Test av wienerpølser:

Test av wienerpølser: Vinneren er den komplette wienerpølse

En pølsemaker og en pølseelsker har spist seg gjennom 11 forskjellige wienerpølser. Vinneren var imponerende bra!

PØLSETESTERNE: Pensjonert pølsemaker Tore Teigen og pasjonert pølseelsker Ivar Kvistum smakte seg gjennom 11 forskjellige wienerpølser og kåret en vinner.
PØLSETESTERNE: Pensjonert pølsemaker Tore Teigen og pasjonert pølseelsker Ivar Kvistum smakte seg gjennom 11 forskjellige wienerpølser og kåret en vinner. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
TEST AV WIENERPØLSER: Vi har testet 11 ulike typer wienerpølser laget av svin- og storfekjøtt.
TEST AV WIENERPØLSER: Vi har testet 11 ulike typer wienerpølser laget av svin- og storfekjøtt. Foto: Foto: Tore Fjeld
BRA UTSEENDE: De fleste pølsene scoret bra på utseende, men noen var skuffende på innsiden.
BRA UTSEENDE: De fleste pølsene scoret bra på utseende, men noen var skuffende på innsiden. Foto: Foto: Tore Fjeld

Om testen:

Testen er utført som en blindtest der pensjonert pølsemakermester Tore Teigen og journalist og humorforfatter Ivar Kvistum har spist seg gjennom 11 ulike typer wienerpølser som selges i norske dagligvarebutikker.

Pølsene er vurdert etter kriteriene smak, konsistens, utseende og lyd. Poengscore er gitt etter en helhetsvurdering av disse faktorene, der smaken er vektet mest.

Det er en arbeidsuke til 17. mai, og det er ganske sannsynlig at du kommer til å kjøpe wienerpølser i løpet av den uka.

Så hvilken type wienerpølser smaker best? Vi har fått to pølseelskere til å smake seg frem til sine favoritter: Pensjonert pølsemakermester Tore Teigen og journalist og humorforfatter Ivar Kvistum synes begge at wienerpølsene fra Finsbråten er tilnærmet perfekte.

Pølser hver dag

– Denne kunne jeg gjerne spist flere av, sier Tore Teigen, som de siste 60 årene har spist pølser stort sett hver eneste dag. Han begynte i pølsemakerlære som 14-åring, og har siden både jobbet i næringsmiddelindustrien og drevet eget pølsemakeri.

Teigen var også initiativtaker til NM i kjøttprodukter, en prestisjefylt konkurranse hvor fagfolk vurderer hvert enkelt produkt etter kriterier som råvare, utseende, lukt, smak og konsistens. I tillegg har han skrevet kokeboken "Den store pølseboken".

Teigen mener det er mye bra pølsemat å få kjøpt i butikkene nå, og at kvaliteten er gjennomgående god. Men det er alltid noen som skiller seg ut i positiv og negativ retning.

Fra topp til bunn

Også i vår test av wienerpølser var det stor forskjell på de beste og de dårligste produktene. Men vinneren fra Finsbråten av begge smaksdommerne ble vurdert som den bortimot komplette pølse, fikk taperne Nordfjord Wienerpølser og Smart 365 Wienerpølser et elendig skussmål.

Begge disse ble vurdert til å ikke smake bra nok til å være salgsvare. Nordfjord-pølsene flasset i tillegg av tarmen, og det er rett og slett veldig udelikat.

De aller fleste pølsene i testen gikk imidlertid greit ned, men de utmerket seg heller ikke i positiv retning. Flere av dem ble vurdert til å lide litt under "fotomodell-syndromet", altså med et flott utseende men veldig kjedelig innmat. 

- For lite fett

Pølsemaker Teigen mener noe av problemet er at mange pølser har for lite fett. Det skal ifølge regelverket være inntil 23 prosent fett, men de fleste ligger en god del under.

Ikke bare "light-pølsene" som markedsfører seg med at de har under 10 prosent fett og derfor kan nøkkelhullsmerkes, men også de fleste andre ligger godt under 20 prosent fett, sier Teigen.

Han synes ikke fettmengden i en wienerpølse på 50-60 gram er noe å bekymre seg for, er vi opptatt av kaloriene må vi heller se på tilbehøret.

Tysk oppfinnelse

Som navnet tilsier er ikke wienerpølsene en norsk oppfinnelse. Men de er heller ikke fra Wien, slik man skulle tro ut fra navnet.

De ble oppfunnet av en slakter i Frankfurt i Tyskland, og inneholdt opprinnelig kun svinekjøtt. Senere flyttet Frankfurt-slakteren til Wien, men i Tyskland kalles pølsene oftest for frankfurtere. De norske wienerpølsene inneholder både svine- og storfekjøtt. 

Prisene under er kilopriser, slik at det er lett å sammenligne. Pakkepris er oppgitt i enkelttestene.

Les også:

Idun ketsjup best i test

Her er de beste grillpølsene

Middagen som gjør deg glad og mett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning