Test av røkelaks

Vi har testet røkelaks

Høy pris og fin pakke er ikke det du skal gå etter når du skal kjøpe god røkelaks.

LAKS: Vi har testet røkelaks
LAKS: Vi har testet røkelaks Foto: FOTO: Øivind Lie
Publisert Oppdatert
Eksperter: I panelet satt Frank Johansen og Tore Teigen.
Eksperter: I panelet satt Frank Johansen og Tore Teigen. Foto: Foto: Øivind Lie

Om testen:

Alle produktene er testet blindt. For å vurdere laksen skikkelig er det gunstig å se hele siden, der vi ikke har fått tak i hele sider har vi samlet inn både for og halestykke der det har vært tilgjengelig.

I panelet satt Tore Teigen og Frank Johansen. Begge er pølsemakere som også har lang erfaring i utvikling av bearbeidede fiskeprodukter.

 

Røkelaks er overlegen sommermat, en tagliatelle med røkelaks er supergodt, og kan lages i full fart. Skal du på stranda går en pai med hvit geitost og røkelaks rett i piknikkurven, for ikke å snakke om ruller med røkelaks og avokado. Like enkelt som pølse i lompe, men mye bedre.

Utvalg

Vi har testet røkelaks, og da har vi tatt for oss de variantene som ikke er skivet, og aller helst hele sider der vi har funnet det. Vi har samlet inn produkter fra de store kjedene. Vi er klar over at det er lokale forskjeller og det er helt sikkert typer vi ikke har fått med oss her.

Kriterier

Panelet har vurdert utseende, smak og konsistens. God røkelaks handler om gode råvarer og riktig røyketemperatur. I tillegg er det viktig at laksen er passe salt. Aller helst bør den være saltet på gamlemåten. fremfor at saltet er sprøytet inn.

Røyketemperaturen påvirker både konsistensen, smaken og fargen. En røkelaks er kaldrøkt, det betyr , ikke overraskende, at røyken som brukes må være kald. Blir den for varm settes det i gang en slags kokeprosess i fisken som gjør at smaken blir feil, du får en deigete konsistens og fargen blir grå.

Smaken skal være ren, og det er viktig at du kjenner den gode fiskesmaken.

Poeng

Produktene er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Alle priser er oppgitt per kilo.

Les også:

Hvilken vin skal du velge til røkelaksen

Slik lager du lime- og basillikummarinert røkelaks

Her er oppskrift på fristelser med røkelaks

Stor test av kaffe

Her er de beste og dårligste wienerpølsene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning