Test av juleøl fra butikk 2016

Det beste juleølet du får på butikken

Vi har testet 43 - her er de 10 beste.

JULEØL: De ti beste juleølene i 2016. De 33 ølene vi har også smakt på, men som ikke kom opp blant de ti beste, finner du i spalten til høyre. FOTO: Petter Berg
JULEØL: De ti beste juleølene i 2016. De 33 ølene vi har også smakt på, men som ikke kom opp blant de ti beste, finner du i spalten til høyre. FOTO: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Metode og panel

Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farge, skum, duft, smak og ettersmak.

Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite. Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med mye kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke. Løite har bred erfaring bl.a. som øldommer i Norbrygg og Klikks ølekspert gjennom mange år.

Disse 33 nådde ikke helt opp:

7Fjell Grevinnen Christmas Blonde
7Fjell Hovmesteren Christmas Ale
Aass Juleøl Fl
Cb Juleøl Fl
Dahls Julebrygg 0
Frydenlund Juleøl
Hansa Julebrygg Ex.Vellag
Hansa Juleøl
Jule Ale Berentsens
Juleøl Berentsens
Nøgne Ø Hvit Jul
Rogalands Juleøl
Mack Juleøl
Mack Julespesial
Ringnes Juleøl
Austmann Juleøl
Små Vesen Fjøsnisse
Handbryggeriet Nissebrygg
St Halvard Støttejul
Grans
Grans Juleøl
Borg Juleøl
Dahls Juleøl
Fredrikstad Juleøl
Hansa Juleøl K
Jule Ale Stjerneskudd
Juleøl Austmann
Kinn Julefred
Kringly Kris Porter Lervig
Kringly Kris Spice Ale
Larvik Juletre Mikrobrygget
Nissebrygg Haandbryggeriet
Sagene Rød Jul

I denne testen har vi tatt med de norske juleølene med en brukbar distribusjon i dagligvarebutikkene.  Vi har smakt på alle, men for å rekke over alt har vi kjørt en kvalifiseringsrunde først, slik at vi har kunnet bruke god tid på de gode ølene. Det betyr at vi har smakt på over 40 øl, ti gikk videre til finalen. I tillegg til de tre alkoholfrie.

Slik vurderer vi ølet

Smakerne bruker begreper som lengde, bitterhet, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde. Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Maltkonsentrasjon er den største bidragsyteren til ølets fylde og vil da også henge sammen med hvor søtt vi opplever ølet.

Bitterhet. Selv om det er mange (mindre vanlige) ingredienser som kan gi bitterhet i øl, er det nesten alltid humlen som bidrar mest. Det kan brukes for å balansere sødme eller for å dominere et øl, som f.eks. IPA.

Fruktighet. Dette begrepet beskriver hvor sterkt innslag, både i duft og smak, ølet har av frukt/bær. Noen øl har frukt/bær som ingrediens og kan åpenbart få fruktighet fra disse, men når ølet gjæres, skapes estere og dette gir fruktige assosiasjoner.

Undergjærede øl (som pils og bayer) har mindre med estere enn overgjærede (f.eks. hveteøl og belgisk klosterøl). Tenk bare på så tydelig banankarakter et tysk hveteøl kan ha. Dette kommer utelukkende fra gjæren.

Kullsyre Også kalt karbonering. Forskjellige øltyper skal har forskjellig grad av kullsyre. De fleste øl vil tjene på å få ”løftet” smakene med oppfriskningen kullsyren gir. Men blir det for mye kullsyre, kan smaken skjemmes av en dårlig munnfølelse.

Kompleksitet/balanse Jo flere forskjellige dufter og smaker vi kan finne i ølet, desto mer spennende er det. Vi vil likevel ha en viss balanse i ølet; det kan være skjemmende når en enkelt komponent blir for sterk.

Lengde Et godt øl har smak som sitter lenge i munnhulen. Lengden deles gjerne opp i tre; anslaget, midtpartiet og sluttpartiet.

Favorittene

Nøgne Ø julekveld er våre eksperters favoritt med 81 poeng: Ganske tett duft av karamell med et fint innslag av anis. Et fint øl med julepreg i smaken, skriver de i sine notater. Tett etter, med 80 poeng følger Nøisom sitt Juleøl: Dufter av røstet malt med svakt humlepreg. Smaken følger opp duften, med fin sødme, er kommentaren her.

Øl til mat

Riktig øl til riktig mat er viktig, og i følge Sigrid Strætkvern hos drikkeglede kan du følge disse enkle prinsippene når du skal velge øl til maten:

  • Tørt og friskt øl før fruktig eller søtlig øl
  • Lett og friskt øl før kraftig og fyldig øl
  • Svakt øl før sterkt øl
  • Lett øl til lett mat
  • Smaksrike øl til kraftig mat
  • Ølet bør minst like mye sødme som maten
  • Leskende øl til salt mat
  • Bitre eller sterke øl til fet mat

De 33 ølene vi har også smakt på, men som ikke kom opp blant de ti beste, finner du i spalten til høyre.

Slik testet vi

Poengene for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert. Ved usikkerhet på flaskevariasjon, er det testet fra flere flasker av samme produkt. Ved usikkerhet om poengplassering, er produktet testet to ganger i et finaleheat.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning