Test av jordbærsyltetøy

To typer jordbærsyltetøy får terningkast 6

Mens noen syltetøy absolutt ikke holder mål.

TEST AV JORDBÆRSYLTETØY: Vi har testet 12 forskjellige typer jordbærsyltetøy
TEST AV JORDBÆRSYLTETØY: Vi har testet 12 forskjellige typer jordbærsyltetøy Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
BLINDSMAKING: Vår syltetøytestere Kirsten Winge og Gyda Lømo Fjeld smakte seg gjennom 12 jordbærsyltetøy uten tilbehør.
BLINDSMAKING: Vår syltetøytestere Kirsten Winge og Gyda Lømo Fjeld smakte seg gjennom 12 jordbærsyltetøy uten tilbehør. Foto: FOTO: Tore Fjeld

Om testen:

Vårt testpanel har smakstestet 12 ulike typer fabrikkprodusert jordbærsyltetøy. Testen er utført som en blindtest der produktene er smakt bart uten tilbehør. Testpanelet har vurdert syltetøyet ut fra smak, konsistens og farge.

Testpanel:

Kirsten Winge: Utdannet biolog, ivrig sanker av naturens råvarer og en erfaren villmarkskokk. Har gitt ut 10 bøker og deler sine beste oppskrifter på nettstedet www.kirstenwinge.no.

Gyda Lømo Fjeld: Meget ivrig bærsanker og syltetøykoker, i tillegg til å være lidenskapelig opptatt av vafler. Har egen blogg, www.vaffeldama.no.

Produktene som er med i testen er innkjøpt på Meny, Rema 1000 og Rimi i juli 2014.

Et godt jordbærsyltetøy skal både, lukte, smake og se ut som det inneholder jordbær, mener Kirsten Winge og Gyda Lømo Fjeld, som stilte opp som testpanel da vi ønsket å finne ut hvilket jordbærsyltetøy som smaker best.

De to har tidligere geleidet oss gjennom virvaret av blåbærsyltetøy, siden dine pannekaker fortjener det beste.

Damene fra henholdsvis Trysil og Elverum har begge lang erfaring i å bruke frukt og bær i matlaging. Det beste syltetøyet lager du selvsagt selv. Hvert år koker de mange liter syltetøy, som de spiser selv eller serverer på ulike arrangementer.

Men det hender også de spiser fabrikklaget jordbærsyltetøy, og de er enige om at det er store forskjeller i kvaliteten på det som selges.

Grått og uappetittlig

- Noe syltetøy ser grått og uappetittelig ut, det ser ikke ut som jordbærsyltetøy i det hele tatt, mener Kirsten Winge.

Det er imidlertid mye bra syltetøy å få kjøpt også, og testpanelet deler ut to velfortjente 6-ere på terningen i denne smakstesten. Nora hjemmelaget jordbærsyltetøy og Nora naturlig lett jordbærsyltetøy får begge gode skussmål av syltetøyekspertene.

- Dette er kvalitetssyltetøy med rød og frisk farge, passe søt smak og godt med hele bær, mener de.

Lage syltetøy selv?

Med tanke på prisen på bær sett i forhold til hva jordbærsyltetøy koster i butikken, er det nok dårlig butikk å lage eget syltetøy. Men hvis smak og sukkermengde er viktig for deg, er det absolutt en god idé å koke syltetøy selv, eller du kan røre bærene og spise med en gang

- Når jeg lager syltetøy, bruker jeg alltid 2 kilo bær pr kilo sukker, forteller Gyda Lømo Fjeld.

I de fleste typene kjøpe-syltetøy er det langt mer sukker, i noen typer faktisk mer sukker enn bær. Hvis du ser at sukker står først på ingredienslisten på etiketten, er det grunn til å styre unna. Det betyr nemlig at sukker er hovedingrediensen i syltetøyet.

Ellers er jordbærsyltetøy som skapt for scones. Og hva er vel en klassisk norsk bløtkake uten jordbærsyltetøy?

Les også:

Det dyreste syltetøyet er det sunneste

Terningkast 6 til den billigste karbonadedeigen

Stor test av knekkebrød

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning