Triks med kjøttdeig

En pakke kjøttdeig redder ofte middagen. Se Art of Tastes tips til gode kjøttdeig-middager.

Kjøttdeig kan bli godt med det rette grepene.
Kjøttdeig kan bli godt med det rette grepene. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Kjøttdeig er en storfavoritt. Det er enkelt og kan brukes i utallige retter - fra italiensk spagetti bolognés til norsk kjøttpudding og greske kjøttboller.

Det finnes også alternativer til den tradisjonelle kjøttdeigen, noe som åpner for desto mer variasjon i matveien.

Se oversikt over ulike kjøttdeig-typer

Les også: Slik steker du kjøttdeig

Dyrt uten vann

Kjøttdeig og karbonadedeig er det vanligste, og de er begge tilsatt inntil 5 prosent is eller isvann. Grunnen til det er at kjøttet blir svært varmt i kverneprosessen. Vannet avkjøler og hindrer bakterievekst.

Det finnes kjøttdeig som ikke er tilsatt vann, og da avkjøles kvernen med flytende nitrogen. Denne prosessen er dyrere, og kjøttdeigen blir også dyrere å kjøpe for oss forbrukere.

Stek, ikke kok

For best resultat, er det viktig å temperere kjøttdeigen før steking. Ha så litt og litt kjøttdeig i stekepannen, og ikke stek mer enn 200-300 gram om gangen. Da unngår du at den blir kokt istedenfor stekt. La stekepannen bli ordentlig varm før du har i kjøttdeigen, og stek den på sterk varme så den freser skikkelig. La kjøttdeigen steke litt før du begynner å røre i den. Hvis den begynner å koke, tar du ut kjøttdeigen og begynner på nytt med enda sterkere varme. Rask oppvarming gjør at mye av vannet forblir inne i kjøttdeigen, og den blir langt mer saftig.

Fra fryserenFersk kjøttdeig gir best resultat, men skal du først bruke frossen deig bør du iallfall ikke putte den rett i stekepannen. Tin først, helst i kjøleskap over natten, og la den deretter stå 1-2 timer i romtemperatur.

Kjøttboller med pasta

Biff à la Lindstrøm

Biff tartar

Empanadas

Hamburger med ost og bacon

Kål- og kjøttpudding

Megakjøttkake med tomater og ost

Pariserpizza

Sakavci - Kjøttboller med ris

Auberginer med kjøttfyll

Kilder: www.mat.no, www.matportalen.no, Opplysningskontoret for kjøtt og "Den rutete kokeboken" av Ingrid Espelid Hovig

 

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning