Vin fra kjente kokker

Så gode er kokkenes egne viner

Hvordan er kvaliteten på vinene kokkekjendiser setter sitt eget navn på? Det måtte vi sjekke.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Kjente kokker stiller gjerne med egne viner, og vi sjekker om de stiller like strenge krav til vinen som til maten de lager. Vi har smakt på 14 viner, fem hvite og ni røde.

Kriterier

Alle vinene er vurdert etter lukt, smak og totalinntrykk. En god vin skal være godt balansert. Da snakker vi gjerne om forholdet mellom vinens ulike smakskomponenter, som syre, frukt, tannin, alkohol og sødme.

Det skal også være kompleksitet i smaken med mange ulike, fint tilpassede aromaer. Konsentrasjon beskriver hvor livlig og intens vinen virker. En god vin skal ha høy konsentrasjon.

Vinnerne

De beste hvite vinene er fra verdensmester i kokkekunst, Ørjan Johannessen, og fra Arne Brimi. Begge får 82 poeng.

Ørjan Riesling Feinherb 2013:  Duft av fersken pære, melon og sitrus. Noe vegetalt preg. Middels fylde og god syre. Rik, søtlig frukt og lett perlende. Lett, bitter avslutning.

Arne Brimi's Burgunder 2012: Duft av eik, nøtter, smør, eple og sitrus. Mineralsk preg. God fylde og middels syre. Moden og lett, bitter frukt. Velbalansert.

Delt førsteplass er det også mellom Ole Martin Alfsen og Hellstrøm når det gjelder de røde vinene. De får begge 83 poeng.

Oma Barbera d'Alba 2013: Duft av bjørnebær, krydder og blåbær. Saftige tanniner og god fylde. God syre og saftig, fin frukt med god lengde.

Hellstrøm Bon Vin Rouge 2012: Duft av bjørnebær, kirsebær og moreller. Markerte tanniner og god fylde. Høy syre og stram, rik frukt. Velbalansert og god lengde.

Vinfakta

Smakerne bruker begreper som lengde, tanniner, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Alkohol, garvestoff og fruktkonsentrasjon bidrar mest til fylden.

Tannin, også kalt garvestoff, kommer fra druenes skall, stilker og steiner. Det er tannin som gjør at du føler deg tørr i munnen av noen typer rødvin, men det har også en konserverende virkning. Viner som skal lagres bør ha mye garvestoff.

Fruktighet Dette begrepet beskriver hvor sterkt preg vinen har av frukter og bær. I rødvin går assosiasjonene oftest til mørke bær eller frukter, som solbær, kirsebær, bringebær, plommer m.m. Fruktigheten avtar når vinene lagres.

Lengde En vin med god lengde har en smak som sitter lenge i munnhulen. EDa snakker vi om en god vin, i motsetning til en kort vin der smaken  forsvinner fort.

Kilder: Vinmonopolet/blienvinkjenner.no

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Lag Arne Brimis hjemmelagde fiskeboller i hvit saus

Prøv Hellstrøms Hellstrøms Laks- og kamskjell carpaccio

Hvor gode er de mest populære rødvinene?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen