Hvordan lage røykeovn

Slik lager du en røykeovn

Det kan hende du får noen skeptiske blikk når du viser frem denne Reodor Felgen-aktige innretningen, men det blir fort stille når de får smake på røkelaksen. Det lover vi.

Prøvesmaking: Tørrsalte, og skikkelig røkt laks, det er nesten så du ikke husker hvordan det egentlig skal smake.
Prøvesmaking: Tørrsalte, og skikkelig røkt laks, det er nesten så du ikke husker hvordan det egentlig skal smake. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Vi starter med å skru forventningene riktig. Dette er prosjektet for den hendige. Røropplegget kan du få laget ferdig hos en rørlegger, da står du kun igjen med snekringen. Litt jobb som du skjønner, men betalingen er formidabel. Har du røykovn kan du lage alt som er godt: Røkelaks, pølser, bacon, skinke. Bare for å nevne noe. Og alt lager du på gamlemåten. Ikke noe saltinjeksjon og røykaroma her nei!

For å gi deg mot til sette i gang, dette er noen av de herlige rettene som venter når ovnen er ferdig:

Røkelaks med avokadokrem

Tagliatelle med røkelaks

Pai med røkelaks og hvit geitost

Slik virker den

Ideen har vi selsagt rappet fra internett. Du finner et utall smarte varianter om du fordyper deg foran skjermen en ettermiddag. Dette er videoen jeg lot meg inspirere av:

Her er den jeg lot meg inspirere av.

Vi snakker altså om en ovn der du kan kaldrøyke. Kald røyk er jo egentlig naturstridig, og her har det tradisjonelt blitt laget ganske omfattende byggverk for å kjøle ned røyken før den kommer inn der maten er. Det slipper du med dette opplegget.

Ovnen består av tre deler: En pumpe eller kompressor som pumper luft, en røykgenerator og et røykkammer. Røykgeneratoren er en metallboks der sponet ligger og ulmer, og på toppen sitter det som kalles en ejektorpumpe. Enkelt sagt passerer luften fra pumpa over boksen med sponet. Der drar den med seg røyken og pumper den inn i røykkammeret.

Slik lager du ovnen

Tre deler: Luftpumpe (1), røykgenerator (2) og røykkammer (3)
Tre deler: Luftpumpe (1), røykgenerator (2) og røykkammer (3) Foto: Illustrasjon: Øivind Lie
Røykkammer: Selve boksen der maten skal røykes lager du som et lite skap. Jeg har brukt 15 x 120 rupanel og 19 x 36 lekter. Skapet har 35 cm. dybde og bredde. Høyden er 100 cm.
Røykkammer: Selve boksen der maten skal røykes lager du som et lite skap. Jeg har brukt 15 x 120 rupanel og 19 x 36 lekter. Skapet har 35 cm. dybde og bredde. Høyden er 100 cm. Foto: Foto: Lisbeth Michelsen
Montering: Lag sidene først, med anlegg til 4 hyller. Innfelt dør er både stilig og tett. Da trekker du de to vertikale  lektene i fronten 15 mm. inn i skapet.
Montering: Lag sidene først, med anlegg til 4 hyller. Innfelt dør er både stilig og tett. Da trekker du de to vertikale lektene i fronten 15 mm. inn i skapet. Foto: Foto: Lisbeth Michelsen
Beslag: Legg døren ned i åpningen og skru på hengslene. En lite haspe gjør jobben som lås.
Beslag: Legg døren ned i åpningen og skru på hengslene. En lite haspe gjør jobben som lås. Foto: Foto: Lisbeth Michelsen
Hyller: Disse kan ikke være tette. Strekkmetall er lett å få tak i og greit å klippe til.
Hyller: Disse kan ikke være tette. Strekkmetall er lett å få tak i og greit å klippe til. Foto: Foto: Lisbeth Michelsen
Sirkulasjon: Sett inn en ventil nede og på toppen. Da kan du styre sirkulasjonen av luften inne i kammeret. Disse får du i båtavdelingen på Biltema. Kjøp også et steketermometer som du borer et lite hull til i døra.
Sirkulasjon: Sett inn en ventil nede og på toppen. Da kan du styre sirkulasjonen av luften inne i kammeret. Disse får du i båtavdelingen på Biltema. Kjøp også et steketermometer som du borer et lite hull til i døra. Foto: Foto: Lisbeth Michelsen

Slik lager du røykgeneratoren

I boksen (8) ligger sponet. Jeg har lagt inn en stålpate (9) på skrå som leder sponet ned mot luftingen (11).

Foto: Ilustrasjon: Øivind Lie

Alle rørdelene er koblet sammen med klemringsystemet. T-røret (1) er i 22 mm. Det er satt ned i toppen av lokket og låst med en 22 mm trykkmutter (7), og her kommer det vanskelige: Den delte jeg i to med en baufil. En del på hver side av lokket slik at t-røret blir låst fast.

På hver side av t-røret setter du inn to biter med 22 mm kobberrør (3). De er cirka 70 mm lange. På den ene siden setter du på en lodde-fitting/overgangsnippel 22 x 12 (4) Den kan loddes fast (kun i det tykke røret), men det er ikke påkrevet.

Fra samme side skal du stikke inn det tynne røret som kommer med trykkluften (5) Det er 22 mm tykt og ca 180 mm langt, det viktige er at tuppen går et lite stykke forbi der røyken kommer opp. På dette røret er det også lurt å sette en kran (6). Da får du full kontroll på luftmengden. I den andre enden av krana setter du en liten rørstump. Der fester du slangen fra trykkluften med en slangeklemme. Alt dette blir en løs del som du bare stikker inn uten å feste det.

I den andre enden fester du slangen som går inn i røykkammeret. bruk en slangeklemme. Slangen må ha ca. 22 mm innvendig diameter. Hullet i røykkammeret borer du en millimeter for lite slik at du må bruke litt krefter for å presse inn den andre enden av slangen.

Trykkluft

Er du så heldig å ha en kompressor er det helt suverent, men her duger alt som pumper luft. Noen av variantene på nettet bruker en akvariepumpe. Her fant ikke jeg en som var kraftig nok. Ellers kommer kompressorer i alle størrelser og prisklasser. Fra noen hundrelapper. Elektriske pumper til badeleker vil også gjøre jobben. De får du i lekebutikken.

Opptenning

Fyll boksen halvfull med spon. Sett på trykkluften og tenn på igjennom luftehullene nederst på boksen (11) Her bruker jeg en liten propanbrenner. Det som påvirker røykmengden er mengden trykkluft, så her må du justere litt.

Vil du ha varmere røyk kan det ordnes. Det har betydning hvor hardt sponet er stappet. I tillegg har størrelsen på luftingen (11) betydning. Jo løsere spon, og større lufting, jo varmere røyk. Mindre sirkulasjon i røykkammeret bidrar også.

.

Har du laget egen røykeovn, eller du har innspill til forbedringer? Post i kommentarfeltet under.

Flisboks: En teboks eller annen metallboks med lokk gjør jobben. Her må du bore et hull til t-røret i lokket. I tillegg borer du tre små hull (3mm) nederst på den ene kortsiden.
Flisboks: En teboks eller annen metallboks med lokk gjør jobben. Her må du bore et hull til t-røret i lokket. I tillegg borer du tre små hull (3mm) nederst på den ene kortsiden. Foto: Foto: Lisbeth Michelsen
Røykgenerator: Flisa ligger i boksen. Nederst er det boret tre små hull til lufting.  Luften kommer inn igjennom den grønne slangen, passerer over boksen der den drar med seg røyken inn i slangen som er koblet til kassen.
Røykgenerator: Flisa ligger i boksen. Nederst er det boret tre små hull til lufting. Luften kommer inn igjennom den grønne slangen, passerer over boksen der den drar med seg røyken inn i slangen som er koblet til kassen. Foto: Foto: Lisbeth Michelsen

Les også:

Hvilken vin skal du velge til røkelaks

Medisterpølse: Har du røykeovn kan du lage alt som er godt.
Medisterpølse: Har du røykeovn kan du lage alt som er godt. Foto: Foto: Erik Hannemann
Klar: Trykkluften er koblet på, røyken siver ut av kassa og alt er klart for røyking.
Klar: Trykkluften er koblet på, røyken siver ut av kassa og alt er klart for røyking. Foto: Foto: Lisbeth Michelsen

Vi har testet røkelaks

Oppskrift på pølser med fiken

Denne saken ble første gang publisert 25/06 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også