7 ting du kan gjøre i Irland

Spa, secondhand og spektakulære slott. Hva med en tur til Irland?

SPA-NDER: Kanskje du skal spandere en spatur til Irland på kjæresten?
SPA-NDER: Kanskje du skal spandere en spatur til Irland på kjæresten? Foto: Foto: Tourism Ireland
Publisert Oppdatert

1. Sjekk ut secondhand-shoppingen

Irland er i vekst, og det gjør spesielt hovedstaden Dublin til en stadig bedre shoppingby for moteinteresserte. De mange secondhandbutikkene ligger nesten like tett som pubene i byen, særlig er området rundt Temple Bar et mekka for bruktkupp. Prisene er fremdeles nokså lave, og utvalget er bra for deg som er ute etter noe gammelt og unikt. Best på vintage er butikken A Store is Born i Clarendon Street, som har Courtney Love, U2 og Robbie Williams på kundelisten. Butikken er åpen kun lørdager.

De aller fleste butikkjeder og designere er også representert i Dublin. Til tross for det beskjedne folketallet på drøye 500.000 innbyggere, har dublinerne designerbutikker oslofolk bare kan drømme om. De mest eksklusive finner du i Grafton Street. Her ligger Chanel, YSL og Gucci som perler på en snor. Er du opptatt av design, bør du også få med deg Irish Design Centre, som ligger i kjøpesenteret Powerscourt Townhouse.

Merk at de gode tidene i Irland har ført til en kraftig prisvekst. Generelt er det ikke mye å spare på å handle i Irland.

2. Reis tilbake i tid

SLOTT: Irland er stedet for å sjekke ut spektakulære slott.
SLOTT: Irland er stedet for å sjekke ut spektakulære slott. Foto: Foto: Crestock.com

Irene har en lang og spennende historie som de er flinke til å formidle og ta vare på. Her er noen favoritter fra Dublin:

Guinness Museum: Her får du hele historien om det mørke Guinness-ølet. Museet har en moderne utstilling som følger hele prosessen i tekst, bilder og lyd. Du finner også en rekke forskjellige maskiner og redskap som er blitt brukt i fremstillingen av Guinness - helt fra begynnelsen og fram til i dag.

St. Patrick's Cathedral: Med sine 800 år er denne kirken et av Dublins eldste kristne minnesmerker og en historisk viktig del av Dublin.

O'Donoghue's: Denne puben er en av de mest autentiske og populære musikkpubene. Det var her The Dubliners i sin tid begynte å spille, og stedet har mye historie i veggene. Slå deg ned, du kommer til å trives!

3. Drikk øl og whisky

En del turister som besøker Irland, kommer aldri lenger enn til Dublin. Og med god grunn. Dette er en by som er full av liv året rundt, og mange lar seg sjarmere av de typiske og tradisjonelle, brune pubene som finnes overalt i byen. Det unike med de irske pubene er at både liten og stor er velkommen, og at folk gjerne slår av en prat med fremmede uten annen hensikt enn sosial hygge. Utvalget av øl og whisky er stort - med det mørke, tunge ølet Guinness som varemerke. Irene blir også veldig glade hvis de får lov til å servere deg et av sine egenproduserte whiskymerker. Irsk folkemusikk står sterkt i hjemlandet, og mange puber har liveopptredener. Har du sans for kombinasjonen pub og musikk, bør du delta på en Musical Pub Crawl. For cirka 100 kroner får du en guidet tur fra pub til pub med fokus på irsk musikk og det gode ølet. Du besøker de mest kjente barene, lærer ett og annet om landets historie, og får høre mye god musikk på veien. Les mer på Discoverdublin.ei. Har du lyst på noe annet enn tradisjonell pubmat og fish'n'chips, har byen fått gode restauranter i alle prisklasser.

ØL: Ingen Irland-tur er komplett uten at du har smakt ekte Guinness.
ØL: Ingen Irland-tur er komplett uten at du har smakt ekte Guinness. Foto: Foto: Bulls

4. Spa deg ned

Irland har mange fine spahotell, og det kan være vanskelig å velge. Delphi Mountain Resort & Spa er kjent for å gi mye for pengene. Spahotellet ligger i Galway, langs Irlands vestkyst. De tilbyr alt fra vanlige spabehandlinger til rafting og fjellklatring, og har pakketilbud som gjør at du kan komme unna med en overkommelig pris. Les mer på Aro.ie.

SKÅL: Irene elsker sine puber. Sjekk ut den lokale whiskyen og ølet.
SKÅL: Irene elsker sine puber. Sjekk ut den lokale whiskyen og ølet. Foto: Foto: Tourism Ireland

5. Dra på loffen

Det er alltid mye å oppleve langs de svingete veiene på landsbygda i Irland. Vil du reise på oppdagelsesferd, trenger du ikke planlegge stort. Du finner alltid en ledig seng og en brun pub underveis, men se opp for enorme saueflokker og andre dyr hvis du kjører bil.

Irland er også et spennende land å utforske til fots, og tilbyr mange spennende gåturer i variert og vakkert landskap. Populære turområder er Wicklowfjellene (the Wicklow Mountains) rett sør for Dublin, og Kerry-ringen (the Ring of Kerry) som ligger ved vest-kysten. Er du usikker på om denne typen vandring er noe for deg, kan Wicklow være et godt sted å begynne fordi det er så nært Dublin, og fordi noen av turene er korte og enkle å gå til fots. Les mer på Visitwicklow.ie.

STRESS NED: Få noen til å gjøre noe med de stive nakkemusklene.
STRESS NED: Få noen til å gjøre noe med de stive nakkemusklene. Foto: Foto: Tourism Ireland

Også Nord-Irland har flotte fotturer. Nettsiden walkni.com er en guide som gir deg flere hundre turforslag. Du kan velge mellom korte, mellomlange og lange turer på tvers av hele landet. Det varierte landskapet og de korte avstandene, gjør landet ideelt å utforske til fots.

6. Gå på festival

Hvorfor ikke legge inn et festivalbesøk når du er Irland? Irene liker å feire og har festivaler for alt. Den største opplevelsen er kanskje St. Patrick's Day, som kan sammenlignes med vår 17. mai. Irene feirer to måneder tidligere, nemlig 17. mars. Da går de i parader, kler seg i grønt, synger og danser og drikker Guinness og et spesielt, grønt øl. Det beste stedet du kan oppleve St. Patrick's Day er i Dublin, hvor parader, gateteater, musikk, dans, film, skattejakt og masse fyrverkeri er en del av opplevelsen. Dublin er også kjent for sine mange gode konserter med store kjente navn. Sjekk ut dublinevents.com for mer informasjon.

7. Sett deg på sykkelen

Irland har fostret mange gode syklister. Sykling er en populær sport blant irene og en fin måte å oppleve landet på. En rekke selskaper tilbyr guidede og selvguidede sykkelturer, og du kan leie sykler over hele den irske øya. Det eneste du må bestemme deg for, er hva du ønsker å se. Les mer på her!

PÅ EGENHÅND: Vil du reise på oppdagelsesferd, trenger du ikke planlegge stort. Du finner alltid en ledig seng og en brun pub underveis.
PÅ EGENHÅND: Vil du reise på oppdagelsesferd, trenger du ikke planlegge stort. Du finner alltid en ledig seng og en brun pub underveis. Foto: Foto: Crestock.com

Hva med å kombinere sykling med en bit filmhistorie? Gjennom de siste 85 årene er hundrevis av filmer blitt spilt inn i Wicklow-området sør for Dublin. Den viktigste årsaken til dette er det varierte og spektakulære landskapet. Braveheart-ruta (The Braveheart Drive) er et område i Wicklow-fjellene, som kan nås med både bil og sykkel. Turen tar deg gjennom flere steder der filmen Braveheart ble spilt inn.

FESTIVAL: Irene elsker festiviteter.
FESTIVAL: Irene elsker festiviteter. Foto: Foto: Tourism Ireland
TRÅKK PÅ: Du kan leie sykler over hele den irske øya.
TRÅKK PÅ: Du kan leie sykler over hele den irske øya. Foto: Foto: Tourism Ireland

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning