Ukemeny for juni

Den grønne maten som gjør deg blid

Her er maten kroppen din elsker.

Publisert Oppdatert

På denne årstiden er det godt å spise grønne ting. Grønn pasta og grønn suppe står på menyen.

Det gjør også blå blåskjell som du kan glede deg til. Og så håper jeg du får tid til å lage den sausen som er tenkt på lørdag.

Ha en nydelig matuke!

 

Mandag: Den grønneste pastaen

Pesto er den grønne, herlige basilikumduftende pastaretten som roper: Sol!

Og den lages av basilikum, pinjekjerner, olivenolje og parmesan. I alle fall originalen.

Pestoen man kjøper på glass i butikken er aldri tro mot originalen. Pinjekjerner er dyre og erstattes derfor av mandler, cashewnøtter og hasselnøtter. Det kan på sikt være skadelig for pestoens renommé, så la oss verne om denne fantastiske oppfinnelsen i vår hjemmelagede, para-kulinariske kulturkonserverende sfære. Hvordan?

Ved å lage den selv. Skikkelig. Og snakke om den, servere den, bevare den og spise den!

 

Tirsdag: Kokkenes triumf

Oppskriften er hentet fra personalkjøkkenet til restauranten El Bulli. Det er ikke tilfeldig at kokkene spiste denne til lunsj. Den er enkel, kul og smakfull. Og du fortjener det samme på en tirsdag:

Fres hvitløk, ha i tomat og persille før du legger i potetskivene. Når det har kokt seg mørt legger du på fisken. Og finishen lager du faktisk med litt maisenna og majones. Jepp.

 

Onsdag: Sommersuppe

Aspargessuppe står på menyen denne onsdagen. Nok en hyllest til den nydelige årstiden. Kjør asparges sammen med god kyllingkraft, fløte og server med godt brød.

Har du ikke lyst på suppe, finnes det annen mulighet: Er du heldig finner du norske asparges i butikkene nå. De er knallgode om du vender dem i eggehvite og så i brødsmuler med parmesan før du baker dem sprø i ovnen. Bare husk å lage mange nok!

 

Torsdag: Pastaen du lager på noen minutter

Denne pastaretten er laget etter samme prinsipp som pasta carbonara. Poenget er at du pisker egg sammen i en bolle, og her vender du inn den kokvarme pastaen slik at det blir en saus.

Du kan bruke pinjekjerner, men også andre nøtter, og eventuelt en masse, friske urter får gjøre den litt grønnere. Persille er et trygt alternativ.

Fredag: Bent Stiansens blåskjell

Det er en tid tilbake, men ta en titt på denne videoen og la deg friste til å lage disse herlighetene. Jeg slutter aldri å forundre meg over hvor få som spiser blåskjell.

For meg går det et skille her: Spiser du blåskjell spiser du også nesten alt annet og har åpnet deg for en verden av matnytelse. De andre, stakkars, får aldri tre inn i smakenes rike på grunn av sin stupide og barnslige feighet. Jeg kan ikke annet enn å synes synd på dem (og dessuten dem med allergi).

 

Lørdag: Sausen du kommer til å elske

Når du pakker inn en hel hvitløk i aluminiumsfolie, med skall og det hele, sammen med en kvist rosmarin og baker det i ovnen får du et fabelaktig utgangspunkt for en aromatisk saus. Du kan også bruke grillen, men ikke på direkte varme.

Ideen er å klemme ut den myke, herlige og rosmarinparfymerte hvitløken og blande den ut i fløte. Alle skjønner at det blir en god lammesaus.

Så, da gjenstår det bare å ha kjøttet på grillen og

Søndag: Den beste kyllingen

Vi runder av uka med en hel kylling. Kjøp for all del en økologisk kylling, så slipper du å bekymre deg for alskens uhumskheter.

Oppskriften du finner nedenfor er uslåelig, men smaker av hvitløk, sitron og estragon, signert den uslåelige Simon Hopkinson. (Søk opp navnet hans på Youtube, da finner du etter hvert fire av programmene han har laget for BBC).

Er været fin nok er det selvsagt fristende å bytte ut ovnsbakt kylling med kylling på ølboks - en sommerklassiker.

Tilbehør? Gjør det enkelt - lag potetsalat.

 

Ha en smakfull uke!

Erik Hannemann

Pesto

Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 fedd Hvitløk

5 ss Pinjekjerner

1 potte Basilikum

75 g Parmesan

0.5 dl Olje

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen