Slik blir det morsomt med fisk igjen

Den morsomme metoden som får fisk til å smake godt.

Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert
OPPSKRIFT PÅ TORSK: Dette er en ny måte å lage torsk på. Helt fantastisk.
OPPSKRIFT PÅ TORSK: Dette er en ny måte å lage torsk på. Helt fantastisk. Foto: Foto: Erik Hannemann

Man kan bare legge et stykke laks i stekepanna og la det stå til. Det blir middag.

Joda.

Men det er jammen ikke mye som skal til for å løfte fisken ut av kjedsommelighetens rike. Ta den mest sexy torsken, for eksempel.

Kjør hasselnøttkjerner, rosiner og rosmarin i en kjøkkenmaskin. La det bli et grovt pulver. Først vender du torsken i pisket eggeplomme, så i nøtteblandingen før du steker den gyllen og lekker.

Det er en lek å finne fram til tilsvarende nøtteblandinger. Alle gjør livet litt morsommere. Og fisken litt bedre.

 

Her:

  • Cashewnøtter, aprikos og karri
  • Peanøtter, eple og og persille
  • Hasselnøtter, fiken og appelsinskall
  • Mandler, svisker og sitronskall
  • Valnøtter, spisskum og svisker
  • Pecannøtter, nektariner og bacon

Ja, alle med en viss kulinarisk forestillingsevne har allerede begynt å danne seg mentale aromabilder. Og de gleder seg til middag.

Framgangsmåten er altså å blande de tre ingrediensene sammen, gjerne i en blender. Så får du noen valg:

Det første alternativet er for deg som liker å steke fisken. Da steker du først fisken (på denne måten). Så steker nøtteblandingen i rikelig med smør til aromaene kommer. Og så øser du dette over fisken ved servering.

Det andre alternativet er å bake fisken i ovnen. For alle som vil steke et større stykke fisk er dette mer praktis. Da kan du pensle på pisket egg (eller bare eggeplomme) og drysse blandingen. Inn i ovnen med den! Baker du mager fisk (som torsk) ville jeg høvlet smør og lagt noen skiver over.

OPPSKRIFT PÅ DUKKAH: Den nye dippen kan brukes til brød, grønnsaker, kjøtt og fisk.
OPPSKRIFT PÅ DUKKAH: Den nye dippen kan brukes til brød, grønnsaker, kjøtt og fisk. Foto: Foto: Erik Hannemann

En variant som jeg har laget i det siste er den med valnøtter, rosiner og dukkah (krydderblandingen fra Egypt). For å gjøre fisken enda litt stiligere kan du rulle den opp.

Da får du muligheten til å legge inn et C-moment. Jeg blansjerte noen brokkolibuketter (dyppet i kokende vann noen sekunder) og blandet det med smøreost (ikke den på tube, altså, men frisk, hvit smøreost). Så blandet jeg det sammen og skulle bruke det som fyll - altså det jeg skulle rulle fisken rundt.

Det gikk ikke. Fordi brokkolien fortsatt var varm så smeltet smøreosten. Poenget var at den skulle holde brokkolien sammen.

Så, på andre forsøk fikk jeg kjølet ned brokkolien før jeg blandet inn friskosten, egg og litt parmesan og urter. Da holdt den seg sammen.

Nå var det bare å legge på litt av blandingen, rulle opp og feste med en tannpirker. Jeg var ikke sikker på om den ville holde sammen ovnen, men det gikk forbløffende bra.

Jeg bruke den fantastiske smørflyndren. Den er like god som den er dyr. Har du lyst til å prøve denne retten kan du bruke rødspettefileter - det selges ofte under det generiske "flyndrefileter". De er mye rimeligere.

Jeg har ikke gjort det selv, men det kunne være morsomt å prøve med en torskehale. Man kunne lage én stor rull, eller delt på langs i strimler og fått flere.

Fyllet kan selvsagt varieres i det uendelige. Man kan gjerne tenke seg hakket, bakt løk eller purre. En mos av rotfrukter, blomkålbuketter, squash, kålrabi og andre grønnsaker er artig å eksperimentere med.

Oppskriften finner du nedenfor.

Erik Hannemann

Smørflyndre med valnøtter og brokkoli

Dette er en en morsom måte å lage fisk på.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Flyndrefilet

0.5 stk Brokkoli

4 ss Smøreost

1 ts Timian

1 dl Valnøtter

2 ss Rosiner

1 ss Dukkah

3 ss Smør

1 stk Egg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen