Vaffeldagen

Deilige vafler

I anledning vaffeldagen, presenterer vi test av vaffeljern og mange fine oppskrifter på vafler, også uten melk og gluten.

DEILIG: Vafler med klassisk tilbehør som jordbær og rømme er bare deilig.
DEILIG: Vafler med klassisk tilbehør som jordbær og rømme er bare deilig. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

I dag, lørdag 25. mars, er det den store dagen, den som vekselvis kalles Verdens vaffeldag eller Den internasjonale vaffeldagen. Hvorfor en egen vaffeldag? Vel, de fleste matvarer og retter har etterhvert fått sin egen dag, så hvorfor ikke vafler; det er jo så godt!

Svenskene har imidlertid en finger med i spillet her. Dagen har sin opprinnelse i Marias budskapsdag, altså dagen Maria fikk beskjed av engelen Gabriel at hun var gravid med Jesus. Maria ble ofte kalt vår fru, og så ble det vårfrudagen, som igjen skled over i våffeldagen. Ordet vaffel kommer forøvrig fra nederlandske wafel.

I de fleste land har man firkantede vafler. Den hjerteformede varianten vi bruker her i Norge antas å ha kommet fra Tyskland.

Det mest grunnleggende

Når du skal lage vafler, trenger du først og fremst et vaffeljern. Har du ikke vaffeljern, eller har tenkt å skifte ut det du allerede har, må du få med deg vår store test av vaffeljern.

Det neste er selve vaffelrøren. Den består av hvetemel, sukker, egg, melk, smeltet smør og bakepulver. For eksakte blandingsforhold og fremgangsmåte, se nederst i denne artikkelen. Der har vi lagt ved et knippe flotte vaffeloppskrifter.

Forskjellige variasjoner

Vafler kan varieres ganske mye. Fremfor vanlig hvetemel, kan du bruke spelt, sammalt hvete eller sammalt rug. Å tilsette litt havregryn sammen med det andre melet er det også noen som gjør. Fremfor vanlig melk kan du bruke kefir eller kultur. Og for de med allergier eller intoleranser, så ja, du kan til og med lage melk- og glutenfrie vafler.

Av smakstilsetninger er både kardemomme og vaniljesukker gjengangere, mens noen også bruker litt kanel. Salt er også vanlig i vaffeloppskrifter, men det er ikke alle som bruker det.

En litt anderledes variant er de belgiske vaflene, som er firkantede, tykkere og ofte sprøere.

Mange slags tilbehør

Det aller vanligste tilbehøret til vafler, er syltetøy, og da gjerne jordbær, bringebær eller blåbær. Sammen med en klatt rømme, er dette bare deilig. Det andre blant de mest brukte tilbehørene, er brunost, og du velger selv om du vil ha fløtemysost, gudbrandsdalsost eller ekte geitost, alt etter hvor skarp smak du vil ha på osten. Den milde fløtemysosten er kanskje best for ungene.

Nært beslektet med brunosten er prim, og ja, det er faktisk veldig godt. Og i forlengelsen av dette har du både Nugatti og HaPå. En fin variant er yoghurt, frisk frukt og honning. Ellers kan du variere med iskrem, sjokoladesaus etc.

Vafler som fingermat eller appetizer

Mens vi hittil har holdt oss i det søte hjørnet, må vi til slutt nevne at det finnes anvendelser av vafler som er mer å regne som fingermat, appetizer eller forrett. Dette er begynt å dukke opp på enkelte hipster-restauranter i Oslo, og da bruker du salt tilbehør til vaffelen.

Bruk en vanlig vaffeloppskrift eller kanskje reduser mengden sukker i den litegrann om du synes en vanlig vaffel blir for søt. Av tilbehør vi har observert i det siste, finner du kimchi, skagenrøre, eller det du vanligvis bruker til russiske blini, altså kaviar, rødløk og rømme. Og du trenger ikke å mishandle bankkortet ditt med å gå til innkjøp av russisk kaviar; det går helt fint med løjrom.

Nedenfor har vi samlet et knippe flotte vaffeloppskrifter. Bruk dem som de er, eller anvend dem som utgangspunkt for improvisasjon med de tipsene vi har gitt deg ovenfor.

Erik Hannemann

Den perfekte vaffeloppskriften

Du trenger ikke lete lenger. Her er den perfekte vaffeloppskriften. Vafler blir aldri det samme igjen etter at du har smakt disse. Oppskriften holder til 10-12 plater.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Egg

1.5 dl Sukker

3 dl Kulturmelk, skummet

3.5 dl Helmelk

350 g Hvetemel

1 ts Bakepulver

1 ts Natron

1 ts Vaniljesukker

1 ts Kardemomme

150 g Smør, smeltet

Grove vafler

Disse vaflene er så sunne at de kan puttes i ungenes matboks

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 dl Havregryn

5 dl Rug

1 ts Bakepulver

3 ss Rapsolje

8.5 dl Lettmelk

1 stk Egg

1 stk Gulrot

Alf Børjesson

Lavkalori-vafler

Se hele oppskriften

Til 3 porsjoner

1 ss Smør, smeltet

4 stk Egg

4.5 ss Sukker

0.5 ts Kardemomme, malt

5 dl Hvetemel

0.5 ts Bakepulver

5 dl Melk

Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

Myke vafler med surmelk og vanilje

Med surmelk i vaffelrøren, blir vaflene ekstra myke og gode. Disse er i tillegg smaksatt med vaniljesukker.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

100 g Smør

4 stk Egg

2 dl Sukker

1 l Surmelk

2 ts Natron

2 ss Vaniljesukker

500 g Hvetemel

Foto: Frukt.no

Gresskarvafler

Nystekte vafler er alltid godt, spesielt med gresskar!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2.5 dl Revet gresskar

2.5 dl Sammalt hvete, fin

2.5 dl Hvetemel

1 ts Malt kanel

1 ts Muskat

4 stk Egg

2 ts Bakepulver

3 ss Brunt sukker

5 dl Lettmelk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning