Test av konjakk 2014

Vi har testet konjakken nordmenn drikker til jul

Se hvilken konjakk du skal kjøpe til jul.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Bagatelle i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Vi har fått noen synspunkter på at vi lar vinkelnere tester brennevin. Derfor presiserer vi: Begge våre testere har lang erfaring i brennevinssmaking. I tillegg har begge sommelierutdannelse, der brennevin blir minst like mye vektlagt som vin.

Poeng

Produktene er gitt poeng på en skala fra 1 til 100, der 100 er best.

Vi har allerede gjort en diger test av akevitt - vinneren finner du her. Og nå har vi funnet fram til den fineste konjakken.

Det er den du finner fram til når julekakene kommer på bordet, for eksempel kransekake, krumkaker eller kanskje du likegodt skal gå rett på den hjemmelagde marsipanen.

Utvalg

Vi har tatt utgangspunkt i de 20 mest solgte konjakkene, og statistikken er hentet fra desember i fjor. Det betyr at dette er de typene nordmenn gjerne kjøper til jul.Her er det en god blanding av V.S., V.S.O.P. og X.O. Alt er testet hver for seg, og vises i rekkefølge i oversikten under. X.O. først, deretter V.S.O.P., og til slutt V.S.

Vinneren

Ikke overraskenede kom en X.O. på topp med 88 poeng: Bache Gabrielsen XO. En konjakk som er rik og fyldig på smak.

Vi nevner også Soerlie V.S.O.P. og Hennessy Very Special. Den første med 86 poeng, lik skår som de nest beste X.O-konjakkene, og en fyldig og rik stil i følge smakspanelet. Hennesy som den beste av V.S-konjakkene endte på 84 poeng.

Hva er konjakk?

Konjakk er druebrennevin som kommer fra området med samme navn (Cognac) i Frankrike. Brennevinet er regulert av et komplisert regelverk. Alder, fatlagring, druer og hvilke områder i Cognac som er med i en blanding er med på å bestemme hva slags konjakk det blir. Les mer om dette her

Les også:

Her er de beste juledessertene

Fire drinker med konjakk

Tre julegløgg du ikke har smakt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen