Oppskrifter med karri

Karrirettene du må smake

Kos deg med karri.

DE BESTE RETTENE MED KARRI: Her har vi samlet de beste karrirettene. Det er bare å glede seg!
DE BESTE RETTENE MED KARRI: Her har vi samlet de beste karrirettene. Det er bare å glede seg! Foto: Foto: Øystein Westlie
Sist oppdatert

Det kommer plutselig.

Helt uventet begynner suget etter en stor smak. En smak som tar tak i hele deg, fillerister deg og så, sakte, vender du tilbake til hverdagen.

For karri hører nettopp til hverdagen. Jeg kan ikke huske at en karrirett har blitt servert til en stor anledning. Bryllup, dåp og konfirmasjon er ikke karriens domene. Karri taper enkelt mot brennsnute og lammelår.

Ennå.

Med mindre, selvsagt, man har en annen kulturbakrunn enn den som vokste opp med fiskeboller og karri. Men, for fiskebollefansen vil alltid karri være forbundet med kjøkkenbordet og vann i glasset (saft om noen lykkes med å mase nok).

Hva er karri?

Karri er ikke et krydder. Karri en blanding av mange krydre. Det er derfor det er så stor forskjell på hvor sterk en karri kan være. Noen lager så sterk chili at løfter deg ut av stolen, mens andre lager mildere varianter.

Krydderne som vanligvis figurerer i blandingsforholdet er:

 

  • Gurkemeie
  • Korianderfrø
  • Spisskumfrø
  • Sennepfrø
  • Chili
  • Bukkehornkløver (selges ofte under det engelske fenugreek)
  • Pepper
  • Salt

 

Dette er gjengangerne, men det kan være adskillig mange flere krydder i en karriblanding. For eksempel:

 

  • Allehånde
  • hvitt pepper
  • Ingefær
  • Kanel
  • Nellik
  • Muskat
  • Kardemomme
  • Laurbær

 

Det finnes også for eksempel karriblader som dufter forbløffende likt karri (sjekk dufthagen i Botanisk Hage i Oslo!). I Vesten brukes det veldig mye gurkemeie som er med på å gi en veldig gul farge. I India er det ikke uvanlig at en karri er både rød og brun.

Det var britiske handelsmenn som først kom i nærkontakt med krydderet på 1600-tallet og brakte det til Europa.

Men, det var indiske immigranter til Birmingham som virkelig gjorde karrien populær i Storbritannia - og resten av verden. Det vokste opp en subkultur hvor man serverte gatemat i små balti,. Balti er altså navnet på de små metalpannene som maten både lages og serveres i. Birmingham balti kan være kylling, kjøtt eller fisk som krydres med karri og selges for en billig penge.

Birmingham fikk på kort tid 100.000 nye innbyggere med bakgrunn fra byen Maipur i Pakistan. Det var mange måtte flytte da de skulle bygge verdens niende største damanlegg, nemlig Mangladammen.

Så, på grunn av denne dammen har altså Birmingham, England og resten av verden fått oppleve en bølge av karriretter.

For øvrig er ordet karri  tamilsk og betyr saus. Og det som en saus, eller suppe, vi først og fremst møter karrien i dag.

Retter med karri

Nedenfor har jeg samlet et solid knippe med gode karriretter. For den frykter at det blir sterkt vil jeg anbefale (på det sterkeste!) å lage seg en mango lassi å ha ved siden av. Det lindrer alt som er sterkt.

Om du ennå ikke har forsøkt deg på en biryani er det jammen på tide! Den er helt super.

Det er også torskeoppskriften du finner nedenfor.

Om du skal prøve deg på thaisuppa for første gang ligger hemmeligheten i limeblader, lime og dessuten masse deilig frisk koriander.

Kos deg med karri!

 

Linnea press/Jes Buusman

Karrisuppe med kylling

En varmende, god suppe med masse karri.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Gulrøtter

1 stk Grønt eple

1 ss Karri

1 ss Oliven

3 dl Kokosmelk

5 dl Grønnsaksbuljong

Salt og pepper

200 g Kyllingfilet

1 ts Koriander, malt

Salt

2 ts Olje

Persille

Erik Hannemann

Indisk kylling

Så enkelt kan indisk mat være...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Kyllinglår

2 stk Løk

4 fedd Hvitløk

Olje til pensling

2 cm Ingefær

1 ss Kuminfrø

1 ts Gurkemeie

1 ts Korianderpulver

1 ss Karri

1 stk Rød chili

4 dl Vann

Salt og pepper

Erik Hannemann

Indisk kyllingrett

Her har du en enkel, deilig og varmende variant av en indisk karrikylling. Dersom du synes det blir for sterkt, er det lurt å ha litt yoghurt for hånden. Det lindrer godt om cayennepepperen blir for utfordrende!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Løk

2 fedd Hvitløk

2 cm Ingefær

2 ts Karri

1 ts Cayennepepper

2 ts Kumin

1 bokser Kokosmelk

1 Kylling

3 stk Tomatboks

100 g Cashewnøtter

4 ss Yoghurt naturell

4 ss Koriander, fersk

4 ss Smør

Erik Hannemann

Torsk med asiatisk vri

Bengalsk torsk? Ja, her er den nye torsken..

Se hele oppskriften

Ingredienser:

0.5 ts Gurkemeie

Pepper

0.5 ts Cayennepepper

0.5 ts Kumin

4 stk Torskefilet

2 dl Matyoghurt

2 ss Hvetemel

Olje/smør til steking

1 ss Sennepsfrø

1 stk Rødløk

1 fedd Hvitløk

1 ts Karri

1 dl Fløte

Koriander, frisk, hakket

1 ts Koriander

Salt

Øystein Westlie

Curry med kjøtt og ris

Denne oppskriften er mye enklere å følge enn den tilsynelatende ser ut for når du ser lengden på ingredienslisten. Les gjennom alt før du begynner.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 dl Ris

6 dl Vann

1 ts Salt

15 stk Safrantråder

1 ss H-melk

30 g Ingefær, fersk

2 stk Rød chili

8 fedd Hvitløk

30 g Mango

2 ss Gresk yoghurt

1 ts Gurkemeie

2 ss Tomatpuré

1 ts Sukker

400 g Mørbradstek

2 stk Løk

1 dl Olivenolje

1 stk Kanelstang

2 stk Kardemomme

2 stk Nellikspiker

2 stk Laurbærblad

1 ts Salt

Gresk yoghurt

Koriander, frisk, hakket

Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

5 stk Poteter

2 stk Løk

2 fedd Hvitløk

0.5 ts Chilipulver

4 cm Ingefær

0.5 ts Gurkemeie

1 ts Kumin

3 stk Tomater

2 ss Yoghurt

0.5 ts Kardemomme

1 ts Kanel

1 stk Kylling

1 stk Løk

2 stk Nellikspiker

1 ts Kanel

2 cm Ingefær

1 klype Safran

1 ts Kardemomme

500 g Basmatiris

Vann

3 ss Kylling

Salt og pepper

Olje til pensling

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

20 g Ingefær

0.5 stk Rød chili

Sitrongress

2 fedd Hvitløk

10 stk Sjalottløk

2 bokser Kokosmelk

5 dl Kyllingkraft

2 stk Rødløk

3 stk Vårløk

2 stk Kyllingfilet

6 stk Cherrytomat

0.5 stk Lime

1 ts Fiskesaus

1 ss Karri

Koriander, fersk

Olje/smør til steking

Galangal

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også