Så, du tror kan skrelle kiwi...?
Og skjære melon? Særlig...

Bananen kom til Norge på begynnelsen av 1900-tallet. Det var Christian Marius Emil Matthiessen som importerte frukten. Mannen ble etterhvert så sterkt assosiert med fruktimporten at folk begynte å kalle ham "Banan-Mathisen".
Navnet ble sittende i. Og det var begynnelsen på Bama (stiftet 1981) som altså er en forkortelse (BAnan MAthisen, Bama).
Det tok lang tid før folk lærte seg å skrelle bananer. Jeg vil påstå at det er temmelig ordinært å beherske bananskrellekunsten i dag. Men, det samme kan neppe sies om alle de andre eksotiske fruktene som bringes til Norges land.
I det følgende vil du se hvordan man skreller og deler opp frukt på en smart måte. Selv om ikke alle metodene er revolusjonerende vet jeg av egen erfaring at metodene raskt blir adoptert av den som ser - og det fører til at du er mye ivrigere etter å spise mer frukt.
Det lover jeg.
Så, ta en titt på videoene og la deg inspirere til å servere frukt (og grønt) som aldri før.
Slik skjærer du opp ananas
Ta en god titt på videoen.
Det er faktisk mange måter å skjære opp en ananas på. Noen strever fælt for å fjerne den innerste kjernen, mens andre ikke bryr seg nevneverdig.
Sånn, nå kan du lage et grillspyd.
Skjær opp vannmelon
Den beste måten å skjære opp en vannmelon.

Har du prøvd å plukke opp en bit vannmelon som har falt på gulvet?
Det er nesten umulig.
Å skjære den opp på måten som vises i videoen er smart. Da serverer du den på den fjælen som du skjærer på.
Om du synes det er viktig kan du fjerne frøene, men det er en smakssak. Da vil du risikere at bitene i midten faller ned. Det ødelegger litt av det visuelle, men har ikke noen praktisk betydning.
Mango bør deles opp på denne måten
Det er steinen som gjør det komplisert.
Hadde det ikke vært for den digre steinen ville dette være en lek.

Utfordringen er å få så mye som mulig ut av mangoen. Med litt knivteknikk klarer man å skjære i en slak bue, etter steinens form. På begge sider.
Å skrelle en appelsin
Det er ikke lett, men det går.
Du kan prøve å skrelle en appelsin med bare hendene. Prøv først en gang før du ser videoen.
Og en gang etter.
Nå?

Hva synes du ble best?
Fruktkulene lager du slik
Du får nok taket på det.
Det er gøy å lage en salat som ser ut som godteri.
Det eneste du trenger er en melonkuleskjærer.
Bland kuler av ulike melontyper, agurk og mynte sammen - så blir det fest!
Det grønne på jordbæret...

Ja, det finnes en måte å bli kvitt det vonde
Husk at du må ha stort nok sugerør.
Det nytter ikke med noe tynt og fislete.
Deler du fortsatt tomater på gamlemåten?
Ikke denne karen.
Metoden er kjekk å kunne når du skal dele opp en masse tomater.

Noen er redd for å ødelegge kniven. Det skjer ikke noe med den så lenge du har kontroll.
Og det har du.
Noen som kan skrelle kiwi?
Ikke det.
Ja, du kan dele den i to og forsøke å skrape ut innholdet med en skje.

Det går jo.
Men, det er mer elegant å klemme ut hele greia på den måten man gjør i videoen.
Sånn, nå du lage en kiwiwi.
Avocado skreller med glass
Ikke sant?
Du trodde du var smart når du brukte en spiseskje?

Ja, det var du.
Denne metoden fungerer egentlig best når du har veldig mango avocadoer du skal skrelle.
Kanskje du skal lage en kjempeguacamole.

