Test av hvit rom

Den beste er rund og smaksrik, den dårligste er emmen og smaker syntetisk

TEST AV HVIT ROM: Vi har testet 15 typer hvit rom.
TEST AV HVIT ROM: Vi har testet 15 typer hvit rom.
Publisert Oppdatert

Om testen:

Produktene er gitt poeng på en skala fra 1 til 100, der 100 er best. Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Rom er i skuddet, selvsagt når du skal lage deg en Mojito, men absolutt som en viktig ingrediens i andre drinker også. Sjekk forresten her hvor god du er som hobbybartender.

Utvalget

Denne gangen har vi konsentrert oss om hvit rom. Vi har rett og slett testet alle de hvite romtypene du får kjøpt på polet, og vi endte opp med 15 stykker. Alle produktene er testet blindt.

Vinneren

Vinneren i testen er Legendario, som endte på 84 poeng.

Om smaken sier testpanelet: Duft av vanilje, mocca, kaffe og sitrus. Rund, rik og aromatisk på smak. En balansert og god rom med preg av vanilje, litt kaffe og krydder. Smaken sitter godt. 

Fakta om rom

Rom er et destillat av sukker, enten sukkerrør eller melasse. Den finnes i hvit/blanco, gold, sort, anejo (lagret på eikefat) samt krydrede versjoner. De fleste produsentene finnes i og rundt Kariba, selv om andre regioner også lager rom.

Hvit rom destilleres hovedsakelig i kolonneapparater, og er en forholdsvis nøytral og lett romtype med klar farge. Hvit rom kan selges ulagret, eller den kan lagres på eikefat i mange år. Da utvikler den en gyllen farge og tar opp aromastoffer fra fatlagringen.

Brun rom destilleres gjerne i pot still-apparater og lagres deretter på eikefat fra 6 til 12 måneder og opp til 15-20 år for de eldste variantene.

Skal du lage drinker med rom i foreslår vi at du tar en kikk på vår utmerkede Mojito med appelsin, eller kanskje du har lyst til å lage en skikkelig god Rum Runner?

Produsentland

PUERTO RICO : Øya Puerto Rico er verdens største produsent av lyse romtyper. Rom fra Puerto Rico er lett og meget rund.

CUBA : Havana Club er ansvarlig for all produksjon av rom på Cuba. Rom fra Cuba er ikke helt ulik rom som produseres på Puerto Rico. Denne typen er generelt lett og rund.

JAMAICA: Rom fra Jamaica er i stor grad mørk og aromatisk, med noen få unntak.

JOMFRUØYENE : Det statlige destilleriet på øya St. Croix produserer rom under navnet Cruzan. Den er noe kraftigere enn rom fra Puerto Rico, men klassifiseres likevel som lys rom.

BARBADOS: Mest kjent er Mount Gay. Det meste er destillert i Pot Stills og har en nøytral karakter.

DEMERARA: Oppkalt etter en elv i Guyana. En kraftig rom som for det meste blir solgt i bulk til England. Der blir den tappet og solgt videre under andre merkenavn.

TRINIDAD & TOBAGO: Lys og lett rom, hovedsakelig produsert i Coffee stills. Angostura, mest kjent for sin bitter, er en av de største produsentene på Trinidad.

Kilde: Wikipedia og Bartender.no

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Oppskrift på Chilli og Mojitokonfekt

Hva kan du om Whisky

Lag en god og rask velkomstdrink

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning