Vaffeldagen
Oppskrifter på fem forskjellige sorter vafler
Her er vaffel-oppskriftene du trenger.
25. mars er den store vaffeldagen.
I de fleste land har man firkantede vafler. Den hjerteformede varianten vi bruker her i Norge antas å ha kommet fra Tyskland.
Vaffelrøren består av hvetemel, sukker, egg, melk, smeltet smør og bakepulver. For eksakte blandingsforhold og fremgangsmåte, se nederst i denne artikkelen. Der har vi lagt ved et knippe flotte vaffeloppskrifter.
Forskjellige variasjoner
Vafler kan varieres ganske mye. Fremfor vanlig hvetemel, kan du bruke spelt, sammalt hvete eller sammalt rug. Å tilsette litt havregryn sammen med det andre melet er det også noen som gjør. Fremfor vanlig melk kan du bruke kefir eller kultur. Også de med allergier eller intoleranser, kan spise vafler:
Her er oppskriften på glute- og melkefrie vafler
Av smakstilsetninger er både kardemomme og vaniljesukker gjengangere, mens noen også bruker litt kanel. Salt er også vanlig i vaffeloppskrifter, men det er ikke alle som bruker det.
Her får du oppskriften på belgiske vafler, som er firkantede, tykkere og ofte sprøere.
Mange slags tilbehør
Det aller vanligste tilbehøret til vafler er syltetøy, gjerne jordbær, bringebær eller blåbær. Sammen med en klatt rømme er dette bare deilig.
Noen foretrekker brunost, og du velger selv om du vil ha fløtemysost, gudbrandsdalsost eller ekte geitost, alt etter hvor skarp smak du vil ha på osten. Den milde fløtemysosten er kanskje best for ungene.
Nært beslektet med brunosten er prim, og ja, det er faktisk veldig godt. Og i forlengelsen av dette har du både Nugatti og HaPå. En fin variant er yoghurt, frisk frukt og honning. Ellers kan du variere med iskrem, sjokoladesaus etc.
Vafler som fingermat eller appetizer
Vaffler kan også være fingermat, appetizer eller forrett. Da bruker du salt tilbehør til vaffelen.
Bruk en vanlig vaffeloppskrift, eventuelt reduser mengden sukker om du synes en vanlig vaffel blir for søt. Tilbehøret kan være både skagenrøre og kaviar/løjrom, rødløk og rømme. Mens andre foretrekker vaffelen sammen med pølse.
Her er fem gode vaffeloppskrifter:
Den perfekte vaffeloppskriften
Du trenger ikke lete lenger. Her er den perfekte vaffeloppskriften. Vafler blir aldri det samme igjen etter at du har smakt disse. Oppskriften holder til 10-12 plater.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 stk Egg
1.5 dl Sukker
3 dl Kulturmelk, skummet
3.5 dl Helmelk
350 g Hvetemel
1 ts Bakepulver
1 ts Natron
1 ts Vaniljesukker
1 ts Kardemomme
150 g Smør, smeltet
Ingredienser:
2 dl Havregryn
5 dl Rug
1 ts Bakepulver
3 ss Rapsolje
8.5 dl Lettmelk
1 stk Egg
1 stk Gulrot
Lavkalori-vafler
Se hele oppskriftenTil 3 porsjoner
1 ss Smør, smeltet
4 stk Egg
4.5 ss Sukker
0.5 ts Kardemomme, malt
5 dl Hvetemel
0.5 ts Bakepulver
5 dl Melk
Myke vafler med surmelk og vanilje
Med surmelk i vaffelrøren, blir vaflene ekstra myke og gode. Disse er i tillegg smaksatt med vaniljesukker.
Se hele oppskriftenIngredienser:
100 g Smør
4 stk Egg
2 dl Sukker
1 l Surmelk
2 ts Natron
2 ss Vaniljesukker
500 g Hvetemel
Ingredienser:
2.5 dl Revet gresskar
2.5 dl Sammalt hvete, fin
2.5 dl Hvetemel
1 ts Malt kanel
1 ts Muskat
4 stk Egg
2 ts Bakepulver
3 ss Brunt sukker
5 dl Lettmelk
Denne saken ble første gang publisert 25/03 2017, og sist oppdatert 25/03 2020.