Triks med kjøttdeig
En pakke kjøttdeig redder ofte middagen. Se Art of Tastes tips til gode kjøttdeig-middager.

Kjøttdeig er en storfavoritt. Det er enkelt og kan brukes i utallige retter - fra italiensk spagetti bolognés til norsk kjøttpudding og greske kjøttboller.
Det finnes også alternativer til den tradisjonelle kjøttdeigen, noe som åpner for desto mer variasjon i matveien.
Se oversikt over ulike kjøttdeig-typer
Les også: Slik steker du kjøttdeig
Dyrt uten vann
Kjøttdeig og karbonadedeig er det vanligste, og de er begge tilsatt inntil 5 prosent is eller isvann. Grunnen til det er at kjøttet blir svært varmt i kverneprosessen. Vannet avkjøler og hindrer bakterievekst.
Det finnes kjøttdeig som ikke er tilsatt vann, og da avkjøles kvernen med flytende nitrogen. Denne prosessen er dyrere, og kjøttdeigen blir også dyrere å kjøpe for oss forbrukere.
Stek, ikke kok
For best resultat, er det viktig å temperere kjøttdeigen før steking. Ha så litt og litt kjøttdeig i stekepannen, og ikke stek mer enn 200-300 gram om gangen. Da unngår du at den blir kokt istedenfor stekt. La stekepannen bli ordentlig varm før du har i kjøttdeigen, og stek den på sterk varme så den freser skikkelig. La kjøttdeigen steke litt før du begynner å røre i den. Hvis den begynner å koke, tar du ut kjøttdeigen og begynner på nytt med enda sterkere varme. Rask oppvarming gjør at mye av vannet forblir inne i kjøttdeigen, og den blir langt mer saftig.
Fra fryserenFersk kjøttdeig gir best resultat, men skal du først bruke frossen deig bør du iallfall ikke putte den rett i stekepannen. Tin først, helst i kjøleskap over natten, og la den deretter stå 1-2 timer i romtemperatur.
Megakjøttkake med tomater og ost
Kilder: www.mat.no, www.matportalen.no, Opplysningskontoret for kjøtt og "Den rutete kokeboken" av Ingrid Espelid Hovig