BILLIG OG GODT: Torsk på purreseng. Foto: Bård Eek
BILLIG OG GODT: Torsk på purreseng. Foto: Bård Eek

Sparebluss i januar

Billige, gode og enkle middagsretter

Her finner både gode tips og fine oppskrifter for å spise billig i januar.

Publisert

Det er vel noen og enhver av oss som har brukt litt vel mye penger til jul og nyttår, og følgelig er tvunget over på sparebluss i januar. Du har allikevel lyst til å kunne spise deg mett på velsmakende mat selv om lommeboken er ganske så slunken. Det er nemlig mange råvarer som er billige. Vi kommer til unnsetning.

Hva er billig?

Det meste av det vi kan kalle stivelse eller "fyllmasse" er billig. Her snakker vi om poteter, pasta og ris. Både bønner og linser billige, og de byr også på proteiner. Legg til brød, så er vi godt i gang.

Det aller meste av grønnsaker er billig, både løk, hvitløk og purre, samt gulrot, selleri og kålrot. Broccoli, blomkål, erter, tomater og agurk er heller ikke dyrt. Pakker med ferdig frosne grønnsaker er også veldig rimelig.

Hva er dyrt?

Mye av kjøtt, fjærkre, fisk og skalldyr er forholdsvis dyrt, ihvertfall sammenlignet med de tingene vi har nevnt ovenfor. Men samtidig kan du ofte finne både kjøttdeig, kyllingbryst og laks på tilbud, og da er prisen slett ikke avskrekkende.

Du trenger heller ikke gjøre "proteinet" til hovedaktør i middagsretten din. Du kan lage en (nesten) vegetarisk rett og f.eks. smaksette den med sprøstekte baconterninger eller reven ost.

For å sette litt smak, er det også godt å ha i litt kraft, og har du ikke kraft for hånden, bruker du bare buljongterninger.

Da vet du litt om hva som er billig å handle inn. For å gi deg litt inspirasjon i matlagingen, har vi lagt ved et knippe fine oppskrifter på rimelige og velsmakende retter nedenfor.

Christopher Sjuve

Pasta med erter og bacon

Enkel italiensk mat har aldri vært enklere.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

350 g Erter

12 skiver Bacon

600 g Pasta

200 g Ricotta

2 ss Smør

5 ss Parmesan

Bård Eek

Torsk på purreseng

Hverdagsmiddag skal gå raskt og være smakfullt. Denne deilige fiskeretten er enkel å lage og smaker utrolig godt. Om man ikke får tak i fersk torsk, kan frossen torsk også brukes.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 ss Smør

1 stk Purre

3 dl Matfløte

2 ts Karri

800 g Torskefilet

1 ts Salt

0.5 ts Pepper

2 stk Egg

2 stk Tomat

2 ss Gressløk

BBCLifestyle

Grønn suppe med erter og purre

Enklere suppe er vanskeligere å lage.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Purre

Olje/smør til steking

250 g Asparges

1 dl Bønner

1 dl Erter

75 ml Kyllingkraft

100 g Fetaost

Mynte, frisk

Sitronskall

Erik Hannemann

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

20 g Salt

1 l Vann

250 g Spagetti

10 stk Pepperkorn

4 ss Smør

2 ss Revet parmesan

Marit Røttingsnes Westlie

Deilig tomatsuppe med ostegratinerte brødskiver

Den hjemmelagde tomatsuppeversjonen er ut av en helt annen verden enn posevarianten. Dette er superbillig og god hverdagsmiddag.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

1 ss Olivenolje

1 ts Oregano tørket

0.5 ts Chilipulver

1 ts Salt og nykvernet pepper

2 stk Tomatboks

1 ts Sukker

2 dl Vann

4 skiver Brød

50 g Ost, revet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen