: Pamela Anderson har sin signaturlook, men det er ikke alltid den sitter som den skal. Det har selvsagt med teknikk å gjøre. Så kan vi jo selvsagt diskutere om Pamela kanskje bør revurdere den tunge øyesminken og de opptegnede brynene...
RIKTIG TEKNIKK: Pamela Anderson har sin signaturlook, men det er ikke alltid den sitter som den skal. Det har selvsagt med teknikk å gjøre. Så kan vi jo selvsagt diskutere om Pamela kanskje bør revurdere den tunge øyesminken og de opptegnede brynene... Foto: FOTO: Stella Pictures

Synlig og for mørk lipliner gjør deg straks eldre. Målet med lipliner er at den skal hindre leppestiften i å blø.

- I tillegg bruker man lipliner for å definere leppene mot ansiktet, forklarer Strifeldt.

- Spesielt for de som fra naturen side har lepper som ikke er å definerte. Velg en farge som så mye som mulig matcher fargen på leppene eller leppestiften. Og tegn for all del ikke utenfor leppene.

Eksperten tipser om at å duse fargen ned med en q-tips eller fingrene kan være smart å gjøre før man legger på gloss eller leppestift.

På denne måte får du en usynlig liner rundt leppene. Ta en titt på bildene av Pamela Anderson, og du ser at hun legger litt for mørk lipliner på utsiden av leppene. Da synes streken litt for godt.

4. Feil: Du bruker for mye eller for lys concealer

Mange har gjort seg avhengige av concealer for å skjule både skygger og mørke ringer under øyene, samt andre ujevnheter. Men som med alt annet blir resultatet absolutt om man ikke overdriver.

- En for lys farge kan gjøre at man får et gråskjær under øynene, forklarer Strifeldt.

- Noe som kan gjøre at man faktisk ser mer sliten ut enn man i utgangspunktet gjør.

Make-up artisten foreslår å mørkne områdene rundt øynene lett med rougekosten.

- Gjør også gjerne det samme på utsiden av øynene.

Ifølge den verdenskjente makeupartisten Laura Mercier skal den perfekte concealer ha litt gulskjær, være litt lysere i tonen enn huden din og være kremete i konsistensen.

5. Feil: Du overplukker øyenbrynene

Man skal ikke undervurdere viktigheten av et par flotte øyenbryn for å forme og gi liv til ansiktet. Mange overplukker eller lar være å fylle inn der hvor man mister hår.

MYE SMINKE: Selvsagt kan du ha mye sminke selv om du har bikket 40, det kommer bare an på hvordan det gjøres. Her er overgangene i øyenskyggen myke og fine. Liplineren er i leppefarge og matcher leppestiften. Brynene er naturlige, men velgredde. Cindy Crawford er bare pur perfeksjon.
MYE SMINKE: Selvsagt kan du ha mye sminke selv om du har bikket 40, det kommer bare an på hvordan det gjøres. Her er overgangene i øyenskyggen myke og fine. Liplineren er i leppefarge og matcher leppestiften. Brynene er naturlige, men velgredde. Cindy Crawford er bare pur perfeksjon. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Når kvinner eldes tynnes ikke bare håret på hodet, men også håret i øyenbrynene, forklarer Strifeldt.

- Snaue og for tynne bryn kan gjøre at man ser eldre ut enn man er.

Røhmen er enig:

- Jo eldre en blir jo "snillere" bør en være med kontraster, forklarer eksperten.

- Et par skarpt opptegnede bryn blir fort for hardt, og kan få vedkommende til å se mer sinna og streng ut. Hovedregelen er å ha en farge på brynene som harmonerer med resten av fargene dine.

Røhmen forklare at øyenbrynsskygge ofte er det beste produktet for å koste inn i brynene for å få definert dem.

6. Feil: Du bruker ikke primer

- Å legge sminke rett på hud som ikke har fått et lag med primer, er å be om at alle ujevnheter og smårynker synes, forklarer Corcoran.

- Med en primer kan du i stor grad gjøre huden mye jevnere og skjule tørre partier, store porer og pigmenteringer i huden.

Røhmen er enig:

- Sminke sitter lengre og penere om man primer huden først.

7. Feil: Du bruker matt mørk leppestift

Leppestift er høstens store sminkedille. Men en matt farget leppestift kan fort gjøre at du ser strengere og mer autoritær ut.

- Når man blir litt eldre kan mørke farger fort se litt hardt ut, forklarer Strifeldt.

- Ofte er det slik at en litt lysere og mer naturlig farge er mer flatterende på voksen hud.

Eksperten foreslår lipgloss ei stedet.

- En lipgloss kan få leppene til å virke fyldigere enn en leppestift. Velg en gloss med stor seighet for at den skal unngå å trekke inn i de fine linjene utenfor leppekanten.

Når det gjelder farger advarer eksperten mot "strenge" naturtoner.

- Sats heller på duse rosatoner. Svake rosanyanser henter fram ungdommen i utseendet vårt, men ikke overdriv.

8. Feil: Du bruker sminke med skimmer

- Jo eldre vi blir, jo mer forsiktig burde man være med skimmer, forklarer Strifeldt.

- Men når det er sagt vil også helt matte produkter, spesielt "tørre" produkter virke aldringsfremmende. Unngå å bruke mineralpudder uten fukt og helst uten skimmer. Pass spesielt på at det ikke er Mica, Illite eller Talcum i pudderet, da disse er fyllstoffer som har oppsugende effekt, og vil tørre ut huden din.

Røhmen er enig:

- Den vanligste feilen på spesielt øyeskygge er å bruke skygger med skimmer i, forklarer eksperten.

- Dette fremhever alle de små linjene som er rundt øynene, og mange voksne får tyngre øyelokk som man gjerne ønsker å dempe med skygge. Skimmerskygge derimot fremhever dette.

9. Feil: Du overdriver solpudderbruken

Solpudder blir ofte omtalt som det beste sminkeproduktet som finnes. Med riktig påført bronzer - eller solpudder - kan man friske opp et gustent ansikt og gi farge og glød til nese, kinn og panne. De aller fleste ser både yngre og sunnere ut med et par strøk varmende solpudder i fjeset.

- Den største feilen er at mange forveksler solpudder med foundation, og at man bruker det for å se brunere ut, forklarer ansvarlig makeupartist for IsaDora, Stephan Ulvund Øien, til Alt for Damene.

- Pudderet skal brukes på de punktene i ansiktet ditt som naturligvis får mest lys, og hvor solen naturlig ville gitt deg farge.

SÅNN SKAL DET GJØRES: Less is more, og det vet Helena Christensen alt om. Legg merke til en naturlige rougen på eplekinn, som gir Helena fin og myk glød til ansiktet. Øynene er rammet inn, men mykt og fint. Leppene er i en naturlig leppefarge og brynene er kraftige, men velstelte.
SÅNN SKAL DET GJØRES: Less is more, og det vet Helena Christensen alt om. Legg merke til en naturlige rougen på eplekinn, som gir Helena fin og myk glød til ansiktet. Øynene er rammet inn, men mykt og fint. Leppene er i en naturlig leppefarge og brynene er kraftige, men velstelte. Foto: FOTO: Stella Pictures

Man burde ikke bruke solpudder for å bli mørkere i huden, men heller for en sunn og vakker glød. Om man vil bli brunere, bør man heller bruke en selvbruner.

Strifeldt derimot mener solpudder egner seg alle best til å konture ansiktet og gi det tilbake en mer tredimensjonal form som man mister litt når man "flater" ut med foundation.

- Bruk solpudder i tinningen, på sidene av ansiktet og i "hjørnene" av fjeset, forklarer eksperten.

- På denne måten gir du ansiktet formen tilbake, og vil gi deg et mer naturlig og pent utseendet.

10. Du velger feil farger

Strifeldt mener det er viktig å huske på at når man eldes, forandres også ens naturlige farger, noe som igjen må påvirke sminkevalget.

- Øynene blir lysere og blassere, håret lysner, og huden forandrer tone, sier makeup eksperten.

- Vi mister endel kontraster vi hadde før, og derfor må vi også moderere oss i fargene etterhvert. Det kan være smart å unngå å bruke sort både på hår, klær og sminke etter man fyller 50. Da er ofte farger som mørk blå, mørk grå, burgunder eller sjokoladebrune farger et bedre alternativ.

Strifeldt forklarer at ettersom ens egne farger "blekner", vil man nå kle kaldere farger bedre enn man kanskje gjorde før.

PUDDER: Klassiker-bommertene vi alltid vender tilbake til (og ler litt i skjegget av): Catherine Zeta-Jones har brukt altfor mye solpudder, mens Nicole Kidman har brukt pudder med silica som reflekterer i
PUDDER: Klassiker-bommertene vi alltid vender tilbake til (og ler litt i skjegget av): Catherine Zeta-Jones har brukt altfor mye solpudder, mens Nicole Kidman har brukt pudder med silica som reflekterer i Foto: Foto: Scanpix, Stella

- Toner i rosa, blått, lille og turkis blir vakkert på moden hud. Rosafarger i kinn og kanskje blå toner på klær er en vakker kombinasjon. Unngå toner i oransje eller gulbrun, da disse vil stjele farge fra ansiktet og gjør at man ser eldre og blekere ut.

Eksperten forklarer at jordfarger ofte er et uheldig valg på voksen hud.

- Mosegrønt, oransje, mursteinsrødt og sennepsgult får faktisk de aller fleste av oss til å se eldre ut. Derimot farger som ansiktet har fått fra naturen side, som rosa, rødrosa, gråblå og kalde bruntoner fremhever og forynger.

Røhmer er helt enig:

- Fersken og koralltoner er fine farger som myker opp et voksent ansikt. Og unngå for sterke rød og blåtoner i øyenskyggene, da disse fort kan gi øynene er dratt preg, og forsterke rødheter og skygger i huden.

Les også:

Se sminkevideo: Lær deg å sminke deg

Disse ingrediensene gjør deg vakrere

Bli vakker med eggehvite og kanel

Her er tidenes mest geniale sminkeprodukt

Sminketips til voksen hud

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning