MIDDAGSTIPS:

Sunt og godt med kikerter

Har du kikerter, har du mye godt i sikte. Deriblant gryteretten chana pindi fra India.

INDISK: Gryteretten chana pindi, laget av norsk-indiske Niru Kumra.
INDISK: Gryteretten chana pindi, laget av norsk-indiske Niru Kumra. Foto: Foto: Tom Sinding-Larsen/«Indisk mat på norske fat»
Publisert Oppdatert
FALAFEL: Frityrstekte kaker av moste kikerter. Fylles i pitabrød, akkurat som kebab.
FALAFEL: Frityrstekte kaker av moste kikerter. Fylles i pitabrød, akkurat som kebab. Foto: Foto: istockphoto
KIKERTER: En anvendelig begfrukt. Her i tørket utgave.
KIKERTER: En anvendelig begfrukt. Her i tørket utgave. Foto: Foto: istockphoto

SPRÅKTIPS

Kikerter kalles chana/channa i India, chickpeas på engelsk og garbanzos på spansk. På norsk kalles kikerter også for bukkerter.

RUMLENDE MAGE?

Det er nok en del som har opplevd å føle seg forferdelig oppblåst etter inntak av linser, bønner og belgfrukter. Det bør ikke hindre deg å prøve igjen, det finnes råd.

Fedon Lindberg anbefaler å introdusere belgfrukter gradvis, slik at kroppen venner seg til den nye kosten. Linser og peanøtter (sistnevnte er også en belgfrukt!) danner for øvrig mindre tarmgass enn bønner, og belgfrukter uten skall gir mindre enn de med skall.

En halv teskje natron i bløleggingsvannet kan hjelpe. Skyll linsene godt etterpå. I indisk kjøkken kokes belgfruktene sammen med krydderet dyvelsdrek som skal ha en god virking mot luft. Andre botemiddel er å spise timianfrø, fennikelfrø eller spisskum etter måltidet.

Kikerter er en viktig del av kosten i middelhavslandene, i India og Pakistan. De er proteinrike, og derfor en god erstatning for kjøtt i vegetarmat. I tillegg har de lav glykemisk indeks.

Det er ikke bare vegetarianere som får vann i munnen av alle de lekre rettene med kikerter. Samtidig er det jo fullt mulig å kombinere kikertene med kjøtt i både gryteretter og salater.

Tørket og ferdigkokt

Tørkede kikerter skal bløtlegges i minst dobbelt mengde vann kvelden før, eller i minimum 4-5 timer før du skal bruke dem. Koketiden varierer mellom 1-2 timer, avhengig av kvaliteten på ertene. Kikertene skal være myke når de er ferdige.

Mer lettvint er å kjøpe ferdigkokte kikerter på boks. Det er litt dyrere, men fordelen er at du har maten ferdig på null-komma-niks. I gryteretter har forkokte kikerter likevel godt av å koke en stund for å bli skikkelig gode og møre.

Chana pindi

Chane ki chaat

Chana masala

Falafel

Kikertkaker fra Rhodos

Hoummous (hummus)

Gryte med kikerter og hvitløkpølser

Lun kikertsalat med bacon og persille

Tomatsuppe med kikerter

Søk etter andre gode oppskrifter.

SE OGSÅ:

Test av indisk vin

Masala chai - helt enkelt

Kilder: "Indisk mat på norske fat" av Niru Kumra (Holm & Tangen Forlag 2004), "Lekker mat fra Marokko til Iran" av Helen Flink (Cappelen 1992).

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning