Test av brød

Vi har smakt oss gjennom 24 grovbrød for å finne det beste

Store forskjeller!

OVERRASKENDE: Mange bra brød i testen vår av grovbrød, men også  mange som ikke smaker så mye i det hele tatt.
OVERRASKENDE: Mange bra brød i testen vår av grovbrød, men også mange som ikke smaker så mye i det hele tatt.
Publisert Oppdatert

Om testen

Alle brødene er kjøpt inn samme dag som de ble testet og panelet har testet dem blindt.

I panelet satt Kristian Skogstad og Øyvind Skogsholm Hansen.

Skogstad er sjefsbaker på Grünerløkka Bakeri, Hansen har jobbet som baker i ti år og har tre års erfaring fra Det Norske Bakerlandslaget.

Hvilket brød smaker best? De beste brødene baker du selvsagt selv, slik som det supergode brødet du slipper å kna eller dette emmerbrødet, men må det kjøpes har det skjedd mye med de brødene du kjøper i butikken.

De kjedelige er der fremdeles, men noen av brødene er rett og slett så gode at de begeistrer selv våre svært strenge bakeeksperter.

Utvalg

Vi har testet det brødet du får kjøpt i de store dagligvarekjedene. Alle brødene er industribakt , men noen er stekt av butikken selv. Alle brødene har minimum tre kaker på grovhetsskalaen, det vil si grovt eller ekstra grovt brød.

Vi har tatt med de mest solgte variantene, og her har kjedene selv hjulpet oss med utvalget. Da har vi endt opp med 24 brød.

Kriterier

Vi har vært på jakt etter det brødet som smaker best. Her er konsistens og skorpe viktige faktorer som påvirker nettopp smaken. Det betyr at vi har endt opp med tre kriterier: Skorpe, konsistens og selvsagt smak.

Skorpe: Brødet skal ha en sprø og fin skorpe, og helst skal skorpen gå rundt hele. Da holder brødet best på fuktigheten. Likeledes skal den ha skikkelig farge, noe som gir ekstra smak og tyder på at brødet er nok stekt.

Konsistens: Den skal være slik at brødet ikke smuldrer når du skjærer idet. Luftporene i snittet skal ha en ganske jevn struktur, og selve innmaten må ikke være deigete.

Smak: Det skal smake mye av et godt brød. Her spiller råvarene, modningstiden og steketiden inn. Når det gjelder råvarer har vi sett etter brød med godt mel, rikelig med gode frø, og lang nok modning. På toppen av det hele må brødet ha stekt passe lenge.

Ikke stress brødet

Brøddeiger må ha lange hviletider før de bakes ut, da utnytter man kornets egensmaker best. Ikke alle produsentene bruker denne tiden, de vil ofte knipe der det er mulig for å få ned prisen på brødene. 

Et brød kan heve fort om produsenten bruker mye gjær, men da kan strukturen i brødet bli feil, og smaken får for kort tid til å utvikle seg. Ekspertpanelet gir også plusspoeng når brødene inneholder en god del ulike frøtyper. Frø er dyrt, men det bidrar både til bedre smak  og høyere næringsverdi på grovbrødet.

Skorpen er brødets innpakning. Er den riktig stekt gjør den at brødet holder på fuktigheten. Her sparer gjerne produsentene plass ved å steke brødene inntil hverandre. Da får du ikke skorpe rundt hele brødet, noe som gjør at det tørker fortere og oppleves som tørt etter bare en dag på kjøkkenbenken.

Den siste kritiske faktoren er steketiden. Mange av brødene i denne testen var stekt for kort, understekt som vi kaller det. Det hjelper ikke at produsenten har en god oppskrift og brødet er fullt av gode råvarer, når det hele blir ødelagt av at brødet står for kort tid i ovnen.

Vinneren

Speltbrødet fra Ultra/United Bakeries er det beste brødet i testen.

- Fantastisk smak, harmonisk sødme og rikelig med solsikkefrø, har panelet skrevet i sine testnotater. Det eneste som manglet var 5 minutter til i ovnen. Da hadde dette brødet fått full pott på alle kriterier.

Tips fra ekspertene

- Brød der alt er gjort riktig holder seg en dag eller to ekstra, forklarer Øyvind Skogsholm Hansen.

Dette er brød der produsenten har brukt gode råvarer, deigen har hvilt lenge nok og brødet har riktig steketid.

- De koster noen kroner ekstra, men du får god smak på toppen av det hele, sier Hansen.

Poeng

Alle brødene er gitt poeng fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning