Mat

Oppskrifter: Veggis hele uken - til én person

Lyst til å prøve ei uke uten kjøtt eller fisk? Her er fem oppskrifter proppfulle av næring og smak – så kan du se om biffen fremdeles frister på lørdag...

GRØNN INSPO: På jakt etter nye, digge middagsoppskrifter? Hvorfor ikke prøve ut noen av Shape Ups veggisretter? Vi lover at du vil føle deg inspirert!
GRØNN INSPO: På jakt etter nye, digge middagsoppskrifter? Hvorfor ikke prøve ut noen av Shape Ups veggisretter? Vi lover at du vil føle deg inspirert! Foto: Linda Krabberød / N4 Studio
Sist oppdatert

Lun veggiebowl

Til 1 person

Lun veggiebowl
Lun veggiebowl Foto: Linda Krabberød / N4 Studio

DU TRENGER:

Salat:

1 gulrot

1/2 søtpotet

1/2 avokado

2 håndfuller blandet salat

1 håndfull mandler

2 ss tamarisaus

1 håndfull syltet rødløk

Dressing:

3 gulrøtter

2 dl cashewnøtter

1 dl vann

1 sitron

3 ss sesamolje

1 ts finhakket chili

1 ts honning

1 ts gurkemeie

Litt salt

SLIK GJØR DU:

Salat:

Kutt gulrot i tynne skiver (ca. 1/2 cm) og søtpotet i små terninger. Ha bakepapir på et stekebrett og dryss over litt olivenolje. Ha gulrot på den ene siden og søtpotet på den andre. Krydre med litt salt og pepper og stek i ovnen i 20–30 minutter på 180 °C (varmluft).

Samtidig som du steker gulrot og søtpotet, blander du sammen mandler med tamarisaus i en liten bolle og har det over på et stekebrett med bakepapir eller i en ildfastform. Rist i ovnen i 10–15 minutter. Ha blandet salat i den bollen du ønsker å spise fra, og dander alle ingrediensene på toppen.

Dressing:

Bløtlegg nøttene i minst en time. Kjør alle ingrediensene i en blender til dressingen er helt jevn, og hell over salaten rett før servering.

TIPS! Her har du en gyllen mulighet til å faktisk bruke opp det du har i kjøleskapet. Vær kreativ og bruk det du har! Bowls funker fint både til lunsj og middag.

Pannestekt quinoa med gurkemeie

Til 1 person

Pannestekt quinoa med gurkemeie
Pannestekt quinoa med gurkemeie Foto: Linda Krabberød / N4 Studio

DU TRENGER:

2 dl kokt quinoa

1 kopp grønne erter

1/2 aubergine

1/2 løk

2 ts gurkemeie

1 ts karripulver

1/2 sitron

1/2 vårløk

1/2 ts svart pepper

Litt salt

Granateple til topping

SLIK GJØR DU:

Grovhakk løk, chili og aubergine og surr det med litt olje i ei stekepanne til det er blitt mykt. Tilsett kokt quinoa og erter, og stek litt til. Tilsett krydder og topp med frisk vårløk og granateplekjerner.

TIPS! Spiser du gurkemeie sammen med litt pepper, øker det opptaket av mange viktige næringsstoffer.

Varm «Buddha-bowl»

Til 2 personer

Varm «Buddha-bowl»
Varm «Buddha-bowl» Foto: Linda Krabberød / N4 Studio

DU TRENGER:

1 søtpotet (vi brukte lilla, men vanlig søtpotet funker helt fint)

1/2 aubergine

1 løk

1 bit ingefær

1/2 boks kokosmelk

1/2 lime

3 ss gul pesto fra Helios (kjøpes på Meny og Coop, bruk ev. en karripasta)

1/2 ts chilipulver

Frisk koriander til topping

Litt salt og pepper

2 dl kokt villris

SLIK GJØR DU:

Finhakk ingefær og løk og surr det med litt olje i en kjele. Kutt søtpotet og aubergine i grove terninger og ha i kjelen. Ha i kokosmelken og den gule pestoen, og la det koke på svak varme til søtpoteten er blitt myk (ikke for myk).

Smak til med limesaft, chili, salt og pepper. Server med villris og gjerne friske grønnsaker på toppen som sukkererter eller bønnespirer.

Les også: Tre deilige oppskrifter på lette retter

TIPS! Hvis du vil ha gryta enda mer mettende og proteinrik, tilsett en boks med kokte kikerter.

Glutenfrie spinatpannekaker

4–5 pannekaker

Glutenfrie spinatpannekaker
Glutenfrie spinatpannekaker Foto: Linda Krabberød / N4 Studio

DU TRENGER:

Røre:

2 egg

2 dl bokhvetemel

4 dl vann

2 håndfuller spinat

1 ss finhakket timian

1 klype salt

Fyll:

Grov sennep

Aubergine

Fersk mozzarella

Cherrytomater

Rucola

Svart pepper

Frisk timian

SLIK GJØR DU:

Røre:

Bland alle ingrediensene godt i en blender eller food processor til en helt klumpfri røre. La den stå i kjøleskapet i ca. 30 minutter før du steker pannekakene. Blir røra veldig tjukk når den har stått litt, spe på med litt ekstra væske. Stek med olivenolje til pannekakene er gylne på begge sider.

Fyll:

Stek aubergineskivene myke først i stekepanna eller ovnen. Legg fyllet i pannekakene og brett sammen. Stek i ovnen på 200 °C i 10–15 minutter til osten har smeltet.

Les også: Slik lager du digge smoothiebowls hjemme

TIPS! Pannekakene er også supre å ha med kalde i matpakka, uten at de har vært stekt i ovnen. Smør med ditt favorittpålegg, og du har en god og mettende lunsj!

Grov veggiepizza

Grov veggiepizza
Grov veggiepizza Foto: Linda Krabberød / N4 Studio

DU TRENGER:

Bunn:

2 dl økologisk speltmel

0,75 dl vann

1 ts tørrgjær

1 klype salt

Fyll:

1 ss grov sennep

3 ss smøreost (Snøfrisk)

Ca. 10 cherrytomater

50–100 gram chèvre

1 neve søtpotetterninger

1 håndfull valnøtter

1/4 squash

SLIK GJØR DU:

Bunn:

Bland alt godt i en bolle. La det stå til heving et lunt sted. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, kjevler du den ut til en tynn pizzabunn. Ha bunnen på bakepapir og forstek på 180 °C i ca. 10 minutter.

Fyll:

Kutt søtpotet i små terninger og stek på et stekebrett med bakepapir med litt olivenolje, salt og pepper i ca. 15–20 minutter på 180 °C . Bland sennep og Snøfrisk og fordel på pizzabunnen. Ha på tynne skiver squash, chèvre i skiver og cherrytomater kuttet i to. Dryss over søtpotet og valnøtter før du steker pizzaen i ovnen i ca. 15 minutter på 200 grader. Topp pizzaen med frisk rucola og litt basilikum.

TIPS! Gi pizzaen en gøyal og smakfull tvist og dryss over litt honning eller agavesirup rett før servering.

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2019, og sist oppdatert 05/08 2019.

Les også